keskiviikko 12. heinäkuuta 2017

Nordnet Superrahasto

Nordnet Superrahastot

Taustaa


Oma sijoitusstrategiani perustuu pitkälti Nordnetin kuluttomien Superrahastojen käyttöön ja minulla on niistä hyviä kokemuksia. Olen niitä sivunnut todella monessa kirjoituksessani ja kannustanut lukijoita niihin sijoittamaan, mutta en ole vielä kirjoittanut kirjoitusta, jossa olisin analysoinut Superrahastoja tarkemmin. Tässä tarkempaa tietoa Superrahastoista.

Tästä pääset avaamaan ilmainen arvo-osuustilin Nordnetiin voit aloittaa sijoittamisen kuluttomiin Superrahastoihin.

Superrahastot ovat täysin kuluttomia


Kaikki neljä Nordnetin Superrahastoa ovat täysin kuluttomia indeksirahastoja. Nordnet ei siis peri mitään tavalliselle indeksirahastolle ominaisia kustannuksia:
 • Superrahastojen merkintä- ja lunastuspalkkio 0€
 • Hallinnointipalkkio 0€
 • Kaupankäyntipalkkiot 0€

Miten kuluton indeksirahasto on mahdollinen? Mitä Nordnet siitä hyötyy? Kyseessä on sisäänheittotuote, eli Nordnet saa tuotteen myötä uusia asiakkaita, joista jotkut päätyvät jossain vaiheessa käyttämään myös muita Nordnetin palveluita. Asiassa ei ole mitään kissaa haudattuna. Loppujen lopuksi passiivisen indeksirahaston pyörittäminen on melko yksinkertaista hommaa ja uskon että rahaston toiminta on kokonaan automatisoitu, joten rahaston pyörittämisestä ei aiheudu merkittäviä kuluja Nordnetille.

Kuluttomuus on merkittävä asia etenkin piensijoittajalle, koska pieniä kertasijoituksia tehdessä kaupankäyntikulut veisivät muuten kohtuuttoman suuren osa sijoituksesta. Suoriin osakkeisiin alle 1 000 euron sijoitukset eivät välttämättä kannata. Kuluttomaan indeksirahastoon sen sijaan voit tehdä sijoituksia pienimmillään vain 15€ kerrallaan.

Valuutan vaihto


Suomalaiseen Superrahastoon sijoittaminen tapahtuu euroissa, joten valuutan vaihtamista ei tarvita. Ruotsiin, Norjaan ja Tanskaan sijoitettaessa Nordnet muuttaa automaattisesti sijoittamasi eurot paikalliseksi valuutaksi (kruunuiksi) ja perii tästä 0,25% valuutanvaihtokulun. Valuutan vaihtamisesta aiheutuu Nordnetille kuluja joten tämä on ymmärrettävää. Jos sijoitat 100 euroa, valuutan vaihtoon kuluu 25 senttiä. Kulu on siis olemattoman pieni.

Nordnet Superrahasto Suomi


Nordnet Superrahasto Suomi seuraa OMXH25 osakeindeksiä, johon kuuluu Helsingin pörssin 25 vaihdetuinta osaketta. Kyseessä on kasvuosuusrahasto, eli rahasto sijoittaa osakkeista saadut osingot automaattisesti uudelleen, jolloin ne nostavat rahasto-osuuksien arvoa.

Superrahasto Suomi on fyysinen indeksirahasto, eli se sijoittaa fyysisiin osakkeisiin. Johdannaisia saatetaan käyttää rinnalla väliaikaisesti, jotta muutaman prosentin kassavarat saadaan tuottamaan.

Suomessa toimiva rahasto on varsin teollisuuspainotteinen, koska kohdeindeksiin sisältyy paljon teollisuusyrityksiä.

Seuraavassa kuvaajassa näkyy rahaston viimeaikainen kehitys. Se seuraa kohdeindeksiään moitteettoman tarkasti ja kurssikehitys on ollut erinomainen.

Superrahasto Suomi kurssikehitys


Nordnet Superfonden Sverige


Nordnet Superfonden Sverige toimii samalla periaatteella, kuin Helsingin pörssissä toimiva Superrahasto Suomi, mutta se seuraa Tukholman pörssin OMXSBGI indeksiä. OMXSBGI osakeindeksi sisältää Tukholman pörssin 70 vaihdetuinta osaketta, eli indeksi on varsin laaja.

Myös Superrahasto Ruotsi on melko teollisuuspainotteinen, mutta teollisuuden ohella, Suomi rahastosta poiketen, indeksiin kuulu paljon myös rahoitusalan yrityksiä.

Myös ruotsalainen Superrahasto on menestynyt viime aikoina hyvin ja seuraa indeksiään varsin tarkasti (ks. kuva alla).

Superrahasto Ruotsi kurssikehitys


Nordnet Superfonden Danmark


Myös Nordnet Superfonden Danmark toimii Suomen ja Ruotsin Superrahastojen tavoin, mutta se seuraa Kööpenhaminan pörssin OMXC20CAP osakeindeksiä. OMXC20CAP indeksiin kuuluu Kööpenhaminen pörssin 20 vaihdetuinta osaketta.

Tanskan Superrahaston kohdeindeksi (OMXC20CAP) sisältää paljon terveydenhuollon palveluita tarjoavia yhtiöitä, joten rahastossa on terveydenhuollolla suuri painotus.

Ruotsin ja Suomen tapaan myös Tanskan Superrahaston kurssikehitys on ollut loistavaa. Alla olevassa kuvaajassa näkyy kuitenkin jotain mielenkiintoista - Tanskan Superrahaston volatiliteetti seuraa indeksiä, mutta rahasto on peräti 20% prosenttia indeksin yläpuolella. Tämä on todella merkittävä ero. Päätin kysyä asiasta Nordnetin asiakaspalvelusta ja he vahvistivat sen, mitä itsekin epäilin: kehityskuvaaja vertaa rahastoa harhaanjohtavasti MSCI Denmark indeksiin, eikä rahaston vertailuindeksiin OMXC20CAP.


Superrahasto Tanska kurssikehitys

Nordnet Superfondet Norge


Ja kuten varmaan arvasitkin, myös Nordnet Superfondet Norge toimii samalla periaatteella, mutta seuraa Oslon pörssin OBX -indeksiä, joka koostuu Oslon pörssin 25 vaihdetuimmasta osakkeesta.

Norjan on tunnettu öljyntuottajamaa, joten ei ole ihme, että Norjan Superrahastossa painopisteenä on energia.

Superrahasto Norja seurailee nätisti indeksiään ja on menestynyt kohtalaisesti. Pohjoismaalaisiin serkkuihinsa nähden Norjan tuotto on kuitenkin jäänyt muita heikommaksi. Syynä on öljyn hinnan laskeminen. Olenkin miettinyt, pitäisikö painottaa sijoituksia tähän rahastoon? Jossain vaiheessa öljyn hinnan luulisi palautuvan ennalleen. Voiko rajallinen, vähiin käyvä raaka-aine olla kallistumatta?

Superrahasto Norja kurssikehitys

Kokemuksia Nordnet Superrahastoista


Olen sijoittanut Nordnetin Superrahastoihin jo usean vuoden ajan. Rahastoista on vaikea keksiä mitään huonoa sanottavaa. Indeksirahastot ylipäätään ovat todistetusti useimmille sijoittajille järkevin tapa sijoittaa ja kun siihen lisätään täydellinen kuluttomuus, Pohjoismaalainen luotettava liikkeellelaskija, joka tarjoaa myös ilmaisen arvo-osuustilin ja suomenkielisen nettipalvelun, on kenenkään Nordnetin kilpailijan aika vaikea pistää paremmaksi. Minulla on todella positiivisia kokemuksia Nordnetistä ja superrahastoista.

Jos vastaavia indeksirahastoja olisi saatavilla kehittyville markkinoille, Aasiaan ja Yhdysvaltoihin, keskittäisin kaikki sijoitukseni pelkästään Superrahastoihin.

Kulujen merkitys sijoitukselle


Olen aina halunnut upottaa videoita blogiini, mutta aihealueeseen löytyy harvoin kovin mielenkiintoisia videoita. Nordnetin YouTube kanavalta löytyi kuitenkin tähän sopiva pätkä, jossa Martin Paasi pohtii rahastojen kulujen merkitystä sijoittajalle.


Aloita sijoittaminen - se ei maksa mitään!


Avaa ilmainen arvo-osuustili Nordnetiin klikkaamalla tästä, ja aloita sijoittaminen kuluttomiin Superrahastoihin. Hajauttamalla sijoituksesi näihin kaikkiin neljään indeksirahastoon, omistat yhteensä 140 yrityksen osakkeita neljässä eri maassa. Tämä antaa varsin hyvän hajautuksen sijoituksillesi - maantieteellinen hajautus neljään ei maahan, todella laaja hajautus ei toimialoihin ja jos teet sijoitukset kuukausittain, esimerkiksi kuukausisäästöohjelmalla, saavutat myös tehokkaan ajallisen hajautuksen.

Lue myös kirjoittamani yksityiskohtaiset ohjeet arvo-osuustilin avaamiseen ja indeksirahastoon sijoittamiseen.


Jos pidit artikkelistani, jaa se kavereillesi alla olevilla painikkeilla!

11 kommenttia:

 1. Hyvä kirjoitus. Yksi huomio, joka itselleni valkeni vasta hiljattain on rahastojen verokohtelu osinkojen suhteen. Superrahastot suomi & ruotsi eivät maksa käsittääkseni osingoista lähdeveroa. Tanskan ja Norjan kohdalla en ole varma (asiaan olisi mukava saada lisävalaistusta).

  Tuo on erittain suuri lisäplussa. Esim. Globaalin ETF:ään sijoittaessa osingoista joutuu aina pullittamaan lähdeveron myös osingot uudelleensijoittavissa versioissa (esim. Jenkeissä 15 %). Superrahastoissa (suomi + ruotsi) tuokin raha kasvaa korkoa korolle. Summa on pitkässä juokussa merkittävä, esim. 4 %:in osingoista 0,60 % säästö vuodessa.

  Olisi mielenkiintoista tutkia kuinka hyvänä "proxyna" jokin suomi+ruotsi superrahasto kombinaatio toimisi globaalista markkinasta. Kuluetu on selkeä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tärkeä pointti - hyvä kun nostit esille!

   Lueskelin asiasta joskus. Käsittääkseni superrahastoista mikään ei maksa osingoista veroa, mutta on tosiaan olemassa maita, joissa toimivat rahastot joutuvat maksamaan osingosta veroa.

   Poista
 2. Nykyään on vaikea löytää neutraaleita artikkeleita sijoittamisesta, jokainen blogisti saa joko referral- tai muita hyötyjä suoraan sijoitusfirmoilta ja ylistävä teksti on sen mukaista... :/ No, minulle Nordnetin superrahasto Suomi sattuu olemaan hyvä vaihtoehto, koska en sijoita osakkeisiin lainkaan vaan hyödynnän tavallaan Nordnetin sisäänheittoetuja muuttumatta koskaan maksavaksi asiakkaaksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Väittäisin suomalaisten bloggaajien kirjoitukset hyvinkin neutraaleiksi. Referral hyödyt on vaatimattomia ja suurin osa sijoitusbloggaajista on itsekin Nordnetin käyttäjiä.

   Minullakin oma sijoitustrategia perustuu juuri Nordnetin Superrahastoihin. Helppo suositella sellaista minkä itse tuntee ja mitä itsekin käyttää :) Win-win-win tilanne jossa kaikki hyötyy!

   Poista
  2. Kirjoitat useaan otteeseen että sijoitusstrategiasi perustuu Supereihin, mutta silti et ole sijoittanut niihin kuin pikkuhiluja, jopa listaamattomassa cityvarastossa on kiinni monikymmenkertainen summa. Et ilmeisesti elä kuten opetat?

   Poista
  3. Sijoitusstrategiani perustuu Superrahastoihin ja muutamaan ETF -tuotteeseen. Nämä löytyvät Osakesalkku ja varallisuus sivulta.

   Kuten olen useaan kertaan kirjoittanut (viimeksi viikko sitten http://www.rikaserakko.com/2017/09/mihin-sijoittaa-2017.html) olen muuttanut käytännössä kaikki omistukseni käteiseksi Bank Norwegianiin. Cityvarasto on listaamaton minkä takia en ole sitä realisoinut.

   Mielestäni markkinat ovat tällä hetkellä kuplassa, joten olen laittanut kaikki sijoitukset jäihin. Kun kurssit lähtevät laskemaan palaan markkinoille ja jatkan sijoittamista Superrahastoihin ja ETF:iin.

   Kannattaa lukea myös http://www.rikaserakko.com/2017/07/bank-norwegian-saastotili-tarjoaa-175.html

   Poista
  4. No sitten meillä on samanlainen strategia, sillä erolla että itse yritän elää passiivisen indeksisijoittamisen ohjenuoren mukaan ja olla ottamatta näkemystä markkinatilanteesta, toistaiseksi toiminut varsin hyvin ja suurin ongelma on ollut lähinnä pitäytyä tässä, olen veivannut etenkin etf -kk säästöä lukemattomat kerrat suuntaan jos toiseenkin. Huvittavaa sinänsä että kaikesta alaan liittyvästä uutisoinnista tuntuu olevan vain haittaa oman salkun kehitykselle, sikäli kun sen antaa vaikuttaa tunteisiin. Pidän itsekin tällä hetkellä n. 70% salkusta käteisenä BN-tilillä, aika näyttää kuinka kalliiksi tai edulliseksi tämä valinta osoittautuu.

   Poista
  5. Hah, pitäisi varmaan lukea omat horinat ennen kuin julkaisee, ristiriitaista tekstiä :D Pointti oli se että olen markkinoilla kaiken aikaa ja lisään ostoja säännöllisesti, kk summa vaan tuppaa vaihtelemaan.

   Poista
  6. Tavoitteenani on päästä samaan indeksisijoittamisen ohjenuoraan ja olla markkinoilla kaiken aikaa. Voi hyvin olla että käteisen pitäminen on virhe. Ainakin tähän mennessä olen menettänyt tuottoja sen takia. Aika näyttää. Joskus on vaan kiva ottaa näkemystä :)

   Jos kurssit nyt romahtaisivat, pistäisin kaiken sisään ja sitten pakottaisin itseni pysymään markkinoilla tapahtui mitä tahansa.

   Poista
 3. Soveltuuko tämä pitkäaikaissijoitukseen? Olettaen että haluaisin pitää rahoja näissä sen vähintään 15-30v ellei pidempäänkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä, ehdottomasti! Superrahastot soveltuvat hienosti nimeomaan pitkäaikaissijoitukseen.

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...