keskiviikko 23. syyskuuta 2015

Sijoitusstrategia

Määrittele säännöt!


Sijoitusstrategia
Maailma on täynnä mitä erilaisempia sijoitusstrategioita. Itse en laske monimutkaisten mallien varaan, mutta toisaalta en halua täysin lukkiutua "osta ja pidä" -strategiaankaan. "Osta ja unohda" -strategiaa en ymmärrä, eihän unohtaminen tuo sijoituksille mitään lisäarvoa. Osakevalinnassa en usko olevani yhtään keskivertoa parempi, joten indeksirahastot ja ETF:t ovat hyvä tukijalka sijoituksilleni. Toisaalta joskus laatuyhtiötä on kiistatta todella edullisesti tarjolla ja haluan nämä tilaisuudet hyödyntää. Sijoitan pitkäjänteisesti, mutta poikkeustapauksissa myös päiväkauppa voi olla perusteltua. Kuulostaako villiltä? Sitä se onkin. Jotta homma ei menisi aivan villiksi, tarvitsen selkeät säännöt toimilleni. Sijoitusasioissa neuvonkin jokaista määrittelemään itselleen selkeät säännöt.

Omat sijoitussääntöni


Tässä omat sijoitussääntöni perusteluineen.

1. § Suorissa osakesijoituksissa omistuksen tulee olla vähintään 10 000€.

En halua salkkuuni suoria, alle 10 000€ omistuksia. Tämä on minulle sen verran suuri summa, että se ohjaa harkitsemaan ja valitsemaan sijoituskohteet huolellisesti. Esimerkiksi 1 000€ sijoitus tulee helposti tehtyä aivan liian kevein perustein, jolloin salkku alkaa rönsyillä. Tämän lisäksi korkea sijoituskynnys vähentää suoria omistuksia ja pitää painopisteen indeksirahastoissa ja ETF:ssä. Hankintavaiheen voin tarvittaessa hajauttaa ajallisesti.

2. § Teen suoria osakesijoituksia vain kotimaisiin yrityksiin.

Osaketarjonta on maailmanlaajuisesti niin valtava, että parempi keskittyä yrityksiin joiden toimintaa on voi seurata mm. paikallisen median kautta.

3. § Hajautan maailmanlaajuisesti.

Riskinhallinnan kannalta pidän maantieteellistä hajauttamista erittäin tärkeänä. En myöskään halua jäädä paitsi Euroopan ulkopuolella tapahtuvasta talouskasvusta.

4. § Sijoitan 50% kuukausittain säästöön jäävästä summasta kuukausisäästöohjelmalla indeksirahastoihin tai ETF:iin suhdanteista riippumatta.

Tällä varmistan ajallisen hajauttamisen. Toisen puolen voin sijoittaa oman harkinnan mukaan joko heti, tai jättää käteisvaraksi arvo-osuustilille. Kuukausisäästöohjelma pitää myös kulut alhaalla - Nordnet ei peri kuukausisäästämisohjelman kautta tehdyistä hankinnoista lainkaan välityspalkkiota.

5. § Myyn osakkeita ja arvo-osuuksia vain korkeasuhdanteen aikana.

Hankin arvopaperit sillä ajatuksella, että omistan ne ikuisesti. Jos markkinat ovat mielestäni kuplalukemissa, voin kuitenkin korottaa käteispainoa myymällä.

6. § Teen päiväkauppaa ainoastaan poikkeustilanteissa.

Päiväkauppaa teen vain, jos sille on erittäin hyvät perusteet. Esimerkiksi verosuunnittelu.
Image courtesy of Kittisak at FreeDigitalPhotos.net
Jos pidit artikkelistani, jaa se kavereillesi alla olevilla painikkeilla!

Avaa ilmainen osaketili Nordnetiin

 • Tilin avaaminen ei maksa mitään.
 • Osakkeiden säilyttäminen ei maksa mitään.
 • Nordnetin pohjoismaisiin indeksirahastoihin sijoittaminen ei maksa mitään.
Lue lisää

6 kommenttia:

 1. Tuo yhtä osaketta 10 000 eurolla on aika kova vaade. Itselläni ei uskallus riitä luottaa omaan arvioon noin paljoa. Niinpä osakehankintani muistuttavat indeksisijoittamista, paljon askelia eri suuntiin.

  Itse pyrin pitämään yhden osakkeen painoarvon maksimissaan 5 prosentissa. Eli kun omistuksia on noin 50 000, niin yhtä osaketta ei olisi yli 2500 eurolla. En myy jos raja ylittyy, mutta satsaan uudet eurot toisaalle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on kova vaade ja näkyy tällä hetkellä niin, ettei salkkuni ole tasapainoinen - Cityvaraston ja varsinkin Fortumin painoarvo on liian suuri. Tällä hetkellä voi tulla turpiin aika pahasti, jos Fortum pettää. Painopiste on kuitenkin siirtymässä hyvää vauhtia indeksirahastoihin ja ETF:iin joten tilanne korjaantuu kuukausi kuukaudelta. Kirjoittelen juuri tekstiä siitä miten olen muokannut salkkuni vastaamaan strategiaani.

   Poista
 2. Rikas Erakko
  Annapa pieni vinkki miten voi säästää, kun tulot ovat noin 1350e/kk. Asunnon vuokra 750e/kk, vesimaksu n.15e/kk sähkö 20,85e/kk, lääke, ym. sairauskulut noin 180e/ ja lisäksi ruokavalio, joka maksaisi yli 420e/kk jos rahat riittäisivät. Ruokaan ja vaatteisiin jää pyöreät 384,15e/kk. Minä tingin ensin vaatteista tukisukkia myöten, ja ruuasta ja kaupoissa käynneistä, sillä jokainen kerta matkat maksaisivat 5,20e jos ei tarvitse käydä kuin yhdessä.
  Kerro hattutemppu minulle ja vielä työssä olville pienipalkkaisille miten ja mistä aloitetaan säästäminen kun ei jää edes 1euroa ylimääräistä kuukaudessa. Eli: Rahat eivät riitä vaikka kuinka yrittää tällaisilla tuloilla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Ritva ja kiitos viestistäsi!

   Henkilökohtaisia neuvoja en pysty antamaan, mutta tarkoitukseni on kerätä tänne säästövinkkejä. Otan niitä myös mielelläni vastaan, koska voi olla, että olet parempi asiantuntija säästämisessä. Vaimoni nettotulot ovat suunnilleen saman verrran kuin sinulla ja meidän tilannetta helpottaa todella paljon se, että asumme samassa taloudessa. Hattutemppuja minulla ei ole kenellekään tarjota - kerron vain miten itse olen menetellyt ja toivon, että tiedosta on hyötyä jollekin toiselle. Ajattelin kirjoittaa loppuviikosta siitä, miten olemme säästäneet ruokakuluissa.

   Tilin avaaminen Nordnettiin ei maksa mitään ja kuukausisäätämisen indeksirahastoihin voi aloittaa 15 eurolla, joten summien ei tarvitse olla kovin suuria. Toki jokaisen henkilökohtainen tilanne ratkaisee.

   Tsemppiä ja toivottavasti taloudellinen tilanteesi kohenee ajan myötä.

   Poista
 3. "5. § Myyn osakkeita ja arvo-osuuksia vain korkeasuhdanteen aikana."

  Etkö myy edes siinä tilanteessa, että yhtiön kilpailuasema murtuu ja se menettää asiakkaita ja lopulta menee konkurssiin?
  Merkit ovat usein havaittavissa jo etukäteen ja paraskin yritys voi menettää kilpailuaseman.
  Merkkejä:
  - Ylivelkaantuminen (Yritykseen sijoittaminen on sitä riskisempää mitä velkaisempi se on. Ihan puhdasta taloustiedettä.)
  - Asiakkaita häipyy ovista ja ikkunoista.
  - Yhtiön maine on mennyt. (Hyvien työtekijöiden palkkaminen vaikeutuu ja asiakkaiden luottamus kärsii.)
  - Tuotemarginaalit alkavat tippua. (Joskin jokaisella alalla tapahtuu tämä mutta huonoimmat yhtiöt kärsivät eniiten joten vertaa toimialan keskiarvoon.)
  - Toimiala vain häviää kuten esim. levykauppa myynti on vaihtunut nettiin ja sanomalehtiä on hankala saada kaupaksi kun netissä on luettavissa samat jutut ilmaiseksi. (Kun taas kukaan ei voi syödä nettiä tai ajaa partaansa netillä.)
  - Yhtiön tuotekehitys ei pysy mukana vaan jää jälkeen huonojen investointien takia.
  - Yhtiö tekee huonoja yritys ostoja. (Esim: Kesällä 2000 Sonera pyrki laajentamaan liiketoimintaansa sijoittamalla Saksan kolmannen sukupolven matkapuhelinverkon (3G, UMTS) toimilupaan yhdessä espanjalaisen Telefónican kanssa. Yhtiöt perustivat toimintaa varten yhteisyhtiön Group 3G:n, joka markkinoi tuotettaan(?) Saksan markkinoilla nimellä Quam. Pelkkään toimilupaan sijoitettiin jopa noin 3,5 miljardia euroa. Lokakuussa 2001 yhtiö ilmoitti osakeannista, jonka tarkoitus oli kerätä yhtiölle noin miljardi euroa. Suomen valtion osuus tästä oli 528 miljoonaa euroa[9]. Sonera vetäytyi Saksasta 2002 ja kirjasi 3 863 miljoonan euron tappiot Group 3G:hen investoidusta toiminnasta. Rajusti lisääntyneet investointikulut velkaannuttivat Soneran nopeasti, edessä oli kulujen karsiminen ja velkojen lyhentäminen.

  Entiset pohjoismaisten valtioiden yhtiöt Telia ja Sonera ilmoittivat 26. maaliskuuta 2002 yhdistymisaikeistaan.)

  Monia muitakin on mutta kirjasin ainakin yleisimmät.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Erittäin hyvä ja todella vaikea kysymys! Ensisijainen tavoitteeni on toki, etten koskaan joutuisi sellaiseen tilanteeseen. Näin voi kuitenkin tapahtumia esim. Fortumin kanssa (en usko, mutta jos ajatellaan että kuitenkin tapahtuisi).

   Uskon että useimmiten voi olla vaikeaa, lähes mahdotonta olla varma pitäisikö tuossa tilanteessa myydä vai ostaa lisää. Sanoisin etten myy, vaikka kurssi laskisi tosi rajustikin, mutta siinä vaiheessa kun konkurssivaara alkaa olla ilmeinen, niin luultavasti realisoisin sen mitä siinä tilanteessa enää on mahdollista.

   Strategiaan liittyy riskejä - Talvivaara on ollut loistava esimerkki. Taas yksi hyvä syy suosia ETF:iä ja indeksirahastoja :)

   Poista