lauantai 30. tammikuuta 2016

Velkavipua osakesijoituksiin

Tavoitteet vaativat korkeampaa riskiä


Velkavipu
Tavoitteeni on taloudellinen riippumattomuus vuonna 2025. Tällä hetkellä saan säästöön noin 20 000 euroa vuodessa ja 8% tuotto-odotuksella tämä ei riitä tavoitteen saavuttamiseen aikataulussa.

Yksi valttikorttini, jota en ole vielä hyödyntänyt, on pitkälle maksettu asuntolaina. Asuntomme arvo on noin 250 000 euroa ja lainaa on jäljellä 72 000 euroa. Toki on mukava asia, että laina on hyvällä mallilla. Tähän liittyy kuitenkin ongelma - minulla on nimittäin asunnossa kiinni 178 000 euroa, jotka eivät tuota mitään.

Yksi varteenotettava vaihtoehto on myydä asunto, muuttaa vuokralle ja sijoittaa rahat ajallisesti hajauttaen pörssiin. Tällä hetkellä asuntokauppa käy kuitenkin huonosti, joten päädyin toiseen vaihtoehtoon. Otan sijoituslainaa ja käytän asuntoamme vakuutena.

Sijoituslaina pankista


Kävin alkuviikosta pankissa nostamassa 20 100 euron suuruisen sijoituslainan. Lainan todellinen vuosikorko on 2,8%. Se on selvästi suurempi kuin asuntolainan korko, mutta 8% tuotto-odotuksella tuottoa jäisi 5,2%, mitä pidän varsin hyvänä.

En sijoita lainaa heti, koska uskon kurssien jatkavan laskuaan. Tarkoitukseni on tehdä sijoitukset salkkuni nykyisiin indeksirahastoihin ja ETF:iin useassa erässä, sitten kun uskon markkinatilanteen olevan otollinen.

Pankista otettu laina on turvallinen vaihtoehto, koska vakuutena on asuntomme. Asunnon arvon romahtaminen on epätodennäköistä ja summa on pieni suhteessa asunnon arvoon. Tämän takia ei ole riskiä siitä, ettei asunnon vakuuarvo riittäisi.

Nordnet Superluotto


Lähetin luottohakemuksen myös Nordnettiin 25 000 euron summalle. Tähän liittyy kuitenkin muutama haaste ja riskitekijä, joten nostan luottoa vain, jos kurssit laskevat todella merkittävästi.

Cityvarasto liittyy arvo-osuusjärjestelmään vasta maaliskuun lopussa, joten tällä hetkellä sijoitusvarallisuudestani 10 300 euroa on Nordnet -salkkuni ulkopuolella. Tämän takia Fortumin osuus Nordnettin salkussani on suuri, mikä johtaa siihen, että luoton korko olisi 4,85%, mikä on aivan liikaa. Maaliskuussa, kun Cityvaraston omistukseni näkyvät Nordnetissä, salkku tasapainottuu ja saan koron laskemaan 2,49%:iin mikä on jo ihan ok. Tämän jälkeen pienillä lisäsijoituksilla koron saa laskettua 1%:iin.

Nordnetin sijoitusluottoon liittyy myös merkittävä riskitekijä. Osakesalkku toimii luoton vakuutena ja jos salkun vakuusarvo laskee alle luoton määrän, Nordnetillä on oikeus pakkomyydä salkun osakkeita. Nykyolosuhteissa esimerkiksi 50% pörssiromahdus on täysin mahdollinen ja on todellinen riski että tässä tilanteessa vakuuarvo laskisi liian alas. Pakkomyynnit heti pörssiromahduksen jälkeen olisi katastrofaalinen juttu ja varma keino hävitä valtavasti. Näin ei saa missään olosuhteissä käydä.

Em. seikoista johtuen turvallinen luoton määrä on vain 10% salkun arvosta, jos osakesalkku on luoton vakuutena. Tarvitsen suurempaa vipua, minkä johdosta Nordnetin luotto ei tässä tilanteessa ole paras mahdollinen ratkaisu. Mutta todennäköisesti hyödynnän siitä pienen osa, sitten kun pääsen 1% korkoon.

Toinen seikka, mikä voi johtaa tämä luoton käyttöön olisi totaalinen pörssiromahdus. Romahduksen jälkeen osakkeet eivät voi laskea yhtä paljon kuin huipussa, joten silloin vivun käyttäminen on turvallisempaa. Jos osakkeen arvo on 100 euroa, se voi laskea 100€. Jos osakkeen hinta romahtaa 50 euroon, se voi laskea enää 50 euroa, joten vakuuarvo ei voi muuttua yhtä radikalisti.

Sijoituslainan korot saa vähentää verotuksessa


Velkavivun ottamista puoltaa myös se, että korot saa vähennettyä verotettavista pääomatuloista. Tämä on aika merkittävä etu pitkässä juoksussa. Osingoista joutuu kuitenkin maksamaan varsin merkittävän määrän veroa.

Salkun tilanne nyt


Päivitin salkunkkuni tilanteen osakesalkku ja varallisuus -sivulle ja lisäsin myös sijoituslainan näkymään siellä.

Image courtesy of Stuart Miles at FreeDigitalPhotos.net
Jos pidit artikkelistani, jaa se kavereillesi alla olevilla painikkeilla!

Avaa ilmainen osaketili Nordnetiin

 • Tilin avaaminen ei maksa mitään.
 • Osakkeiden säilyttäminen ei maksa mitään.
 • Nordnetin pohjoismaisiin indeksirahastoihin sijoittaminen ei maksa mitään.
Lue lisää

15 kommenttia:

 1. Tätä kohtaa en aivan ymmärtänyt: 'Jos osakkeen arvo on 100 euroa, se voi laskea 100€. Jos osakkeen hinta romahtaa 50 euroon, se voi laskea enää 50 euroa, joten vakuuarvo ei voi muuttua yhtä radikalisti.'

  Eihän noilla tilanteilla ole mitään eroa, sillä molemmissa tilanteissa pelataan vakuusarvo prosenteilla mitkä on molemmissa samat?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin tätä minäkin jäi miettimään. Tietysti jos päädyt sijoittamaan vain puolet aiotusta summasta niin sitten ehkä. Mutta sillä paljonko osakkeen arvo on laskenut, ei ole väliä yksittäisen osakkeen kohdalla, koska aina alas voidaan tulla vielä 100%.

   Poista
  2. Olette aivan oikeassa, taisin ajatella tuon väärin :)

   Mutta joka tapauksessa esim. pörssiromahduksen jälkeen on mielestäni turvalisempaa vivuttaa, kuin pitkään jatkuneen noususuhdanteen aikana. Eli nykykursseilla vivuttaminen on aika riskaabelia ja kannattaa varautua vakuusarvon muutoksiin.

   Poista
  3. Nyt muistan mitä minulla oli mielessä kun tuota kirjoitin: Jos kurssi on 100€ ja lainoitusarvo esim. 80%, eli 80€, lainoitusarvo voi laskea 80€. Jos kurssi on 50€, lainoitusarvo olisi 40€, eli se voi laskea enää 40€. Eli kurssin pohjalla lainoitusarvo ei voi euromääräisesti pudota yhtä paljon kuin huipulla.

   Poista
 2. Itsellänikin on samanlaisia suunnitelmia, eli velkavivulla sijoittamista. En vain ole vielä kahden vuoden pohdinnan jälkeen osannut päättää missä vaiheessa alan sijoittamaan velkarahalla ja millä määrällä. Mahdollisuuksia olisi 10 000 - 300 000 € velkarahaan (maatila vakuutena).

  Tulen varmaan päätymään johonkin pieneen kuukausittaiseen velkavipuun muun säästämisen ja sijoittamisen mukana niinkuin sinäkin, se voisi olla myös minulle sopiva.

  Saan kuitenkin maatilan haltuuni vasta 2017, joten tässä on vielä vuosi aikaa odotella ja ihmetellä suurta volatiteettia, liikkuvat kurssit sitten missä tahansa vuoden kuluttua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itselleni pieni vipu sopii tässä tilanteessa hyvin. Nyt korot ovat mukavalla tasolla, mutta toisaalta kurssit ovat korkealla ja halpaa velkarahaa on varmasti virrannut osakkeisiin paljon. Asia on minullakin ollut pidempää mielessä, mutta ryhdyin toimeen nyt kun trendi on kääyntynyt laskuun.

   Poista
 3. Cityvarasto ei listaudu pörssiin samalla, kun sen osakkeet siirretään arvo-osuusjärjestelmään. Osakkeet siirtyvät keväällä, esim. Nordent ao-tilille, mutta lähtökohtaisesti niillä ei ole markkina-arvoa, koska ne eivät ole listattuja osakkeita. Privanet ei ole pörssi ja sieltä ei oteta markkinahintaa osakkeelle.
  Tällä hetkellä minulla on vastaava tilanne yrityksen x kanssa, joka on kaupan Privanetissä, näkyy ao-tilillä, mutta osakkeen arvo näkyy 0 eurona.
  Hyvä ottaa huomioon, kun mietit superluoton korkoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olet muuten oikeassa. Tiesin toki, ettei listautuminen tapahdu vielä, mutta ajattelin, että osakkeille tulee niiden kurssi privanetistä. Mutta eipä Nornet tietenkään privanetin kursseja seuraa.

   Poista
 4. Jos asuntolainassa on merkittävästi pienempi korko niin yksi tapa olisi tietysti laittaa se lyhennysvapaalle ja ohjata vapautuva rahavirta sijoituksiin.

  Jos sijoituslainaa ei aio käyttää heti kerralla niin kannattaa pankin kanssa neuvotella, että voi nostaa lainan erissä tilille niin ei turhaan maksa korkoja ennenkuin rahat oikeasti käyttää. Itse sain muutaman kymppitonnin lainaan tingattua noston erissä ilman mitään lisäkustannuksia.

  VastaaPoista
 5. Minulla oli viime vuoden asuntolaina lyhennysvapaalla. Nytkin lyhentelen aika rauhalliseen tahtiin. Jos vaihtais pankkia, ois varmaan helppo neuvotella muutaman kympin suurempi asuntolaina ja laittaa erotus osakkeisiin.

  VastaaPoista
 6. Vipuriskiä voi nähdäkseni tasata pitkillä valtionlainoilla. Näin salkun arvo pysyy vakaampana, eikä pakkomyynneille ole läheskään niin usein tarvetta. Tämä mahdollistaa huomattavasti suuremman velkavivun, minkä avulla tuotto omalle pääomalle nousee ainakin historiallista dataa katsoen huikeaksi ilman, että volatiliteetti ylittäisi indeksin volaa.
  Tietääkö kukaan miten Nordnet antaa lainoitusarvoa ultra- eli vivutetuille etf:ille? Voisiko niille saada lisäksi Nordnetista vipua vai katsooko Nordnet niiden lainoitusarvon jo käytetyksi?

  Itselläni siis salkku vasta suunnitteilla. Ultrien avulla tavoitteena 20% vuosituotot ja jos Nordnet antaa lisävipua, niin keskimäärin 40%/v pitäisi olla saavutettavissa? Tuplavivutusta en tosin ole vielä tarkemmin laskeskellut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Henkilökohtaisesti vältän vivutettuja ETF:iä. Vivutetuissa ETF:ssä on rakenteellinen, volatiliteettiin liittyvä ongelma, jonka seurauksena pitkällä tähtäimellä niissä häviää 100% varmasti. Kehoitan harkitsemaan asiaan äärimmäisen tarkkaan, jos aiot niihin sijoittaa.

   Tässä hyvä artikkeli aiheesta:

   https://www.sijoitustieto.fi/sijoitusartikkelit/vivutetun-etfn-arvo-haihtuu-pitkalla-aikavalilla

   Poista
  2. En ole vielä ehtinyt lukea kuin abstraktin ao. tutkimuksesta, mutta sanomasi vaikuttaa olevan yleinen harhaluulo, ainakin useiden vipu-etf:ien kohdalla:
   http://ieor.columbia.edu/files/seasieor/industrial-engineering-operations-research/pdf-files/Understanding_Returns_of_Leveraged_and_Inverse_Funds__White_Paper_Nov_2009.pdf

   Olen tutkinut kymmenien vipurahastojen tuottokäyriä, eivätkä nekään anna olettaa, että tappio tulisi 100% varmasti. Jotkut ovat jopa nousseet samalla, kun indeksi junnannut paikallaan, mutta useat toki myös laskeneet.
   Vipu-etf:iähän on päivittäin velkavivun tasaavien (balancing) lisäksi kuukausittain tasaavia ja ilmeisesti jopa koskaan tasaamattomia, jolloin tuo +1%-1% -ilmiö ei vastaavasti toteudu. Myös päivittäin tasaavien vanhimmista on dataa jo 10v taakse ja usein voitot ovat olleet lähes vipukertoimen lupaamia.

   Poista
  3. Hyviä ja piristäviä näkökantoja!

   En ole tutustunut tähän asiaan perinpohjin, enkä missään tapauksessa väitä olevani asiantuntija. En tunne kaikkia teknisiä yksityiskohtia.

   Syy siihen, miksi olen "ostanut" yleisen käsitykseen vipu-ETF:stä, enkä ole käyttänyt kovin paljoa aikaa asian perusteelliseen tutkimiseen on se, etten usko ilmaisiin lounaisiin. Pörssit ovat tuottaneet pitkällä tähtäimellä keskimäärin 8% tuottoa. Jos markkinoilla olisi tuotteita, jotka samalla todennäköisyydellä toisivat kolminkertaisen tuoton sijoitukselle, minua viisaammat sijoittajat ympäri maailmaa olisivat tähän varmasti tarttuneet. Jos asia kuulostaa liian hyvältä ollakseen totta, se ei yleensä ole totta.

   Pidän siitä, että kyseenalaistat ja olet selvästi tehnyt taustatöitä!. Olisi kiva kuulla, mihin lopputulokseen päädyt ja minkälaisella sijoitusstrategialla lähdet liikkeelle.

   Poista
  4. Näillä näkymin olen lähdössä liikkeelle velkavivuttaen. On minulla ennenkin joitain suoria osakesijoituksia ollut, mutta ne olen pohjannut "apinakin voittaa asiantuntijat"-näkemykseen eli en ole liiemmin päätäni vaivannut salkkusuunnittelulla.

   Vipu-etf:thän eivät olennaisesti eroa (jos unohdetaan väitetty +1%-1%-ilmiö) siitä, että sijoittaja tai vaikka kohteena oleva yritys ottaisi velkaa parantaakseen oman pääoman tuottoa. Velkavivun nähdään yleisesti parantavan kannattavuutta niin kauan kuin korot ja konkurssiriski pysyvät siedettävinä. Riski ja tuotto siis kulkevat käsi kädessä kuten rahoituksen luonnonlait määräävät. On sitten kunkin sijoittajan tehtävä miettiä riskinsietokykynsä.
   Sen sijaan seuraava yksinkertainen esimerkkisalkku (vipu-etf + pitkiä obligaatioita, 50-50) menee jo luonnottoman puolelle:
   http://preview.tinyurl.com/j9vm8mu

   Eli yli kaksi kertaa S&P 500:n vuosituotot (n.13,5% - 5,7%) PIENEMMÄLLÄ riskillä (keskihajonta, huonoin vuosi ja suurin romahdus). Huomionarvoista myös, että vuosittain tasapainotettu yhdistelmäsalkku on tuottanut paremmin kuin osiensa keskiarvo. No jälkikäteen tietenkin helppo voittaa indeksi, mutta kyllä tuo oli minulle mullistava löydös. Olen kokeillut myös useilla muilla vipu-etf:illä ja saanut vastaavia tuloksia, joten pelkästä tarkoitushakuisesta poiminnasta ei ole kyse.

   Poista