lauantai 1. lokakuuta 2016

Likviditeetti

Mitä likviditeetti tarkoittaa?


Likviditeetti on vierasperäinen sana, joka tulee englannin kielen sanasta Liquidity. Likviditeetistä puhutaan usein joko arvopapereiden yhteydessä, tai yksittäisen yrityksen yhteydessä.

Arvopaperin likviditeetillä tarkoitetaan markkinan kykyä välittää kauppoja tehokkaasti. Käytännössä hyvä/korkea likviditeetti tarkoittaa sitä, että arvopaperilla käydään paljon kauppaa, siihen on jatkuvasti paljon myynti- ja ostotoimeksiantoja ja myynti- ja ostotoimeksiantojen välinen ero on pieni. Sijoittajan kannalta tämä tarkoittaa sitä, että hän voi halutessaan helposti ostaa, tai myydä osakkeitaan markkinahintaan. Arvopaperin likvidetti on pieni, jos osto/myyntitoimeksiantoja on vain vähän, tai ne eroavat toisistaan niin paljon, että kauppoja syntyy harvoin. Tässä tilanteessa sijoittajan voi olla vaikea ostaa tai myydä arvopaperia.

Yrityksen likviditeetillä tarkoitetaan yrityksen maksuvalmiutta. Jos yrityksellä on kassassa paljon rahaa, tai yrityksen omaisuus on sellaista, että se on helppoa muuttaa rahaksi, likviditeetti on hyvä. Vastaavasti yrityksen likviditeetti on pieni, jos sen omaisuus on sellaisessa muodossa, ettei sitä voi helposti muuttaa rahaksi.

Minkälaiset arvopaperit ovat likvidejä?


Yleensä isojen pörssiyritysten osakkeilla on hyvä likviditeetti. Listaamattomilla yrityksillä likviditeetti on yleensä merkittävästi pienempi, koska arvopapereiden kaupankäyntiin ei ole yleistä kauppapaikaa.

Myös yrityksen koko vaikuttaa usein likviditeettiin. Isot rahastot ja instituutiot voivat sijoittaa vain suuriin yrityksiin, koska pienissä ei ole riittävästi likviditeettiä, tai koko osakekanta on niin pieni, että rahaston minimisijoituksella he ostaisivat liian suuren osan yrityksestä (rahastot eivät halua johtaa omistamiaan yrityksiä). Se etteivät isot rahastot voi sijoittaa pieniin yrityksiin, pienentää niiden likviditeettiä entisestään ja vastaavasti parantaa suurten yritysten likviditeettiä.

Arvopaperin likviditeetin merkitys sijoittajalle


Arvopaperin likviditeetillä on iso merkitys sijoittajalle. Jokainen meistä tarvitsee ajoittain rahaa ja jos omaisuutesi on epälikvidissä muodossa, voit joutua vaikeuksiin. Äkillinen rahan tarve voi johtaa siihen, että epälikvidit osakkeet joutuu myymään todella halvalla, ennen kuin ostaja löytyy.

Myös epälikvidien osakkeiden markkinahinta on vaikeasti ennustettava. Usein edellinen toteutunut kauppa, kertoo markkinahinnan aika tarkasti, mutta jos viimeinen kauppa on tapahtunut kuukausia aiemmin, voi olla vaikea ennustaa, paljonko siitä oltaisiin juuri tällä hetkellä valmiita maksamaan. Tarjoustasoissa tilanne näkyy, vain jos markkinalla on aktiivisia osto-/myyntitarjouksia.


Image courtesy of namakuki at FreeDigitalPhotos.net
Jos pidit artikkelistani, jaa se kavereillesi alla olevilla painikkeilla!

Avaa ilmainen osaketili Nordnetiin

 • Tilin avaaminen ei maksa mitään.
 • Osakkeiden säilyttäminen ei maksa mitään.
 • Nordnetin pohjoismaisiin indeksirahastoihin sijoittaminen ei maksa mitään.
Lue lisää

3 kommenttia:

 1. Toivotaan että likvideettiä löytyisi Vincitille =D Jos merkkaukseni nyt läpi menee...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vincit on kiinnostava case ja harkitsin itsekin sijoittamista. Alalla on kuitenkin haastava tilanne, koska osaajista on huutava pula, eikä parhaiden löytäminen ole helppoa. Se on merkittävä este kasvulle. Lisäksi korkeat palkat pienetää katteita.

   Siili houkutteli osaajia erilaisella palkkamalilla, mutta on luopunut siitä. Käytännössä Siili toimii nykyään ihan samalla tavalla ja palkkamallilla kuin muutkin alan yritykset.

   Poista
  2. Eiköhän euroopan paras työpaikka imagolla tekijöitä löydetä...

   Poista