lauantai 5. elokuuta 2017

ETF -tuotteiden monimutkaisuus on riski!

Taustaa


ETF -tuotteiden monimutkaisuus on riski!
Aikaisemmassa kirjoituksessani vertailin ETF:iä ja indeksirahastoja keskenään. Vertailussa painotin tarjolla olevien tuotteiden monimutkaisuutta, mutta en avannut asiaa sen tarkemmin. Päätin kirjoittaa vielä tarkemmin ETF:stä, niiden monimutkaisuudesta ja monimutkaisuuteen liittyvistä riskeistä.

Koostumus


ETF -tuotteet mielletään usein indeksirahastoiksi, mutta näin ei välttämättä ole. ETF (tarkkaan ottaen ETP = Exchange Traded Product) voi koostua mistä tahansa osakkeista, valuutoista, raaka-aineista tai esimerkiksi velkakirjoista ja se voi olla joko passiivinen, tai aktiivisesti hoidettu. Kun valitset itsellesi sopivaa rahastotuotetta, tämä on tekijä mikä pitää selvittää ja ottaa huomioon. Aktiivisesti hoidettua ETF:ää en suosittele kenellekkään sen enempää kuin mitään muutakaan aktiivisesti hoidettua rahastoa.

Fyysinen vai johdannaisiin perustuva?


Fyysinen rahasto sijoittaa suoraan osakkeisiin. Johdannaisiin perustuva rahasto sijoittaa osakkeiden sijaan niiden johdannaisiin. Johdannaisten käyttö nostaa rahastojen monimutkaisuutta hirvittävästi ja samalla riskit kasvavat. Mitä tapahtuu kun johdannaisen liikkeellelaskija menee konkurssiin?

Itse sijoitan ainoastaan fyysisiin rahastoihin ja välttelen johdannaisia. Johdannaisiin sijoittavat ETF:t saattavat olla hieman edullisempia, mutta ero on riskiin nähden marginaalinen.

Vivutettu ETF


Vivutetulla rahastolla tarkoitetaan tuotetta, joka moninkertaistaa sijoituksen ottamalla velkaa. Kaksinkertaisesti vivutettu rahasto reagoi kaikkiin kurssiliikkeisiin kaksi kertaa voimakkaammin kuin tavallinen rahasto. Äkkiseltään tämä voi vaikuttaa houkuttelevalta vaihtoehdolta, mutta sitä se ei ole. Vivutetuissa ETF:ssä on nimittäin valuvika - volatiliteetti, eli markkinan heilunta syö tuoton. Pitkässä juoksussa vivutettu ETF painuu väistämättä tappiolle. Sillä on käytännössä mahdollista tehdä voittoa vain päiväkauppaa tekemällä. Tämä on aika paha sudenkuoppa enkä suosittele vivutettujen tuotteiden käyttöä kenellekään.

Negatiivisesti indeksiä seuraavat


Markkinoilta löytyy monenlaisia kummallisuuksia, kuten ETF -tuotteita, jotka seuraavat jotain indeksiä käänteisesti. Tämä tarjoaa mahdollisuuden sijoittaa kirjaimellisesti vastavirtaan, mutta oma sijoitustrategia kannattaa pitää kirkkaana mielessä, ennen kuin sijoitat tällaisiin tuotteisiin.

Osuuksien hinta


Indeksirahasto on periaatteessa yksinkertainen. Kun sijoitat sinne esim. 100 euroa, indeksirahasto ostaa tällä summalla osakkeita samassa suhteessa kuin niitä kuuluu indeksiin. Vastaavasti, kun myyt osuuksia, rahasto myy vastaavan määrän osakkeita. Osuuden hinta vastaa siis vastaavien osakkeiden markkina-arvoa.

ETF toimi periaatteessa samalla tavalla, mutta sen lisäksi rahaston omistajat voivat myydä osuuksia toisilleen pörssissä. Toisin sanoen osuuksien hinta muodostuukin markkinalla kysynnän ja tarjonnan mukaan. Markkinatakaaja sekaantuu kaupankäyntiin ja pyrkii pitämään hinnan lähellä rahaston omistamien arvopaperien todellista hintaa. Markkinatakaaja reagoi kuitenkin viiveellä ja varsinkin heittelevän markkinan aikaan osuuden arvo saattaa poiketa merkittävästi sen todellisesta, rahaston omistuksiin perustuvasta arvosta. Tämän on oikeasti aika monimutkainen toimintamalli.

Kasvu- vai tuotto-osuus?


ETF osuudet voivat olla joko kasvuosuuksia, tai tuotto-osuuksia. Tuotto-osuuksien tuotto jaetaan omistajille säännöllisesti, kun taas kasvuosuudet sijoitetaan automaattisesti uudelleen. Useimmissa tapauksissa kasvuosuus on oikea vaihtoehto, koska muuten joudut maksamaan jatkuvasti veroja, mikä heikentää korkoa korolle ilmiötä. Toki jos olet jo saavuttanut riittävän varallisuuden ja tarvitset rahaa kulutukseen, myös tuotto-osuus voi olla toimiva vaihtoehto.

Arvopaperien lainaaminen


ETF:n liikkeellelaskija saattaa lainata rahaston omistamia arvopapereita jollekin kolmannelle osapuolelle. Törkeimmässä tapauksessa liikkellelaskija pitää lainaamisesta saadut tulot itsellään. Toisin sanoen pelaa ja tekee tuottoa sinun omaisuudellasi. Kannattaa varmistaa, toimiiko rahasto näin ja jos toimii, palautetaanko lainaamisesta saadut tulot rahaston pääomaan.

Valinnan vaikeus


Edellä ilmeni aika monta asiaa, mitkä pitää ottaa huomioon sopivaa ETF -tuotetta valitessa. Edellä mainittujen seikkojen lisäksi toki kaupankäyntikulut ovat merkittävä huomioitava tekijä.

Ongelma on siinä, että näiden tietojen tonkiminen vaatii syvällistä paneutumista rahastoesitteeseen. Kun saatavilla on tuhansia erilaisia ETF:iä, niiden rahastoesitteiden tutkiminen ja vertaileminen on todella työlästä, varsinkin kun eri liikkeellelaskijoiden rahastoesitteet ovat varsin erilaisia.

Ei siis ihme, että Nordnetin Superrahastot ovat niin suosittuja - ne kun ovat oikeasti helppoja ja yksinkertaisia!


Image courtesy of Stuart Miles at FreeDigitalPhotos.net
Jos pidit artikkelistani, jaa se kavereillesi alla olevilla painikkeilla!

Avaa ilmainen osaketili Nordnetiin

 • Tilin avaaminen ei maksa mitään.
 • Osakkeiden säilyttäminen ei maksa mitään.
 • Nordnetin pohjoismaisiin indeksirahastoihin sijoittaminen ei maksa mitään.
Lue lisää

6 kommenttia:

 1. ETF:ät ovat tosiaan hieman sekavia. Itsekin olen lukenut kosolti avaintietoesitteitä, mutta passiiviset indeksirahastot ja suoran osakesijoitukset ovat toistaiseksi tuntuneet paremmalta ratkaisulta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla on osa sijoituksista ETF:ssä mutta sopivien löytäminen oli kyllä työn takana silloin kun niitä kahlasin läpi.

   Poista
 2. Kiitos mielenkiintoisesta kirjoituksesta. Mitä tarkoitat tällä 'Markkinatakaaja sekaantuu kaupankäyntiin ja pyrkii pitämään hinnan lähellä rahaston omistamien arvopaperien todellista hintaa.'?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Homma toimii jotenkin näin:

   Sijoittajat myyvät osuuksia toisilleen pörssissä. Tämän seurauksena ETF osuuden kurssi voi nousta korkeammaksi kuin osuuden arvo rahastossa. Tässä tapauksessa liikkeellelaskija laittaa myyntiin osuuksia ja hinnoittelee ne niin että hinta on sama kuin osuuksia vastaava rahaston osuuksien arvo. Tällä tavalla osuuksien kaupankäyntihinta pyritään pitämään lähellä rahaston arvoa.

   Poista
 3. Itseäni kiinnostaa Robotiikkaan ja tekoälyyn sijoittuvat ETF. Onko sinulla kokemusta näistä? Osaisitko auttaa näiden valinnassa? Uskon, että näillä voitetaan tulevaisuuden markkinat. En löydä kasvuosuus etf.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen äärimmäisen kiinnostunut samasta aiheesta :) Voisin kirjoittaa postauksen näistä. Huomisen teksti on jo valmiina, mutta viikon päästä kirjoitan ajatuksiani robotiikasta ja AI:sta.

   Poista