lauantai 4. marraskuuta 2017

Pienet tulovirrat

Säännöllinen tulovirta


Pienet tulovirrat
Säännöllinen, mielellään passiivinen, tulovirta on yleensä varmin tapa vaurastua. Korkoa korolle ilmiö kanssa se mahdollistaa satumaisten omaisuuksien luomisen, kunhan aikaa vain on tarpeeksi. Suurin osa itse omaisuutensa hankkineista miljonääreistä on toiminut juuri näin - hankkinut monia toisistaan riippumattomia tulolähteitä.

Säännöllisen tulovirran hankkiminen ei kuitenkaan ole helppoa, varsinkaan ilman alkuvarallisuutta. Toisaalta pienikin passiivinen tulo vastaa melko merkittävää omaisuutta.

Esimerkki - blogin tulovirta


Lasketaanpa tulovirrasta käytännön esimerkki. Käytän esimerkkinä blogia, joiden tuottama tulovirta on tyypillisesti melko vaatimatonta.

Oletetaan, että blogi tuottaa mainostuloina 1 500€ vuodessa. Sivumennen sanoen, 1 500€ blogituloja vuodessa on aika hyvin. Suurin osa suomalaisista blogeista ei tuota juuri mitään.

Jos ajatellaan, että nykysuhdanteissa 5% on jo melko hyvä tuotto sijoitukselle, vastaavan summan tienaamiseen vuodessa tarvittaisiin 30 000€ sijoitusvarallisuus. Toisin sanoen, 30 000€ sijoitettuna 5% korolla tuottaisi vastaavan 1 500€ vuodessa korkotuloina. Jos korkoprosentti olisi Bank Norwegianin tarjoama 1,75%, tarvittaisiin peräti 86 000€ euron omaisuus, jotta vuodessa saavutetaan vastaava 1 500 euron tuotto.

Johtopäätöksiä


Luvut ovat aika karut. Passiivisen korkotuoton kerääminen ei ole helppoa vaan siihen tarvitaan varsin suuri omaisuus. Tilanne toki paranee merkittävästi korkeammilla tuottoprosenteilla ja silloin kun korot voi sijoittaa uudelleen, eivätkä ne mene kulutukseen.

Esimerkkilaskelmasta ilmenee kuitenkin, että blogit ja vastaavat, sinänsä pienet tulovirrat vastaavat melko merkittävää sijoitusvarallisuutta. Pieniä tulovirtoja kannattaa siis pyrkiä hankkimaan.

Sama pätee myös säästämiseen. Jos pystyt säästämään 100€/kk, se vastaa 68 000 euron omaisuuden vuosituottoja 1,75% korolla. Säästämisellä on siis suuri merkitys varallisuuden kasvattamisessa. Aloittavan sijoittajan kannattaakin panostaa säästämiseen. Sijoitusuran alkuvaiheessa kuukausittain säästöön jäävällä summalla on paljon suurempi merkitys kuin sijoitusten tuotolla. Pääoman kasvaessa tilanne kääntyy - säästämisen merkitys vähenee ja sijoitusten tuotto ratkaisee saavutettavan varallisuuden.

Säästöjä on helppo saavuttaa esimerkiksi kilpailuttamalla hankintoja. Olen myös listannut 10 säästövinkkiä, joiden avulla itse saavutin merkittäviä säästöjä sijoittamista varten. Myös päivätyön palkan suuruudella on iso vaikutus säästöön jäävään summaan. Miten tieanata hyvin? -kirjoituksessa on ohjeita tulotason kasvattamiseen.

Korkoa korolle on ihmeellinen ilmiö, mutta se käynnistyy tuskastuttavan hitaasti. Maltti ja pitkäjänteisyys on sijoittamisessakin valttia.

Koska aikaa tarvitaan ja korkoa korolle vaikutus kiihtyy loppua kohti, sijoittaminen kannattaa aloittaa mahdollisimman aikaisin. Suosittelenkin avaamaan ilmaisen arvo-osuustilin Nordnetiin jo tänään ja aloittamaan sijoittaminen!


Image courtesy of prozac1 at FreeDigitalPhotos.net
Jos pidit artikkelistani, jaa se kavereillesi alla olevilla painikkeilla!

Avaa ilmainen osaketili Nordnetiin

 • Tilin avaaminen ei maksa mitään.
 • Osakkeiden säilyttäminen ei maksa mitään.
 • Nordnetin pohjoismaisiin indeksirahastoihin sijoittaminen ei maksa mitään.
Lue lisää

3 kommenttia:

 1. Blogitulot voivat kyllä vastata suurenkin sijoitusomaisuuden tuottoa, mutta toisaalta sijoitustuotot voivat olla aidosti (lähes) passiivista tuloa, kun taas blogi pystyy tuottamaan vastaavan summan vain jos sen sisällöntuotantoon panostaa jatkuvasti isoja tunteja.

  Jos onnistuu saamaan blogin tuotot 1500 euron tasolle, niin paljonko siihen on tullut käytettyä aikaa, ja paljonko olisi kasassa jos olisi käyttänyt saman ajan töissä vaikkapa kaupan kassalla? :) Toki ajankäytön mielekkyys voi olla ihan eri..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pelkästään rahan takia blogia ei kukaan varmaan jaksaisi kirjottaa. Kysehän on ennen kaikkea harrastuksesta.

   Jos haluaa tienata niin olen samaa mieltä - kaupan kassalla tienaa paremmin :)

   Pidän blogituloja kuitenkin luonteeltaan passiivisena tulona. Tulovirta jatkuisi todella pitkään vaikka lopettaisi kirjoittamisen kokonaan. Käytännössä suurin osa blogeista tienaa vanhoilla artikkeleilla jotka kävijät löytävät hakukokeiden kautta.

   Poista
  2. Ei näin mukavaa harrastusta voi laskea työnä :)

   Poista