perjantai 29. joulukuuta 2017

MiFID ıı

Scheiße


MiFID ıı
Päätin jo kertaalleen, etten kirjoita tästä aiheesta. Maailmassa tapahtuu kaikkea p***aa, eikä joka juttuun kannata takertua. Ääriesimerkkinä voisi mainita, että  jos päästää esimerkiksi sota-alueilla tapahtuvan järjettömän, usein lapsiin kohdistuvan väkivallan, ihmisten surkeat kohtalot tai päättäjien typeryyden ylipäätään, menemään liikaa tunteisiinsa, elämästä voi tulla aika kurjaa. Media herättää meissä (tutkitusti) negatiivisia tuntemuksia. Ikäviä asioita ei kannata kieltää, mutta jokaisen typeryyden takia ei kannata repiä pelihousujakaan.

Minulla on ollut vähän sellainen asenne, etten ota paineita asioista, joille en mahda mitään. Joskus kerron mielipiteeni, mutta vältän kiihkoilua.

Vastoin aikaisempia ajatuksiani, päätin sittenkin kirjoittaa MiFID:stä. Totesin, että asia on sen verran tärkeä, etten voi sitä täysin sivuuttaa. Joudun perehtymään asiaan joka tapauksessa, joten samalla siitä syntyy luontevasti postaus. Itseasiassa asiaan perehtyminen on mielekkäämpää, jos siitä työstää samalla kirjoituksen.

Mistä on kyse


MiFID on lyhenne sanoista Markets in Financial Instruments Directive. Kyseessä on siis EU -direktiivi, johon arvopaperimarkkinalaki perustuu. Asia on ajankohtainen, koska MiFID 2 astuu voimaan 3.1.2018.

Direktiiville on määritelty tarkoitus: "MiFID II:n tarkoitus on parantaa kuluttajien ja sijoittajien suojaa ehkäisemällä kaupankäyntiä arvopapereilla, joista sijoittaja ei ymmärrä riittävästi."

Eli EU:n herroilla on nyt kova huoli meidän sijoittajien ymmärtämättömyydestä. Koomista asiassa on se, että koko direktiivi kielii ennen kaikkea päättäjien oman ymmärryksen puutteesta.

Käytännössä keskeisimmät muutokset ovat:
 • Osakekauppaa käyvien yritysten pitää hankkia LEI -tunnus (Legal Entity identifier). Tämän tarkoitus on helpottaa kaupankäynnin valvontaa.
 • Kun käyt ensimmäistä kertaa kauppaa instrumentilla, osakevälittäjän on tehtävä sinulle tietämystesti, jolla varmistetaan, että ymmärrät riittävästi sijoitusasioita. (LOL - ihan aprillipilakamaa)
 • Nordnet ja muut osakevälittäjät ovat joutuneet uusimaan sopimusehtojaan. Esimerkiksi nostoja ja panoja ei voi enää tehdä ulkomaisille pankkitileille.
 • Eurooppalaisten osakevälittäjien kautta ei voi enää ostaa pohjoisamerikkalaisia ETF -tuotteita. Tämä on asetuksista törkein, eikä se missään tapauksessa aja sijoittajien etua.


Mielipiteeni asiasta


Mielipiteeni taisi tulla jo selväksi. Meille syötetään EU:n toimesta "tämä on teidän omaksi parhaaksenne" -skeidaa. Miten kilpailun rajoittaminen voisi olla asiakkaan etu? Todellinen motiivi direktiiville on epärehellinen. Pohjoisamerikkalaiset ETF -tuotteet ovat suurien volyymien ansiosta niin edullisia, etteivät eurooppalaiset ole pärjänneet kilpailussa. Asetuksen tarkoitus on rajoittaa kilpailua ja nostaa hintoja.

Tietämystestit ym. menevät puolestaan samaan kategoriaan nettisivujen eväskäytäntöilmoitusten kanssa. Puututaan täysin epäoleellisiin asioihin, aliarvioidaan kuluttajia ja säädetään asetuksia, joilla pilataan palveluiden käytettävyys aivan turhaan. Ainakin itseäni tympii kliksutella eväskäytäntöikkunoita kiinni joka sivustolla - evästeet kun eivät ole minkäänlainen uhka.

MiFID 2 ja Nordnet


Nordnet on joutunut tekemään aika paljon muutoksia järjestelmiinsä, mikä on viivästyttänyt muun muassa kaksivaiheisen kirjautumisen käyttöönottoa. EU -sääntely aiheuttaa pankeille paljon tietojärjestelmämuutoksia, jotka on pakko toteuttaa. Todella rankat sanktiot eivät jätä valinnanvaraa. Loppupelissä näiden maksajaksi joutuu aina kuluttaja.

Omistatko pohjoisamerikkalaisia ETF:iä Nordnetin kautta? Jos omistat, voit edelleen säilyttää omistuksesi, mutta et voi tehdä enempää ostotoimeksiantoja. Kannattaa huomioida, että suurin osa pohjoisamerikkalaisista ETF -tuotteista löytyy myös saksalaiselta Xetra -kauppapaikalta. Näillä tuotteilla voit käydä kauppaa entiseen tapaan. Oman salkkuni ETF -tuotteet ovat hyväksi onneksi Xetra -kauppapaikan kautta hankittuja, joten MiFID -pelleilyllä ei ole omaan salkkuuni vaikutusta.

Aiheesta muualla


Lisää asiasta voit lukea Nordnetin kotisivulta, tai Finanssivalvonnan verkkosivuilta. Suomalaisista blogeista, ainakin Warren Fyllet on kirjoittanut hyvän kirjoituksen aiheesta. Suosittelen lukemaan!

Verkossa kiertää huhuja myös siitä, että Blackrock (valtava ETF -tarjoaja) olisi kääntämässä esitteensä suomenkielelle, mikä mahdollistaisi niiden myymisen Suomessa. Laiska sijoittaja kirjoitti juuri aiheesta.

Tässä eräs, aihetta käsittelevä video:


Avaa ilmainen osaketili Nordnetiin

 • Tilin avaaminen ei maksa mitään.
 • Osakkeiden säilyttäminen ei maksa mitään.
 • Nordnetin pohjoismaisiin indeksirahastoihin sijoittaminen ei maksa mitään.
Lue lisää

4 kommenttia:

 1. Tästä aiheesta kannattaa kirjoittaa ja pitää meteliä. Joskus voi käydä niin, että sääntelypuolen tulkintoja korjataan, tai vaihtoehtoisesti palveluntarjoajat yrittävät ratkaista asian.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Epäkohtia kannattaa tosiaan nostaa esiin. Palveluntarjoajat voi hyvinkin keksiä keinot, kuten sanoit.

   Loppujen lopuksi esim rahastoesitteiden kääntäminen kaikille kielille on Blackrockin kokoisille toimijoille pikkujuttu jos vaan tahtoa riittää.

   Poista
 2. Vastaukset
  1. Joo, nää sekoilut syö kyl uskottavuutta koko EUn toimminnalta.

   Poista