keskiviikko 3. tammikuuta 2018

Superrahastot - Tanska perii osinkoveroa

Tanska


Tanska
Alkuun on pakko todeta, että Tanska on aivan upea maa. Olen tehnyt sinne peräti kuusi viikon mittaista lomareissua ja olen todella tykästynyt maisemaan. Tanskassa meri on koko ajan läsnä. Merenrantaa on tuhansia kilometrejä. Saaret ja manner muodostuvat niin, että joka paikasta on lyhyt matka merenrantaan. Rannoilla ei ole yksityisalueita, vaan ne ovat kaikille avoinna. Rannat ovat matalia hiekkarantoja, jotka jatkuvat silmänkantamattomiin. Taustalla korkeat rantapenkat, tuulten muovaamaa matalaa kasvillisuutta ja maalaismaisema. Vesi on suolaista ja tyynellä ilmalla kristallinkirkasta. Ero on valtava verrattuna meidän yksityisalueiksi aidattuihin, rantaan asti puuta kasvaviin, syviin ja sameavetisiin rantoihin.

Mutta mennäänpä asiaan. Aikaisemmassa, Superrahastoja käsittelevässä, kirjoituksessani mietimme kommenteissa, miten osinkojen verotus menee. Asiaan tuli juuri selvyyttä.

Osinkojen verotus


Osinkojen verotuskäytännöt vaihtelevat eri maissa, etenkin rahastojen suhteen. Monissa maissa rahastojen ei tarvitse maksaa osingoista lainkaan veroa. Tämä pätee muun muassa Suomeen, Ruotsiin ja Norjaan. Jossain maissa taas rahastot joutuvat maksamaan osingosta veroa, ihan samalla tavalla kuin suorista osakesijoituksistakin.

Tanskassa tilanne on sikäli erikoinen, ja suoraan sanottuna myös vähän epäreilukin, että ulkomaiset rahastot joutuvat maksamaan tanskalaisten yhtiöiden osingoista 27% veroa, kun taas tanskalaiset rahastot eivät tätä joudu maksamaan. Nordnet on yrittänyt saada muutosta epätasapuoliseen verokohteluun, mutta nämä ponnistelut ovat osottautuneet turhiksi. Nordnet Superfonden Danmark joutuu siis maksamaan osingoista veroa, mikä laskee rahaston tuottoa.

Nordnet on maksanut verot asiakkaan puolesta


Miksi asia on noussut esille vasta nyt? Onko Tanskan lainsäädäntö muuttunut? Onko rahasto maksanut osinkoveroa aikaisemmin?

Lainsäädäntö ei ole muuttunut. Asiaan on saatu varmuus vasta nyt, koska Nordnet on yrittänyt saada muutosta aikaiseksi. Rahasto on joutunut maksamaan osinkoveroa myös tähän asti, mutta Nordnet on maksanut nämä verot sijoittajien puolesta. Ny kun on varmistunut, ettei asiaan tule muutosta, Nordnet ei voi jatkaa verojen maksamista asiakkaidensa puolesta, vaan tammikuusta alkaen osinkovero vähennetään rahaston tuotosta.

Miten tähän pitäisi suhtautua? No, ensimmäisenä mieleen nousee ainakin se, että Nordnet on kyllä toiminut vähintäänkin reilusti, maksaessaan verot piensijoittajien puolesta ja usean vuoden ajan, etenkin kun ottaa huomioon että kyseessä on ilmainen rahasto, josta Nordnet ei saa minkäänlaisia tuloja.

Toisaalta, asia ei ole ehkä niin merkittävä, kun huomioi, että rahaston tulot muodostuvat sekä osakkeiden arvon noususta, että osingosta. Tämä muutos tuo rahaston osinkoverotuksen osalta samalle viivalle suorien osakesijoitusten kanssa. Toki täysin kuluttomana rahasto tuo edelleen merkittäviä säästöjä kaupankäyntikulujen osalta suoriin osakesijoituksiin verrattuna.

Jos haluat sijoittaa vain yhteen tai muutamaan Superrahastoon, kannattaa ainakin verojen suhteen suosia Suomen, Ruotsin ja Norjan Superrahastoja. Jos haluat laajemman hajautuksen, kuten minä, kannattaa Tanska pitää edelleen salkussa.

Täysin ilmaisiin Superrahastoihin sijoittamisen voit aloittaa avaamalla maksuttoman arvo-osuustilin tästä.Avaa ilmainen osaketili Nordnetiin

 • Tilin avaaminen ei maksa mitään.
 • Osakkeiden säilyttäminen ei maksa mitään.
 • Nordnetin pohjoismaisiin indeksirahastoihin sijoittaminen ei maksa mitään.
Lue lisää

2 kommenttia:

 1. Hei!
  Olen opiskelija ja otin opintolainaa. Elämiseen en lainaa tarvitse, vaan otin siksi että kun valmistun ajallaan, saan siitä sen 40% omaan taskuun. Mutta heräsikin kysymys; miksi en sijoittaisi sitä opintolainaa? Ja nyt näyttää siltä, että juuri nämä Nordnetin Superrahastot olisi sopiva sijoituskohde. Mutta entä tämä Tanskan verotus? Kannattaako Tanskan superrahasto ottaa mukaan vai jättää pois? Tuleeko Suomen, Ruotsin ja Norjan superrahastoihin sijoittamalla salkulle riittävä hajautus? Ajattelin sijoittaa kuukausisäästöohjelmalla, mutta kannattaako sijoittaa joka kuukausi vaiko esim. neljännesvuosittain? Käytössäni on nyt 6000€ ja kesällä saan nostettua seuraavan saman suuruisen erän. Omaa rahaa en ajatellut ainakaan näin alkuvaiheessa käyttää. Olisiko järkevää sijoittaa esim. se 6k tasaisesti siihen asti kun saan nostettua uuden lainaerän?

  Kiitos vastauksesta ja hyvästä blogista

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Opintolainan sijoittaminen on hyvä suunnitelma!

   Mielestäni Suomi, Ruotsi ja Norja ovat jo aika hyvä hajautus. Eri yrityksiä ja toimialoja tulee niiden kautta mukaan tosi paljon.

   Itse aioin pitää myös Tanskan jatkossakin salkussani. Osinkovero on harmillinen juttu, mutta jos ostaisin suoria osakesijoituksia, joutuisin maksamaan veroa silloinkin.

   Olemme mielenkiintoisessa tilanteessa. Kurssit ovat lähteneet sukeltamaan rajusti, mutta kukaan ei tiedä onko tämä vain lyhyt korjausliike vai onko edessä pörssiromahdus. Itse pelaisin varman päälle ja sijoittiaisin kuukausittain erissä tuon 6k€ kunnes saat seuraavan 6k€ erän. Jos kurssit sattuisivat romahtaman esim 40% nykytilnteesta silloin toki laittaisin kyllä jo kerralla sisään kaiken mitä löytyy.

   Poista