keskiviikko 26. syyskuuta 2018

Kymppitonnilla Cityconia

Taustaa


Citycon sijoituskohteena
Kuten pidempään blogiani seuranneet tietävät, olen varsin haluton sijoittamaan osakkeisiin nykyisillä arvostustasoilla. Samaan aikaan olen turhaan yrittänyt löytää muita kiinnostavia sijoituskohteita.

Ainoa vaihtoehto osakkeille on ollut kiinteistöt. Sijoitusasuntoja olen katsellut, mutta niidenkin hinnat alkaa olemaan todella korkeat ja lisäksi ne vaativat sijoituslainaa ja minusta kun on mukavaa olla velaton. Asunnoissa epäilyttää myös se, etteivät ne ole täysin passiivinen sijoitusmuoto. Vuokralaisten etsiminen, remontit ym. kävisivät kyllä työnteosta sitten jos asuntoja on enemmän.

Kiinteistöbisneksessä olen ollut pari vuotta mukana listaamattoman Cityvaraston kautta. Cityvarasto on ollut hyvä sijoituskohde ja seuraan mielenkiinnolla sen listautumista pörssiin. Olen jo pidempään harkinnut, pitäisikö minun ostaa myös muita vastaavia, kiinteistöjä omistavia, yhtiöitä. Aki Pyysingin viime viikkoinen, Cityconia koskenut, kirjoitus Sijoitustiedossa sai minut toimimaan. Päätin peesata ja ostin 6 000 kpl Cityconin osaketta hintaan 1,812€.

Citycon sijoituskohteena


Cityconista yrityksenä en löytänyt mitään erityistä puolesta tai vastaan. Laskeskelin toki tunnuslukuja, mutta en lähde niitä tässä avaamaan, koska tarkoitukseni ei ole esittää analyytikkoa. Jokainen tehköön omat laskelmansa. Mainittakoon kuitenkin, että tämänhetkinen osinkotuotto on 7%, mikä oli merkittävin tekijä siinä, että päädyin painamaan osta -painiketta.

Cityconin tulevaisuuden osalta, se isoin kysymys taitaa olla se, mikä kauppakeskusten tulevaisuus ylipäätään on. Citycon omistaa Pohjoismaissa peräti 40 kauppakeskusta. Suomessa tunnetuimmat lienee Iso Omena, Myyrmanni, Koskikeskus, Lippulaiva ja Columbus. On selvää, että ostoksista iso osa on jo siirtynyt verkkoon ja trendi jatkuu. En kuitenkaan usko, että kauppakeskukset häviävät mihinkään. Muuttoliike kaupunkeihin jatkuu ja ihmiset kaipaavat edelleen seuraa ja palveluita. Yksittäisille liikkeille muutos voi olla paljon rajumpi, mutta kauppakeskuksen kannalta tilanne on uskoakseni parempi. Vaatekaupat vaihtuvat kahviloiksi, ravintoloiksi, kuntosaleiksi ja palvelua vaativien erikoistavaroiden myymälöiksi.

Käteistä piisaa edelleen


Sijoitustilanteeseeni tämä sijoitus ei tuonut suurta muutosta. Nyt kun olen maksanut asuntolainan pois, käteistä kertyy niin nopeaan tahtiin, että tämä sijoitus vastaa vain noin kolmen kuukauden säästöjä. Käteistä piisaa siis edelleen ja sen määrä on jopa kasvussa. Kurssien lasku olisi siis edelleen tervetullutta.

Oletko muuten ajatellut, että sinäkin voisit aloittaa sijoittamisen? Aloittaminen ei maksa mitään. Avaa ilmainen osaketili Nordnetiin.

PS. Osa lukijoista on kysellyt, mitä teen Bank Norwegianista vapauttamallani käteisellä. Siirsin ne Nordnetin arvo-osuustilille. Viimeisimmän tilanteen sijoituksistani näet osakesalkku ja varallisuus -sivulta.

Avaa ilmainen osaketili Nordnetiin

 • Tilin avaaminen ei maksa mitään.
 • Osakkeiden säilyttäminen ei maksa mitään.
 • Nordnetin pohjoismaisiin indeksirahastoihin sijoittaminen ei maksa mitään.
Lue lisää

8 kommenttia:

 1. Mäkin katselin jokin aika sitten Cityconia (ja Spondaa ja Technoa) mutta totesin niiden laadun niin heikoksi, että en sijoittanut niihin. Sijoitin sen sijaan jenkki ja Ruotsi REIT:hin, koska ne ovat huomattavasti laadukkaampia. Suomalaiset ei vaan osaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Laadukas yhtiö ei kuitenkaan aina tarkoita hyvää sijoituskohdetta. Kone on hyvä esimerkki todella laadukkaasta yhtiöstä, joka ei kuitenkaan sijoituskohteena kiinnosta, koska kaikki tietävät yhtiön laadun ja se näkyy osakkeen hinnassa. Kovan hinnan takia sijoituksen tuotto jäisi huonoksi.

   Poista
 2. Kirjoitin itse juuri Cityconista viimeisimmän kirjoitukseni pari viikkoa sitten. Otsikoinkin kirjoituksen "Osto - Palvelukeskus Citycon", siinä kävin läpi omaa näkemystäni kauppakeskusten tulevaisuudesta ja yksi olennaisimmista asioista mielestäni on kauppakeskusten muutos pavelukeskuksiksi. Kauppakeskukseen ei tulevaisuudessa mennä pelkästään ostamaan tavaroita, sinne mennää "kuluttamaan" palveluita. Kirjoituksen jälkeen yhä useampi on todennut samaa. Oma kirjoitukseni tuskin sai ihmisiä hoksaamaan sitä realiteettia, mietinkin mistä idea on yhtäkkiä lähtenyt leviämään ja miksi itsekkin päätin kirjoittaa asiasta juuri nyt. Hassua.

  Kannattaa muuten huomata, että osinko ei välttämättä pysy samana montaa vuotta jos liikevoitto ei kasva lähiaikoina. Oma ajatukseni on, että tässä voi mennä useampi vuosi ennenkuin tämän hetken sijoituksista hyötyy.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kurssin lasku on varmasti herättänyt kiinnostuksen monella taholla.

   Jep, nykyinen osinko ei toki ole tae tulevasta ja sillä on varmasti hyvä syy, että yhtiön arvo on laskenut 20%. Riskejä tähän liittyy kuten sijoituksiin liittyy aina.

   Poista
 3. Kestääkö kysyä, missä ajassa sait tuon asuntolainan maksettua pois? Todella hieno saavutus, ja avaa ihan uudet määrät rahaa sijoituksille. Taivas rajana!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, kieltämättä asuntolainan pois maksaminen on ollut tärkeä etappi.

   Otin ensimmäiseen asuntoon 115k€ lainaa 2003. Vaihdoin kalliimpaan asuntoon 2012 jolloin sain vanhasta 154k€ ja vanha laina oli melkein maksettu, joten uutta lainaa jäi 100k€. Tämän 100k€ lainan sain maksetuksi kokonaan pois muutama kuukausi sitten. Eli kyllähän siihen 15v meni. Tosin samalla olen viimeisen 4v aikana kerryttänyt vajaan 100k€ sijoitusvarallisuutta.

   Just nyt pystyn säästämään todella isosti. Aika näyttää pystynkö säilyttämään nykyisen palkkatason ja pienet kulut...

   Poista
 4. Reippaan kokoinen investointi! Itsekin nappasin pienen position (500 kpl) Cityconia pari viikkoa sitten. Tosin lähinnä yritysosto-kortin vuoksi, vaikuttaa siltä että hpj. Katzmanilla on jotain mielessä firman suhteen. Jotain kiinteistöbisnestä on kiva saada salkkuun Technopoliksen poistuessa pörssistä, vaikka sitten vain vähäksi aikaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen kirjannut sijoitusstrategiaani että suorien osakesijoitusten tulee olla vähintään 10k€. Tällä pyrin siihen, että harkitsen ostopäätökset hyvin tarkkaan. Tarkoitukseni on kuitenkin sijoittaa pääosin indekseihin.

   Yritysosto on varmasti täysin mahdollinen skenaario 😄

   Poista