lauantai 22. joulukuuta 2018

Sijoittajan vuosi 2018

Taustaa


Sijoittajan vuosi 2018
Vuosi 2018 alkaa olla lopuillaan ja taas on aika katsoa peruutuspeiliin. Jostain syystä vuodet tuntuvat vierivän kiihtyvään tahtiin. Lapsena jokainen kouluvuosi kesti ikuisuuden - nykyään vuodet pyörähtävät hetkessä aivan kuin huomaamatta. Onkohan pitkäjänteinen sijoittaminen muuten iän myötä helpompaa, koska aika tuntuu virtaavan nopeammin?

Vuosi 2018 oli sijoittajille haastava


Alkuvuodesta pohdin, mihin sijoittaa 2018 ja päädyin pitämään sijoitusvarallisuuteni käteisenä ja panostamaan asuntolainan pois maksamiseen. Spekuloin silloin kurssien olevan aallonharjalla ja ainakin toistaiseksi näyttää siltä, että taisin olla oikeassa.

Kurssien vajottua, olen palannut markkinalle melkein koko käteiskassan voimin. Olen hajauttanut hankinnat ajallisesti noin kolmen kuukauden aikavälille. Jos lasku jatkuu (mikä tuntuu aika todennäköiseltä) minulla on lopun käteisen ja sijoituslainan ansiosta mahdollisuus vielä 30 000€ lisäsijoitukseen. Lisäksi joka kuukausi palkasta jää 2 000 - 3 000 euroa sijoituksiin, joten ammuksia tulevalle vuodelle pitäisi olla riittävästi.

Alla olevassa taulukossa tarkastelin, kuinka paljon loppuvuodesta 2018 ostamieni osakkeiden kurssi on laskenut vuoden 2018 alusta. Olen varsin tyytyväinen siihen, että olen saanut ostettua monia yhtiöitä mielestäni varsin edulliseen hintaan. Indeksien osalta lasku on ollut maltillisempaa.

Citycon Oyj-23,54%
Cityvarasto Oy0%
Nokian Renkaat Oyj-29,39%
Nordea Bank Abp-26,72%
Outokumpu Oyj-57,61%
Nordnet Superfonden Danmark-11,1%
Nordnet Superfonden Sverige-8,1%
Nordnet Superfondet Norge-0,4%
Nordnet Superrahasto Suomi-1,3%
BlackRock iShares Core MSCI EM IMI UCITS-11,27%
BlackRock iShares Core MSCI Japan IMI UCITS-11,8%
BlackRock iShares Core S&P 500 UCITS-1,88%
Xtrackers MSCI Europe Small Cap UCITS ETF-16,67%

Lopuksi


Täytyy muistaa, että tällaiset "vuoden vaihteesta vuoden vaihteeseen" -vertailut eivät ole isossa kuvassa kovin merkittäviä. Olen tyytyväinen siihen että onnistuin pahimman aallonharjan välttämään, mutta pitkän aikavälin tuotto on se mikä loppupelissä merkitsee. Jos kurssit jatkavat laskuaan tulen kyllä ottamaan pataan samalla tavalla kuin muutkin sijoittajat. Älä siis hermoile jos salkkusi on rumasti pakkasella ja lisää kylmää on luvassa. Nyt on hyvä aika ostaa lisää!


Avaa ilmainen osaketili Nordnetiin

 • Tilin avaaminen ei maksa mitään.
 • Osakkeiden säilyttäminen ei maksa mitään.
 • Nordnetin pohjoismaisiin indeksirahastoihin sijoittaminen ei maksa mitään.
Lue lisää

6 kommenttia:

 1. Itse olen uusi piensijoittaja, "harrastanut" tätä nyt vajaan vuoden verran. Minulla on tällä hetkellä kolmea superrahastoa, Suomea, Norjaa ja Tanskaa. Viime aikoina ovat tulleet kohtuullisesti alaspäin. Saattaa olla tyhmä kysymys, mutta kysyn kuitenkin: Miten epätodennäköisenä pidät, että jos on noissa kaikissa kolmessa rahastossa kiinni tällä hetkellä esim 1500€ yhteensä, kuinka persiilleen saa maailmassa asiat mennä, että koko 1500€ häviäsi tuhkana tuuleen?
  Lähinnä sitä mietin, että kuinka paljon uskaltaa antaa laskea, että kannattaisi miettiä rahojen pois ottamista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Koko summan häviäminen edellyttäisi käytännössä maailmanloppua, tai vähintään ydiniskua joka tuhoaisi pohjoismaat maailman kartalta.

   Noihin indekseihin kuuluu yhteensä 115 yritystä ja niiden kaikkien pitäisi mennä konkurssiin. Edes maailmansotien aikaan sellaista ei tapahtunut.

   Nyt indeksit on laskeneet vasta 10% - se on ihan normaalia vaihtelua pörssissä. Voi laskea vielä paljon lisää. Jos laskee enemmän, suosittelen vaan ostamaan lisää. Pörssien hyvä tuotto on palkinto siitä, että kestää epävarmuutta.

   Poista
 2. Nyt kun olet siirtynyt likvidien varojen osalta tuollaiseen 90% osakepainoon, voisit laskea blogipäivitykseksi mikä on tulos verrattuna siihen, että olisit ollut indekseissä koko ajan käteisen sijaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Laskelma ei ole aivan helppo. Olen panostanut asuntolainan takaisinmaksuun ja se on nyt maksettu kokonaan pois. Tämän takia voin sijoittaa 500€/kk enemmän osakkeisiin nyt ja tulevaisuudessa. Jos kurssit laskevat vielä, strategiani on kannattanut ja ostot sijoittuvat mataliin kursseihin verrattuna siihen jos olisin laittanut kuukausittain vuosina 2017 ja 2018 kaiken liikenevän osakkeisiin. Myös korot vaikuttavat. Jos korot nousevat se puoltaa strategiaani. Eli en vielä tässä tilanteessa vielä tiedä olenko toiminut järkevästi vai en.

   Poista
 3. Vieläkö meinaat jatkaa kuukausi säästämistä noihin ETF:iin ja superrahastoihin? DB X-trackersin Euroopan pienet yhtiöt ovat mielenkiintoinen lappu. Indeksi sijoittamisen suosion jatkuva kasvu ajaa rahat lähinnä isoihin firmoihin niin kehittyineillä kuin kehittyvillä markkinoilla. Esim. suosituista Ishares Core sarjan S&P500, sekä Core World lapuista puuttuvat kokonaan pienet yritykset. Voisiko siis jatkossakin olla mahdollista tehdä ylituottoa pienemmillä yrityksillä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jatkan kuukausisäästämistä kunhan indeksit vielä vähän laskevat. Tämänhetkinen dippi on hyvä esimerkki siitä kuinka vakaita indeksit ovat yksittäisiin lappuihin verrattuna.

   Indeksisijoittaminen tosiaan suosii suuria firmoja. Pienillä firmoilla on ainakin aikaisemmkn tienannut paremmin, joskin korkeammalla riskillä. Tulevaisuudesta en osaa sanoa - jos indeksisijoittamisen suosio jatkuu voi olla että pienten kurssi nousee kunnolla vasta siinä vaiheessa kun pääsevät mukaan indeksiin.

   Poista