lauantai 9. helmikuuta 2019

Haave rikastumisesta

Hurjia seikkailuja


Haave rikastumisesta
The Science of Getting Rich on huono kirja, mutta oli mielenkiintoista nähdä, että jo sata vuotta sitten kirjoitettiin lifestyle -oppaita ihan tavallisille ihmisille, jotka haaveilivat rikastumisesta.

Haave rikastumisesta on toki paljon vanhempi ilmiö. Ihmiset ovat jo tuhansien vuosien ajan heittäytyneet hurjiin seikkailuihin rikastumisen toivossa. Viikinkien ryöstöretket, purjelaivojen kultakauden kauppamatkat vieraille vesille maailman ääriin, Silkkitie vaaroineen, Villin Lännen valloitus ja kultaryntäykset eri puolilla maailmaa ovat hyviä esimerkkejä rikkauksien tavoittelusta korkeilla panoksilla. Moni menetti näillä matkoilla henkensä ja vain pieni osa saavutti tavoittelemiaan rikkauksia. Haave rikastumisesta on ollut ihmiskuntaa eteenpäin ajava voima, joka on muovannut maailmamme sellaiseksi kuin se on tänä päivänä. Hyvinvointimme on hyvin pitkälle näiden hurjien esi-isiemme ansiota.

Riistämistä


Rikkauksien tavoitteluun on liittynyt paljon riistämistä. Amerikan intiaanit teurastettiin ja heiltä vietiin maat, Afrikan mustat orjuutettiin ja alennettiin kauppatavaraksi. Maanomistajat, kaivosyhtiöt ja teollisuus ovat riistäneet työväenluokkaa jne.

Myös hallitsijat ovat riistäneet sekä alamaisiaan, että muita valtioita. Monien sotien ja väkivaltaisten selkkausten taustalla ovat olleet erilaiset luonnonrikkaudet. Joskin vielä typerämpiä syitä sotimiseen ovat oman uskonnon levittäminen, tai "ylevämpien asioiden", kuten maineen tavoittelu.

Luonnonvaroilla rikastumista


Kulta ja muut mineraalit, öljy, ravinnerikas maa, metsä, jalokivet - erilaiset luonnonrikkaudet ovat kautta historian saaneet seikkailuhenkiset ja rikkauksista haaveilevat ihmiset ottamaan hirvittäviä rikejä. Monien kulta- ja öljyesiintymien löytyminen on näiden sinnikkäiden miesten ponnistelujen ansiota.

Kauppa se on mikä kannattaa


Helpoiten ovat rikastuneet kauppiaat. Esimerkiksi kultaryntäyksisä suurimmat omaisuudet tekivät yleensä kauppiaat, jotka myivät kullankaivajille ylihintaisia varuteita, ruokaa ja huoria.

Kauppalaivojen varustajat ja kauppareittejä hallitsevat tahot, jotka ovat välittäneet tavaraa eri suuntiin, ovat keränneet kautta historian valtavia tuottoja, samalla edistäen kansojen välistä yhteistyötä, sekä kulttuurin, teknologioiden, tuotteiden, tietotaidon, lääkkeiden jne. leviämistä eri puolilla maailmaa. Kauppiaat ovat ottaneet valtavia taloudellisia riskejä, mutta he eivät välttämättä ole laittaneet omaan henkeään likoon samalla tavalla kuin esimerkiksi uudisasukkaat.

Hyvinvointimme on kaiken tämän ansiota


Ilman näiden esi-isiemme - kauppiaiden, merimiesten, kullankaivajien, öljymiesten ja muiten ammattiryhmien ponnisteluja ja rikastumisentoivoa maailmamme näyttäisi aika erilaiselta kuin se on nyt. Oleme päässeet valmiiseen pöytään, jonka esi-isämme ovat meille kattaneet. Rikastuminen on tänä päivänä todella helppoa, verrattuna siihen, mitä tilanne oli muutama sata vuotta sitten. Kaikki rikastumieen tarvittava on aivan käsiemme ulottuvilla, emmekä joudu edes riskeeraamaan kaikkea saavuttaaksemme sen.

Rikastuminen 2 000 -luvulla


Mitä voimme oppia esi-isiltämme? Jos meillä olisi edes puolet siitä päättäväisyydestä ja tarmosta, mitä vaikkapa 1800 -luvun puisen valaanpyyntialuksen miehistöltä vaadittiin ruuman täyttämiseksi valaanrasvalla, olisimme hirvittävän menestyneitä.

Jos tavoittelisimme rikastumista yhtä tarmokkaasti ja laittaisimme peliin yhtä paljon, kuin kullan perässä aikanaan Alaskaan lähteneet nuorukaiset, tai Silkkitietä itään kulkeneet kauppiaat, vosimme saavuttaa ihan mitä tahansa. Pörssisijoittamisella on kuitenkin todella helppoa vaurastua ilman että tarvitsee edes riskeerata kovin paljoa.


Avaa ilmainen osaketili Nordnetiin

 • Tilin avaaminen ei maksa mitään.
 • Osakkeiden säilyttäminen ei maksa mitään.
 • Nordnetin pohjoismaisiin indeksirahastoihin sijoittaminen ei maksa mitään.
Lue lisää

2 kommenttia:

 1. Mielestäni ongelma nykypäivänä ei ole se, etteikö joku lähtisi kaivamaan kultaa tarmokkaasti johonkin "jumalan selän taakse", vaan että ihmiset tekevät mitä vain rikastuakseen paitsi sen mitä siihen oikeasti vaaditaan. Ihmiset kaipaavat konkretiaa ja jos edessä on pitkä matka missä on monta mahdollista polkua rikastua niin se vaikuttaa liian epäselvältä monelle. Englanninkielinen sanonta: "Can't see the forest for the trees" kuvaa tilannetta jokseenkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin, nykyaikana vaurastuminen on jotenkin abstraktimpaa. Onhan joku ETF aika kaukana takametsän sorasta, jossa voi olla kultaa. Raa'an työn sijasta ajatustyö ja suunnitelmallisuus lyö leiville.

   Poista