maanantai 15. huhtikuuta 2019

Rahaa tulee ovista ja ikkunoista

Varallisuus kasvaa tasaisen varmasti


Rahaa tulee ovista ja ikkunoista
Päivitin tänään tilanteeni osakesalkku ja varallisuus -sivulle. Varallisuus on kasvanut mukavasti rapiat 19 000€ vuoden vaihteesta. Vuoden vaihteen osakeostokset osuivat hyvään hetkeen ja lisäksi osinkoja on ropissut mukavasti. Olen tilanteeseen oikein tyytyväinen etenkin sen takia, että olen tehnyt lisäsijoituksia vähemmän kuin viime vuonna. Vaihdoin liisarini omaan autoon, joka maksoi 8 900€. Auto on jo kokonaan maksettu (alkuvuoden aikana) joten todellisuudessa varallisuutta on kertynyt vielä enemmän. En kuitenkaan ole sisällyttänyt auton arvoa varallisuuslaskelmaani, koska auto on käyttöesine, jonka arvo laskee nopeasti.

100 000€ raja on muuttanut asennoitumistani


Kun aloitin sijoittamisen, muistan lukeneeni jostain, että ensimmäinen satatonnia on vaikein - sen jälkeen varallisuus alkaa kasvamaan kuin itsestään. Minulle sadan tonnin salkku (tällä hetkellä salkkuni arvo on 112 000€) oli jonkinlainen rajapyykki. Tähän asti olen säästänyt ahkerasti ja tehnyt töitä vielä ahkerammin. Olen kirjoittanut blogia säännöllisesti ja ajatukset on pyörineet sijoitusasioissa. Nyt tilanne on toinen - tiedän saavuttavani taloudellisen riippumattomuuden vääjäämättä. Varallisuutta kertyy, eikä minun tarvitse tehdä mitään sen eteen.

Kysymys on enää ajasta - jos jatkaisin yhtä tehokasta sijoitusohjelmaa, mitä parin viime vuoden ajan olen tehnyt, voisin jäädä pois työelämästä jo muutaman vuoden kuluttua. 50 000€/vuosi vauhdilla kolmen vuoden kuluttua sijoitussalkku olisi jo 250 000€ ja kokonaisvarallisuus yli puoli miljoonaa. Minulla ei kuitenkaan ole kiirettä, joten voin hellitää hieman. Olen vaihtanut helpompaan työhön ja käyttänyt aikaani harrastukseen, joka on viime vuosina jäänyt sijoitusasioiden jalkoihin. Olen saavuttanut taloudellisen vapauden, mikä mahdollistaa vaurastumisen ilman, että minun tarvitsisi tehdä töitä kovin paljoa, tai olla kovin säästeliäs.

Aloitteleville sijoittajille suosittelen toki tiukkaa säästökuuria sijoitusuran alkuun kuten itsekin tein. Sillä tavalla homman saa mukavasti alulle - sitten kun homma toimii, voi alkaa vähän löysentämään ja antaa rahan tehdä töitä.

Postailen jatkossakin blogiin kuulumisia aika ajoin. Homma jatkuu entiseen tapaan, mutta käytän selvästi vähemmän aikaa sijoitusasioihin. Blogin kävijämäärät on muuten säilyneet lähes ennallaan, vaikka kirjoittaminen on ollut harvempaa. Google näyttää ohjaavan sijoittamisesta kiinnostuneita blogiini tasaisena virtana.


Avaa ilmainen osaketili Nordnetiin

 • Tilin avaaminen ei maksa mitään.
 • Osakkeiden säilyttäminen ei maksa mitään.
 • Nordnetin pohjoismaisiin indeksirahastoihin sijoittaminen ei maksa mitään.
Lue lisää

12 kommenttia:

 1. Näinhän se tuppaa menemään. Eipäs nyt hötkyillä vaan naatitaan matkasta ja elämästä :)

  VastaaPoista
 2. Pitää paikkansa että raha tulee rahan luo ja palkan suhteellinen merkitys alkaa pienentyä varallisuuden kasvaessa suuremmaksi. Kuten mainitsit on tehokas alku erittäin tärkeää mikäli tavoittelee nopeaa irtautumista oravanpyörästä, vaikkakin kaikkihan lähtee pienistä menoista ja sijoittamisen aloittamisesta.

  Hyvinvoinnin tavoittelu on korostunut myös minulla jäätyäni kotiin pienen lapseni kanssa ja vapaa-aika on täyttynyt niin perhearjesta kuin myös urheilusta, opiskelusta ja ystävien kanssa vietetystä ajasta. Tällä hetkellä on päällimmäisenä ajatus jättäytyä kokonaan pois työelämästä ja vain nauttia arjesta. Mitä pidempään on kotona niin sitä vastenmielisemmältä tuntuu ajatus paluusta hyvä palkkaiseen mutta erittäin kuluttavaan työhön.

  Tärkeintä on kuunnella itseään tehdä asioita ja ratkaisuja jotka tuntuvat oikealta. Ei ole myöskään häpeä muuttaa mieltään ja luoda uusia suunnitelmia mikäli omat arvot ovat muuttunet ajan saatossa, sillä elämänkaaren varrella ihminen kasvaa ja kehittyy. Olemme molemmat selkeästi päässeet jo nauttimaan työn hedelmistä ja varsinainen sadonkorjuu on aivan käden ulottuvilla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla, että olet samanlaisessa tilanteessa ja että sinulla on myös aika samanlaisia tuntemuksia. Itselläni on tosiaan sellainen olo, että olen viettänyt elämästäni ihan tarpeeksi aikaa neuvotteluhuoneissa. Sadonkorjuun aika käden ulottuvilla - hyvin kiteytetty!

   Poista
 3. Mukava kuulla, että olet tyytyväinen tilanteeseen ja ehdit harrastamaan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Harrastukset ja mielekäs tekeminen on kyllä tärkee juttu. Harrastuksia osaa taas arvostaa ihan toisella tapaa kun on viimevuodet tehnyt töitä vähän enemmän.

   Poista
 4. Onneksi olkoon. Olet tilanteesi ansainnut ja selkeästi siitä myös nautit. Pisteet rohkeudesta sanoa se myös ääneen, ei nimittäin ole ihan perisuomalaista sanoa "rahaa tulee ovista ja ikkunoista". Perästä tullaan, vaikka siihen vuosia meneekin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En minäkään tuota ehkä työpaikan kahvihuoneessa sanoisi 😄 Juuri nyt vain tuntuu siltä. Kunnon laskukausi ja tunnelma voi olla vähän toinen...

   Poista
 5. Se on vaurastuminen niin helppoa kun toinen sen kirjoittaa auki omasta elämäntilanteesta käsin. Tässähän on hyvä syy ruveta katkeraksi ;) Oikeasti onnea tilanteestasi ja loistavasta päätöksestä luottaa vaurastumiseen. Taidankin kirjoittaa postauksen omaan blogiin mitä ajatuksia tämä postaus herätti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hienoa kuulla, että tämä herätti ajatuksia ja inspiroi kirjoittamaan! Mielenkiinnolla odotan, että pääsen lukemaan ajatuksiasi.

   Poista
 6. Tekstisi luettuani mieleeni heräsi kysymys, oliko blogi-hommat tässä? Olet saavuttanut sen mitä tavoittelet, aika hoitaa loput. Blogisi ja laskurisi ansaitsee kyllä valtiotason tunnustuksen, on nämä ulostulosi sen verran hyvin perusteltuja! Oletko muuten harkinnut käteiskassan kasvatusta vai tuuttaatko suoraan rahat osakkeisiin?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Kirjottelen kyllä jatkossakin, mutta varmaan paljon harvemmin - fiiliksen mukaan.

   Tällä hetkellä menee kk säästöohjelman kautta osakkeisiin, mutta olen kyllä harkinnut käteiskassan kerryttämistä. Nyt on all in ja käteistä ois kiva olla seuraavassa notkahduksessa.

   Poista