sunnuntai 5. heinäkuuta 2020

Nordnet indeksirahastot

Taustaa


Nordnet indeksirahastot
Palasin kirjoituspöydän ääreen nopeammin kuin olisin arvannutkaan. Havahduin nimittäin siihen, että Nordnetin indeksirahastoissa on tapahtunut melko suuria muutoksia, joista osa on sellaisia jotka vaikuttavat myös omaan salkkuuni.

Koska olen jo pitkään kannustanut ihmisiä vaurastumaan indeksirahastojen avulla ja blogissani on paljon indeksisijoittamista käsitteleviä kirjoituksia, lienee paikallaan päivittää tiedot ajantasalle. En mielelläni muuta aikanaan, jo vuosia sitten kirjoittamiani tekstejä, joten koostan muutokset tähän.

Superrahastojen nimet ovat muuttuneet


Varsin kattava, Nordnetin Superrahastoja koskeva kirjoitukseni on edelleen ajantasainen rahastojen nimiä lukuunottamatta. Nordnet päätti muuttaa rahastojen nimet alkuvuodesta. Taustalla nimenmuutokseen on Ruotsin rahastomarkkinoinnin eettisen komitean (ENF) päätös "super"-sanan käyttämisestä rahastojen nimessä.

Rahastojen uudet nimet ovat:
 • Superrahasto Suomi -rahaston uusi nimi on Nordnet Indeksirahasto Suomi.
 • Superfonden Sverige -rahaston uusi nimi on Nordnet Indexfond Sverige.
 • Superfondet Norge -rahaston uusi nimi on Nordnet Indeksfond Norge.
 • Superfonden Danmark -rahaston uusi nimi on Nordnet Indeksfond Danmark.

Sinänsä, vaikka muutoksen syyt ovat naurettavia, mitään todellista vaikutusta muutoksella ei ole sijoittajan kannalta. Nämä neljä rahastoa ovat edelleen salkkuni kulmakivi, koska ne ovat täysin kuluttomia passiivisia indeksirahastoja. Nämä rahastot ovat edelleen parasta mitä markkinoilta löytyy.

Uusia indeksirahastoja


Aikaisemmin salkussani oli myös ETF -muotoisia rahastoja, koska ne olivat käytännössä ainoa järkevä ja kustannustehokas vaihtoehto kehittyville markkinoille ja USA:n sijoituksille. En ole kuitenkaan koskaan pitänyt ETF -tuotteista, koska ne ovat liian monimutkaisia. Kun kesäkuun alussa nostin salkkuni käteisen 90%:iin, myin samalla kaikki ETF:t pois.

Nyt huomasin ilokseni, että Nordnet on julkaissut kesäkuun lopussa uusia indeksirahastoja, jotka kattavat samat markkinat, jotka olen aikaisemmin kattanut ETF:llä.

Uudet indeksirahastot ovat:
 • Nordnet Indeksirahasto Maailma (juoksevat kulut 0,30 %)
 • Nordnet Indeksirahasto USA (juoksevat kulut 0,25 %)
 • Nordnet Indeksirahasto Eurooppa (juoksevat kulut 0,25 %)
 • Nordnet Indeksi Kehittyvät Markkinat (juoksevat kulut 0,39 %)

Näissä rahastoissa ei ole muita kuluja kuin 0,25 - 0,39€ hallinnointipalkkio. Vaikka hallinnointipalkkio on pieni, se on kuitenkin merkittävä verrattuna täysin kuluttomiin Suomi, Ruotsi, Norja ja Tanska -rahastoihin. Tämän takia pohjoismaalaiset indeksirahastot ovat edelleen mielestäni ykkösvalinta, mutta hajautusta voi parantaa näiden neljän laajemman rahaston avulla.

Toinen seikka, joka puoltaa pohjoismaalaisia rahastoja, on se, että ne sijoittavat fyysisiin osakkeisiin ja ovat täysin Nordnetin hallinnoimia. Näiden uusien rahastojen hallinnointi on pitkälti J.P. Morganin käsissä ja ne eivät sijoita fyysisiin osakkeisiin vaan swap -sopimuksiin, josta aiheutuu vastapuoliriski (riski siitä, ettei sopimuskumppani täytä velvoitteitaan).

Lopuksi


Hienoa, että uusia rahastoja ja sijoitusmahdollisuuksia ilmenee. Jos indeksirahastot ja niihin sijoittaminen ei ole tuttua, suosittelen tutustamaan koostamaani indeksisijoittajan tietopakettiin.


Avaa ilmainen osaketili Nordnetiin

 • Tilin avaaminen ei maksa mitään.
 • Osakkeiden säilyttäminen ei maksa mitään.
 • Nordnetin pohjoismaisiin indeksirahastoihin sijoittaminen ei maksa mitään.
Lue lisää

4 kommenttia:

 1. Ja Tanskan rahasto muuttuu maksulliseksi lokakuussa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin, perjantaina tuli ilmoitus :( Päätin myydä Tanskan kokonaan pois.

   Poista
  2. Eiköhän se ole vain ajan kysymys milloin muihinkin "super" rahastoihin tulee jonkinlaiset vuosikulut.

   Poista
  3. En usko, koska olisivat muuttaneet kaikki kerralla. Tiedotteen mukaan tällaisia suunnitelmia ei ole. Lisäksi tanskalaisilta evättiin kokonaan pääsy muihin ilmaisiin rahastoihin mikä viittaa siihen että tämä on alueellinen päätös.

   Poista