torstai 4. maaliskuuta 2021

Käteinen on kuningas

Peliliikkeitä


Kuten osakesalkustani näkyy, olen taas tehnyt vähän peliliikkeitä. Myin melkoisen siivun indeksirahastoja ja nostin käteispainoa rutkasti. Salkkuni arvo on tällä hetkellä 417 035 euroa ja tästä on käteisenä peräti 229 524 euroa. Lisäksi minulla on käytettävissä sadan tonnin sijoituslaina, joten pystyn tarvittaessa ampumaan markkinoille kolmannesmiljoonan.

Miksi päädyin tällaiseen ratkaisuun? Minäpä kerron.

Pohdintaa markkinatilanteesta


Varallisuuteni kasvoi viime vuonna 118 tuhannella eurolla. Siis samaan aikaan kun korona runteli reaalitalouden ja ajoi valtiot helvetilliseen velkalastiin. Keskuspankit printtaa rahaa pää märkänä, Bitcoin ja muut spekulaatiot tykittää, Suomeen ilmestyi 100 000 uutta yksityissijoittajaa, kaikki työkaverit puhuu sijoittamisesta ja Wallstreetbetsit keikuttelee markkinoita. Oiskohan mopo lähtenyt ihan vähän käsistä? Viime vuoden 118 kilon lisäksi salkkuni on kasvanut nyt vuoden alusta 25 kilolla.

Keskuspankit kannattelee markkinoita, mutta eihän tämä voi loputtomiin jatkua. Selvisin viime maaliskuun koronakuopasta hienosti, koska myin asuntoni pari vuotta aikaisemmin ja minulla oli hyvin käteistä. Haluan, että minulla on käteistä myös seuraavassa romahduksessa. Riski siitä, että tuottoja jää saamatta on merkittävä, mutta kannan sen mielummin, kuin riskin siitä että häviän yli puolet koko omaisuudestani.

Suunnitelmani


Pidän toistaiseksi käteistukkuni valmiina siltä varalta että kurssit kääntyvät kunnon laskuun, missä tapauksessa aloitan ostot ja pistän kaiken sisään vipuineen päivineen. Tällainen tilaisuus olisi tervetullut ja koronadipissä opin, että pystyn laittamaan pörssiin isojakin summia markkinan laskiessa. Vastavirtaan uiminen on minulle itseasiassa melko helppoa.

Entä jos kurssit nousee tai polkee paikallaan? Seuraan tilannetta ja kun alkaa näyttämään siltä, ettei karhumarkkina tule, maksan asuntolainani pois. Tällä tavalla varmistan jo syntyneiden voittojen kotiuttamisen ja minulle jää silti, etenkin vipu huomioiden, yllin kyllin käteistä jos karhu sitten kuitenkin tulee. Asuntolainan maksaminen pois on uskoakseni hyvä liike taloudellista riippumattomuutta ajatellen, koska kassavirran tarve vähenee merkittävästi. Minulle jää silti neljännesmiljoonan arvoinen salkku kasvamaan. Tästä 187k on nytkin sijoitettuna, joten korkoa korolle tekee koko ajan työtään hyväkseni.


Avaa ilmainen osaketili Nordnetiin

 • Tilin avaaminen ei maksa mitään.
 • Osakkeiden säilyttäminen ei maksa mitään.
 • Nordnetin pohjoismaisiin indeksirahastoihin sijoittaminen ei maksa mitään.
Lue lisää

12 kommenttia:

 1. Minua on alkanut mietityttämään käteisen riski,kun uutta rahaa painetaan lisää jatkuvasti.Käykö samalla tavalla kun -60 luvulla Suomessa,kun markasta otettiin nolla pois.Onko sinulla näkemystä tähän?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Osa taloustieteilijöistä pitää hyperinflaatiota mahdollisena. Mitään nolla pois juttuja on mielestäni turha pelätä, mutta inflaatio voi kyllä voimistua rajusti. Tässä tapauksessa myös pörssit todennäköisesti romahtaisivat, koska reaalikorot kasvaisivat inflaation verran. Käytännössä koko talousjärjestelmä olisi lähellä romahtamista. Tässä tapauksessa maksettu asunto toisi turvaa. Itse en hyperinflaatioon usko, mutta kaikkinon mahdollista. Sen sijaan inflaation karkaaminen tyyliin 5% hyvinkin mahdollista mikä saattaisi jo tarkoittaa pörssiromahdusta.

   Mutta inflaatio on monimutkainen juttu enkä ole asiantuntija, joten näille mun pohdinnoille ei kannata antaa kovin paljoa painoarvoa :)

   Poista
 2. Hieno tilanne sinulla - iso kassa ja laskevat markkinat! Tsemppiä ajoitukseen :)

  Itse seilaan kohti tuntematonta isolla lastilla (450k) ja pienellä kassalla (20k). Kirjoittelin ostoslistaa tätä silmällä pitäen:

  https://laiskasijoittaja.blogspot.com/2021/03/oston-paikat-odotettavissa-pitka-ja.html

  Itse en uskalla lähteä myymään koska en usko että osaan ajoittaa markkinoita niin hyvin että peittoan veroseuraamukset. Lisäksi väärään aikaan myyminen stressaisi liikaa, mieluummin yritän hieman ajoittaa ostoja ja vältellä myyntejä. Sama resepti ollut vuodesta 2008 lähtien...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, ajoittamisessa on riskinsä :) Jos asuntolainaa ei olisi, menisin all in. Mutta asuntolainan pois maksaminen on hyvä varasuunnitelma siltä varalta, jos lasku jää mitättömäksi.

   Poista
  2. Jep, juuri näin. Itsellä on asuntolaina maksettu kokonaan, joten tällaista hurjastelua uskaltaa harrastaa :)

   Poista
  3. Sinulla tosiaan huipputilanne, kun lainat maksettu ja mojova salkku lisäksi 👍

   Poista
 3. Verojahan tuossa saa maksella sehän tuossa veivauksessa huonona puolena, jos kurssit pysyy samalla tasolla

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä, viime vuodestakin tulee veroja maksettavaksi. Mut verojen optimointi ei ole minulla prior 1, koska kun tulee veroja se tarkoittaa myös voittoja ja onnistuneita veivejä.

   Poista
 4. Paljonko tuli luovutusvoittoveroa maksettavaksi? Se on kuitenkin rahaa joka ei enää ikinä tee sinulle töitä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Muutama kymppitonni, en ole vielä laskenut tarkemmin. Verot on menestyksen hinta :)

   Poista
 5. Hieman alle 100k ollaan vielä täällä, joten voittojen kotiutukselle ei ole suurempia kiireitä. Pudotus tietää heti automatisoituja rahasto-ostoja halvempiin hintoihin ja lisäksi käteiskassasta voi harkita muutamia osake-ostoja. Ehkä myöhemmin alkaa taktiikka ja/tai allokaatio vaihtua, jos tuntuu, että huipulla tuulee liiaksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hienoa, 100k on jo hyvän kokoinen salkku 👍 Mutta tosiaan 100k salkulla lisäsijoituksilla pystyy vielä aika hyvin paikkaamaan vaikka tulisi isompikin dippi. 400k salkulla taas voi mennä vuosikymmenen säästöt yhdessä hujauksessa.

   Poista