lauantai 28. toukokuuta 2016

Osakemarkkinoiden tehokkuus

Mitä osakemarkkinoiden tehokkuus tarkoittaa?


Osakemarkkinoiden tehokkuus
Osakemarkkinoiden tehokkuudella tarkoitetaan sitä, että markkina hinnoittelee osakkeille "oikean" hinnan tehokkaasti. Täydellisen tehokkaalla markkinalla kenelläkään yksittäisellä sijoittajalla ei ole mahdollisuutta tienata muita sijoittajia paremmin, tekemällä johdonmukaisesti muita fiksumpia ratkaisuja.

Ovatko osakemarkkinat tehokkaita?


Kysymys osakemarkkinoiden tehokkuudesta tuntuu olevan ainainen väännön aihe sijoittajien ja rahoitusalan ammattilaisten keskuudessa. Osa sijoittajista uskoo vakaasti markkinoiden tehokkuuteen ja vastaavasti osa, erityisesti lyhytkauppaa harrastavista pitää väitettä naurettavana.

Teoria markkinoiden tehokkuudesta perustuu siihen, että tänä päivänä kaikki mahdollinen tieto on välittömästi kaikkien saatavilla. Jos kenelläkään ei ole tietoa, jota muilla ei ole, on lähtökohta kaikilla sama ja näin ollen mahdollisuus menestyä sama. Itse uskon, että on paljonkin tietoa, joka ei ole kaikkien saatavilla samaan aikaan. Esimerkiksi pankeissa vastuutehtävissä oleville on tarkkaan määritelty lähipiiri, jonka kaupankäyntiä seurataan. Näin ollen on varsin helppoa antaa vinkki vaikka seinänaapurille, tai vaimon veljen tyttöystävälle, jota ei ole määritelty lähipiiriin kuuluviksi. Myös Nokian Renkaiden johdon optiokikkailut ennen huonojen uutisten julkaisemista on hyvä esimerki siitä, ettei kaikki tieto ole kaikkien sijoittajien saatavilla samaan aikaan.

Markkinoilla on myös taipumus ylireagoida. Ylireagointi hyviin tai huonoihin uutisiin tarjoaa vastavirtaan sijoittaville hyviä tilaisuuksia. Ongelma on kuitenkin siinä, että tätä pitäisi pystyä tekemään systemaattisesti, niin että on useammin oikeassa kuin väärässä. Se onkin yllättävän vaikeaa käytännössä, koska markkinoiden reaktioita on lähes mahdotonta ennustaa luotettavasti.

Myös sattuma pitää ottaa huomiion. Moni salkunhoitaja tai piensijoittaja saattaa menestyä käsittämättömän hyvin ja voittaa markkinat kerran toisensa jälkeen. Tämä voi kuitenkin olla puhtaasti sattumaa. Jostain luin seuraavan esimerkin (en nyt muista mistä, tai liittyikö se edes sijoittamiseen): Jos laitamme miljoona ihmistä heittämään kolikkoa ja karsimme jatkoon aina ne, jotka heittävät klaavan, on meillä hetken kuluttua henkilö, joka on heittänyt klaavan 20 kertaa peräkkäin. Tämä kaveri pitää itseään varmasti lyömättömänä klaavan heittäjänä. Hänellä saattaa jopa olla vahva käsitys siitä, että kolikko pitää heittää juuri tietyllä tavalla, jotta tulee klaava. Todellisuudessa kyseessä on kuitenkin vain sattuma ja tilastollinen todennäköisyys määrää, että yhdelle miljoonasta käy niin.

Markkinoiden tehokkuus minun kannaltani


En siis usko markkinoiden täydelliseen tehokkuuteen lyhyellä tähtäimella, mutta pidemmällä aikavälillä pidän selvänä, että markkina korjaa hinnan hyvin lähelle totuutta.

Sijoitusstrategiani perustuu kuitenkin pitkälti markkinoiden tehokkuuteen ja tavoittelen pörssien keskimääräistä tuottoa. Miksi näin, jos en siihen kerran usko?

Koska, vaikka en usko markkinoiden olevan täysin tehokkaita, en usko niiden tarjoavan juuri minulle minkäänlaista etulyöntiasemaa muihin nähden. Kysymys ei ole pelkästään siitä, ettei minulla ole saatavilla sisäpiiritietoa, vaan siitä että markkinoiden voittaminen tarkoittaa toisten sijoittajien voittamista. Jotta pystyisin voittamaan markkinan, minun pitäisi pystyä systemaattisesti tekemään viisampia ratkaisuja kuin muut. Jos mietin keitä on vastassa: kaupallisen korkeakoulututkinnon suorittaineita, alalla 20 -vuotta työskenneleitä konkareita, jotka paneutuvat markkinoiden ja yritysten analysointiin täysipäiväisesti. Kuinka hyvät mahdollisuudet minun on tehdä kerta toisensa jälkeen parempia ratkaisuja kuin he?

Eli vaikka markkinat eivät ole tehokkaita, useimpien sijoittajien kannattaa suhtautua niihin, niin kuin ne olisivat täydellisen tehokkaista ja suunnitella oma sijoitusstrategiansa sen mukaisesti. Indeksirahastot ovat hyvä valinta tehokkailla markkinoilla.


 Image courtesy of renjith krishnan at FreeDigitalPhotos.net
Jos pidit artikkelistani, jaa se kavereillesi alla olevilla painikkeilla!

Avaa ilmainen osaketili Nordnetiin

 • Tilin avaaminen ei maksa mitään.
 • Osakkeiden säilyttäminen ei maksa mitään.
 • Nordnetin pohjoismaisiin indeksirahastoihin sijoittaminen ei maksa mitään.
Lue lisää

2 kommenttia:

 1. Markkinoiden tehokkuuden kanssa kannattaa pitää mielessä se mekanismi, jonka kautta se tehokkuus syntyy. Markkina voi olla tehokas vain, jos on paljon (asiantuntevia) ihmisiä, jotka tarkasti seuraavat sitä tietoa, joka markkinoilla on, ja reagoivat siihen. Näin ollen vähemmän seuratut markkinat ovat vähemmän tehokkaat. Suomen pörssi ei ole yhtä tehokas kuin Yhdysvaltojen pörssi. Coca-Colan osake on varmasti tehokkaammin hinnoiteltu kuin vaikka Affecton.

  Näin ollen, jos halua voittaa markkinatuoton, niin kannattaa pysyä erossa isojen markkinoiden isoista yhtiöistä ja keskittyä pienten markkinoiden unohdettuihin yhtiöihin. Buffetkin on sanonut jotain tyyliin, että voisi saada paljon parempia tuottoja, jos hänen sijoitettavana olisi miljoonia dollareita miljardien sijasta. Isojen yhtiöiden joukosta on vaan vaikeampi löytää selkeitä hinnoitteluvirheitä.

  Tästä huolimatta allekirjoitan täysin tuon "vaikka markkinat eivät ole tehokkaita, useimpien sijoittajien kannattaa suhtautua niihin, niin kuin ne olisivat täydellisen tehokkaista ja suunnitella oma sijoitusstrategiansa sen mukaisesti".

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, todella hyviä tarkennuksia!

   Pienempien markkinoiden lisäki, myös pienistä yrityksistä saattaa löytyä helpommin helmiä. Suuret rahastot ja instituutiot eivät voi sijoittaa kovin pieniin yrityksiin: pienten yritysten osakkeiden likviditeetti ei yksinkertaisesti riitä, tai sitten minimisijoitukset ovat suuruudeltaan sitä luokkaa, että pitäisi ostaa koko yritys. Rahastot eivät halua liian suurta siivua osakekannasta, koska muuten yritys jäisi heidän johdettavakseen.

   Toinen etu piensijoittajalla on se, ettei tarvitse tehdä lainkaan kauppaa, jos suhdanteet siltä tuntuvat. Salkunhoitajan taas voi olla vaikea perustella työnantajalleen/asiakkailleen, miksi ei ole tehnyt esim. vuoteen yhtään toimeksiantoa, vaan makuuttaa asikkaiden rahoja nollakorolla. Hänellehän maksetaan siitä että hän saa sijoitukset tuottamaan. Joskus on kuitenkin järkevämpää olla tekemättä kauppaa lainkaan.

   Poista