lauantai 21. tammikuuta 2017

IT -ala sijoituskohteena - pilvipalvelut

Mikä on pilvipalvelu?


IT -ala sijoituskohteena - pilvipalvelut
Pilvipalvelu tarkoittaa palveluna Internetin välityksellä tarjottavaa ohjelmistoa. Asiakkaan ei tarvitse hankkia omia palvelimia tai muuta IT -infraa, vaan käyttäjät käyttävät palvelua suoraan Internetin välityksellä.

Pilvipalveluiden toteutuksessa puhutaan pilvilaskennasta, eli palvelut toteutetaan käyttäen skaalautuvia virtuaalisia resursseja. Toisin sanoen palvelut on hajautettu ja ne pyörivät virtuaalisilla palvelimilla, joiden määrää voidaan kasvattaa dynaamisesti sitä mukaa kun käyttäjiä tulee lisää.

Pilvipalveluiden liiketoimintamalli


Pilvipalveluiden liiketoimintamalli perustuu käyttöpohjaiseen jatkuvaan laskutukseen. Pilvipalveluissa ei yleensä ole aloitusmaksuja tai kiinteitä lisenssimaksuja, vaan kaikki laskutus tapahtuu toteutuneen käytön mukaan. Monet pilvipalvelut ovat jopa täysin ilmaisia pienillä käyttömäärillä, mikä pienentää kynnystä käytön aloittamiseen.

Pilvipalveluiden merkitys asiakkaille


Pilvipalveluiden liiketoimintamallin ansiosta asiakkaan on todella helppoa ottaa käyttöön uusia palveluita. Palveluiden käyttöönottaminen on nopeaa, eikä suuria investointeja tarvita. Kustannukset on täysin läpinäkyviä, eikä asiakkaan tarvitse huolehtia tehojen riittävyydestä. Myös kiinteät kustannukset ovat alhaiset, eli jos asiakkaan liiketoiminta kutistuu, myös pilvipalvelun kustannukset laskevat.

Pilvipalveluiden merkitys palveluntarjoajille


Palveluiden tarjoajille liiketoimintamalli tuo jatkuvaa ja helposti ennakoitavaa tulovirtaa. Lisäksi pilvipalveluissa asiakassuhteet ovat yleensä pitkiä ja liiketoiminta täten hyvin turvattua.

Pilvipalvelualustojen mahdollistama virtualisointi on tuonut aivan uudenlaisia mahdollisuuksia palveluntarjoajille ja uskon, että tämä tulee muuttamaan pelikenttää valtavasti. Tänä päivänä, mikä tahansa kolmen hengen startup yritys, jolla on hyvä idea, pystyy julkaisemaan lyhyessä ajassa ja todella pienillä kustannuksilla palvelun, joka skaalautuu suurimpienkin asiakkaiden käyttökuormaan.

Aikaisemmin vain isot toimijat pystyivät toimittamaan järjestelmiä isoille asiakkaille, koska isot järjestelmät vaativat toimiakseen valtavan IT -infran. Jokaista asiakasta varten tarvittiin kymmeniä tai jopa satoja palvelimia, levyjärjestelmiä, valokuitulinkkejä, privaattiverkkoja, palomuureja, reitittimiä, nauha-asemia jne. Nämä vaativat kahdennukset, varavirtageneraattorin, tietoturvapäivityksiä jne. Sen lisäksi, että itse laitteet vaativat valtavat investoinnit, infran rakentamiseen ja ylläpitämiseen tarvittiin niin laajaa osaamista, ettei pienillä tai keskisuurilla yrityksillä ollut mahdollisuutta niitä toimittaa. Ohjelmistojen toimittajalta vaadittiin itse ohjelmistokehitysosaamisen lisäksi laajaa laitteistopuolen osaamista, tietoverkko-osaamista, käyttöjärjestelmien syvällistä hallintaa jne.

Pilvipalvelualustat tarjoavat kaiken tämän infran ja kaiken lisäksi edullisesti - alkuun pääsee muutamalla satasella. Pilvipalvelualustojen hinnoittelu nimittäin skaalautuu samalla tavalla käytön mukaan, kuin loppuasiakkaalle tarjottavien pilvipalveluiden hinnoittelu.

Pilvipalvelualustat


Pilvipalvelualustoissa on kaksi merkittävää tekijää: Microsoft Azure ja Amazon AWS. Tällä hetkellä erilaiset palvelut siirtyvät hurjaa vauhtia näiden alustojen päälle ja ne tulevat olemaan valtavia rahasampoja omistajilleen.

Pilvipalvelut sijoittajan näkökulmasta


Mutta mikä pilvipalveluiden merkitys on sijoittajalle? Listasin tähän pilvipalveluihin liittyviä asioita, joita sijoittajan kannattaa huomioida.
 1. Raskaat ja epäonnistuneet IT -hankkeet ovat koituneet monen yhtiön kohtaloksi. Itse suosisin pilvipalveluita käyttäviä yrityksiä, koska niiden toiminta on joustavampaa ilman raskaita investointeja, tai suuria kiinteitä IT -kuluja.
 2. Pilvipalvelualustojen tarjoajille (Microsoft, Amazon) on avautumassa huikea bisnes.
 3. Palveluntarjoajista sijoittaisin vain sellaisiin, jotka tarjoavat aitoja pilvipalveluita. Monet yritykset myyvät perinteisiä palveluita pilvipalveluna, mutta todellisuudessa asentavat konesaliin jokaiselle asiakkaalle omat palvelimet. Tämä on merkki siitä, ettei  palveluntarjoajan järjestelmä taivu hajautettuun pilvilaskentaan ja edessä voi olla kalliit tuotekehitysinvestoinnit.
 4. Perinteiset konesalipalvelut, ylläpitopalvelut, laitemyynti ja muu laiteläheinen bisnes on tulossa tiensä päähän. Isot IT -talot ovat rahastaneet niillä hyvin, mutta nyt ne ovat muuttumassa hitaasti hyytyviksi lypsylehmiksi. Konesalipalveluita tarjoavien on pystyttävä tarjoamaan pilvipalvelualustoja.
 5. Paikallisilla pilvipalvelualustoilla voi olla kova kysyntä jossain vaiheessa, koska kaikki yritykset eivät halua tietokantojaan EU:n, tai Suomen rajojen ulkopuolelle.
 6. Startupit ja pienet yritykset ovat saaneet aivan uudenlaista jalansijaa isojen toimijoiden kustannuksella. Isojen firmojen on pakko mukauttaa toimintojaan, jotta he pystyvät kilpailemaan pienten ja joustavien toimijoiden kanssa. Esim. Google selvästi antaa pienten firmojen tehdä innovaatiot ja ostaa sitten lupaavimmat pois.
 7. Pienet palvelumuotoilua ja ohjelmistokehitystä tekevät konsulttifirmat ovat vahvoilla. Isot asiakkaat voivat tilata ohjelmistoja pieniltä ja joustavilta firmoilta, koska pilvipalveluiden ansiosta raskasta infraa ei enää tarvita. Isojen yhtiöiden on vaikeampi kilpailla pienten konsulttifirmojen kanssa joissa on matala organisaatio ja kevyt kulurakenne.
 8. Uusien palveluiden määrä ja kirjo tulee kasvamaan. Uusia palveluita saadaan julkaistua yhä nopeammin ja yhä pienemmillä kustannuksilla. Startup -menestystarinoiden todennäköisyys kasvaa.
 9. Pilvipalvelun tarjoajan liiketoiminta voi kasvaa räjähdysmäisesti, koska tekniikka ei aseta rajoituksia, eikä kasvu edellytä isoja investointeja. Liikevaihto voi kasvaa lähes rajattomasti ilman että palveluntarjoajan tarvitsisi palkata lisää henkilökuntaa.


Image courtesy of fantasista at FreeDigitalPhotos.net
Jos pidit artikkelistani, jaa se kavereillesi alla olevilla painikkeilla!

Avaa ilmainen osaketili Nordnetiin

 • Tilin avaaminen ei maksa mitään.
 • Osakkeiden säilyttäminen ei maksa mitään.
 • Nordnetin pohjoismaisiin indeksirahastoihin sijoittaminen ei maksa mitään.
Lue lisää

5 kommenttia:

 1. Kiitos, mielenkiintoinen artikkeli yhdestä it-alan kuumimmasta trendistä =)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitoksia vaan! Esineiden Internetistä ja robotiikasta vielä kirjoitukset tulossa.

   Poista
 2. Löydätkö tämän perusteella sellaisia sijoituskohteita Suomen pörssistä joihin voisit omat rahasi laittaa? Entä muualta maailmalta?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oma sijoitustrategiani perustuu indeksisjoittamiseen. Ongelma on siinä, että hyvä yritys ja hyvä sijoitus ovat kaksi eri asiaa. Esimerkiksi Netflix on loistava esimerkki yrityksestä, jonka onnistumisen pilvipalvelut ovat mahdollistaneet. Mutta onko se hyvä sijoituskohde? En osaa sanoa. Veikkaan että se on liian kallis.

   En siis juurikaan käytä aikaa yritysten analysointiin. Siihen tarvittaisiin ammattiosaamisen lisäksi paljon sellaista osaamista, jota minulla ei ole. Toivon kuitenkin, että näistä kirjoituksista on hyötyä sellaisella joka niin tekee.

   Poista