lauantai 5. toukokuuta 2018

Osakesäästötili

Taustaa


Osakesäästötili
Ruotsissa on otettu käyttöön osakesäästötilit jo vuonna 2012. Kokemukset ovat olleet siellä varsin positiivisia - muutaman vuoden aikana tilejä on avattu yli kaksi miljoonaa kappaletta. Rahassa tämä tarkoittaa kymmeniä miljardeja euroja.

Norjassa osakesäästötilit otettiin käyttöön vuonna 2017. Tanska on jo päättänyt ottaa osakesäästötilit käyttöön ensi vuonna (2019) ja Suomessa pyritään samaan.

Suomessa Valtiovarainministeriön asettama työryhmä selvittää parhaillaan osakesäästötilin käyttöönottamista ja on täysin mahdollista, että osakesäästötilit tulevat meilläkin käyttöön jo tämän hallituskauden aikana.

Ylioptimististako? Ei välttämättä. Suomi on vähän tällainen seurailijamaa - mitä isot edellä, sitä pienet perässä. Koska kaikki muut Pohjoismaat ovat asiaan jo sitoutuneet, uskon, että tämän toteutumiseen on ainakin ihan realistiset mahdollisuudet.

Mutta mistä oikein on kyse?


Mikä on osakesäästötili?


Indeksirahastoilla on eräs lyömätön etu suoriin osakesijoituksiin nähden - rahaston ei tarvitse maksaa osingoista tai luovutusvoitoista veroa. Sijoittaja toki maksaa voitosta pääomaveron, mutta vasta siinä vaiheessa kun hän nostaa varoja pois rahastosta. Tämä on johtanut sijoittajien eriarvioiseen kohteluun.

Osinkosijoittaja joutuu maksamaan osingoista veroa joka vuosi, vaikka hän sijoittaisi osingot uudelleen. Tämän takia en ole koskaan ymmärtänyt Erkki Sinkon jauhamista siitä, kuinka hän edellyttää yrityksiltä mahdollisimman korkeaa osinkoa ja sitten hän palkitsee yhtiöt sijoittamalla osingot takaisin samaan yhtiöön. Tämähän on suora tulonsiirto valtiolle. Sinkon kannalta olisi paljon järkevämpää ettei yritys jakaisi osinkoa lainkaan vaan investoisi tuotot.

Osakesäästötili ratkaisisi tämän ongelman. Osakesäästötili on tili, jonka sisällä sijoittaja voi vapaasti käydä kauppaa osakkeilla, ilman että sillä on veroseuraamuksia. Voitolla olevia osakkeita voi myydä, ilman että voitosta tarvitsee maksaa veroa. Myös osingot tulisivat tilille verottomana. Sijoittaja maksaa tavallisen pääomaveron vasta siinä vaiheessa, kun hän nostaa rahaa osaketililtä.

Osakesäästötilin piiriin voi kuulua myös rahastoja ja muita arvopapereita. Tässä tapauksessa siitä käytettään nimitystä sijoitussäästötili.

Mitä hyötyä osakesäästötilistä olisi?


Osakesäästötilistä olisi monia hyötyjä:
 • Pitkäjänteinen sijoittaja hyötyy verokohtelusta, koska hän voi sijoittajaa myyntivoitot ja osingot uudelleen ilman, että joka vuosi tarvitsee maksaa niistä veroa. Tällä tavalla korkoa korolle ilmiö toimii täysimääräisesti sijoittajan hyväksi.
 • Verotus on tasapuolisempaa indeksisijoittajien ja suoria osakesijoituksia tekevien sijoittajien välillä.
 • Sijoittaja edelleen omistaa sijoitukset ja tekee itse kaikki päätökset. Näitä ei tarvitse ulkoistaa esimerkiksi rahastojen tehtäväksi.
 • Sijoituksia ei "lukita" veroteknisistä syistä. Tällä hetkellä monet sijoittajat ovat haluttomia myymään parhaita sijoituksiaan, koska myyntivoitoista joutuisi maksamaan suuren veron. Tämä johtaa helposti huonosti hajautettuun salkkuun, mikä lisää salkun riskiä.
 • Verotuksen pitäisi olla neutraalia, eikä ohjata sijoituspäätöksiä.
 • Pörsseihin ja sitä kautta yrityksille virtaa enemmän varallisuutta, mikä tukee yritysten toimintaa, mahdollistaa investointeja, luo työpaikkoja jne.
 • Osakesijoittaminen luultavasti lisääntyisi, mikä luo vaurautta ja lisää hyvinvointia.

Politiikka


Sijoittamalla ihan tavallinen kansa vaurastuu. Blogiyhteisömme on hyvä esimerkki siitä, kuinka pieni- ja keksituloiset ovat kerryttäneet itselleen varsin mukavan varallisuuden sijoittamalla. Vasemmistopoliitikot eivät tätä tietenkään myönnä, vaan tulevat tyrmäämään ajatuksen osakesäästötilistä hyvätuloisten verokeplotteluna. Vasemmiston on parempi pitää kansa köyhänä - jos kaikki menestyisivät, niin kuka heitä äänestäisi?

Nykyiset sijoitukset


Norjassa sijoittajille annettiin vuoden siirtymäaika ja mahdollisuus siirtää vanhat osakkeet osakesäästötilille. Olen ymmärtänyt, ettei tällaista mahdollisuutta ole ollut muissa maissa, joten nykyisten sijoitusten siirtäminen osakesäästötilille ei todennäköisesti olisi Suomessakaan mahdollista. Tämä on toki pitkän linjan osinkosijoittajille huono uutinen, koska nykyisten sijoitusten tuotto pitäisi realisoida ja maksaa aika tuhdit verot, ennen kuin pääsee kevyemmän verotuksen piiriin.

Nordnetin asiakkaaksi


Valtavan suosion saavuttanut Nordnet pankki on mielestäni erinomainen valinta piensijoittajalle. Nordnetillä on jo kokemusta osakesäästötilien tarjoamisesta muissa Pohjoismaissa, joten niiden käyttöönottaminen Suomessa on varsin helppoa. Tilin avaaminen Nordnetiin ja ei maksa mitään. Voit avata ilmaisen arvo-osuustilin tästä.

Pörssisäätiö


Tässä Pörssisäätiön toimitusjohtajan Sari Lounasmeren havainnollinen esitys osakesäästötileistä ja niiden tilanteesta Pohjoismaissa.Avaa ilmainen osaketili Nordnetiin

 • Tilin avaaminen ei maksa mitään.
 • Osakkeiden säilyttäminen ei maksa mitään.
 • Nordnetin pohjoismaisiin indeksirahastoihin sijoittaminen ei maksa mitään.
Lue lisää

19 kommenttia:

 1. Aika heikosti etenee.... https://www.hs.fi/talous/art-2000005667296.html

  Harmin paikka =(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nää etenee tuskastuttavan hitaasti ja asioita veivataan loputtomasti edes takaisin. Mut pitkällä tähtäimellä on todennäköistä et käytännöt ois pohjoismaissa suht samat.

   Seuraillaan tilannetta 😄

   Poista
 2. Työryhmän mielestä paras ratkaisu on se, että 1. osingot jätetään osakesäästötilin ulkopuolelle ja verotetaan normaalisti, 2. luovutusvoitot verotetaan, kun tililtä nostetaan varoja ja tappiot voi vähentää tiliä lopetettaessa.

  Mielestäni uudistus on ihan yhtätyhjän kanssa. Ei mitään hyötyä osakeholdarille. Paras pysyä vaan indeksirahastoissa.

  Ihan vain oikaisuna, että tuo Sinkon osinkojen uudelleen sijoitus ei millään tavalla palkitse osinkoja maksavaa yhtiötä eikä osinkoja sijoiteta sanan varsinaisessa merkityksessä yhtiöön. Jos osingoilla ostaa lisää yhtiön osakkeita niin rahat menevät osakkeen myyjälle eikä yhtiölle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toi ”palkitseminen” on suora lainaus eräästä Sinkon haastattelusta. Kuten tekstissä mainitsin en oikein ymmärrä Sinkon ajatusmaailmaa tässä. Toki se, että yrityksen osakkeella on ostajia hyödyttää yhtiötä epäsuorasti ja mahdollistaa osakeannit.

   Poista
 3. sori rikas erakko, mutta artikkelisi oli taytta tuubaa. porssisaation ajama tili ja norjan malli ovat taytta peeta. minua ei kiinnosta tuo tili yhtaan koska omien laskelmieni mukaan en hyody siita mitenkaan. ja itsellani on 12v kokemus suorasta kansainvalisesta osakesijoittamisesta ja kuusinumeroinen salkku joten tiedan mista puhun.

  lisaksi se etta et ymmarra osinkojen maksua vaan hehkutat kasvu etf:a kertoo osaamisesta aika paljon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kai se nyt vähän kiinnostaa kun tulit kirjoituksen kuitenkin lukemaan ja jaksoit vielä kommentoidakin 😄

   Jos osinkojen uudelleensijoittaminen ilman veroseuraamuksia ei kiinnosta, niin mikäs siinä sitten. Ei osakesäästötiliä ole pakko käyttää. Voit jatkaa tavallisella arvo-osuustilillä ja verottaja kiittää.

   Kannattaa tutustua korkoa korolle ilmiöön, niin näet mikä vuosittain maksettavien verojen vaikutus on.

   Poista
  2. Tää oli upea kommentti Anonyymiltä :D ei mitään perusteluja kritiikille. Olis kiva ollut kuulla näin lukijana vähän tarkemmin. Nyt jäi huuteluksi. Voi voi.

   Poista
 4. Jos ihmiset käyttäisivät Exceliä pelkkien tunteiden sijaan sijoituspäätöksissään, he huomaisivat, että Pörssisäätiön ajama osakesäästötili on susi syntyessään.

  Otetaanpa laskuesimerkki. Vuotuinen tuotto 5%+3% osinko. Osinko kasvaa 5% vuodessa. Sijoittaja myy kaiken viiden vuoden jälkeen, koska haluaa myös nauttia rahoistaan. Osinkovero 25.5% ja pääomavero 30%.

  Nykytilanne suorat osakkeet: tuotto 33.14%.
  Nykytilanne ETF: tuotto 32.85% (tuosta sitten vielä pois hallinnointipalkkiot...)
  Osakesäästötili (1. malli, eli sama kuin Ruotsissa. Varallisuusvero, vaikka 0.7% vuodessa): tuotto 42.85%
  Osakesäästötili (2. malli, jossa kaikki tulot verottomia tilin sisällä): tuotto 32.85%
  Osakesäästötili (3. malli, jossa vain luovutusvoitot verottomia tilin sisällä): tuotto 33.14%

  Pörssisäätiö ajaa 2. mallia, mutta olisi tyytyväinen 3. malliin. Rikas Erakon hehkuttama ETF-sijoittaminen ei ole myöskään tuottavin malli. Nykytilanteeseen verrattuna suorissa osakesijoituksissa vain Ruotsi malli olisi kiinnostava.

  Ainostaan Ruotsin malli on hyvä, koska se vähentää sijoittajan verotusta eikä siinä ole mitään poliittista riskiä, koska varat saa ulos ilman mitään veroja. Ajattele, kun Rinne ja Andersson nostavat ensi hallituksessa osakesäästötilin verorasitusta normaaliin verrattuna, niin mitäs sitten teet kun rahojen ulossaaminen laukaisisi isot verot?

  Se, että hehkutetaan kuinka luovutusvoittoja ei tarvitsisi maksaa tilin sisällä mikä edistäisi muka pitkäjänteistä sijoittamista ja olisi hyvä asia, naurattaa minua. Ensinnäkin menestyvien ja parhaimpien firmojen osakkeet nousevat pitkällä aikavälillä, eikä niitä kannata myydä mistään hinnasta. "Verolukitus" on siinä mielessä hyvä juttu. Esim. kuinkahan monta kertaa ihmiset olisivat ehtineet myydä KONE:n osakkeet, koska veroja ei olisi tarvinnut maksaa voitoista?

  Vieläkö olet Rikas Erakko sitä mieltä, että osakesäästötili on hyvä juttu?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En ole ETF hehkuttaja - ne on mielestäni liian monimutkaisia. Hehkutan indeksirahastoja 😄

   Indeksirahastot ja ETF:t eivät ole tuottavin vaihtoehto - niillä pääsee pörssin keskimääräiseen tuottoon.

   Parempaan tuottoon voi päästä jos osaa valita oikeat hevoset. Tutkitusti suurin osa sijoittajista ei tähän pysty.

   Poista
  2. Unohdin vastata - kyllä, olen edelleen sitä mieltä, että osakesäästötili on hyvä juttu. Se kuinka hyvä, riippuu toki siitä missä muodossa se toteutuu.

   Suurin hyöty tulisi silloin, jos osingoista ei tarvitsisi maksaa veroa. Viiden vuoden aikavälillä merkitys on mitätön, mutta teepä sama laskelma 20 tai 30 vuoden aikavälille. Itselläni toivottavasti elinvuosia vielä nelisekymmentä jäljellä, joten tässä ajassa verosäästöjä ehtisit kertyä melkoisesti, vaikka jossain vaiheessa alan rahoja käyttämäänkin.

   Poista
 5. Kommentteja lukiessa huomaa, että myös tämä menee sijoittajilla tunteisiin. Eikai se ole keneltäkään pois jos tarjotaan uusia vaihtoehtoja mitkä voivat säästää sijoittajien tuplaverotuksessa. En ole itse perehtynyt työryhmän ehdotukseen, mutta olisi kiva jos osinkojen uudelleen sijoittamisesta ei tarvitsisi maksaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samaa ihmettelin mielessäni - miten kukaan sijoitusharrastaja voi hermostua siitä, että yritetään keventää piensijoittajien verotusta? Ehdotus ei välttämättä toteudu kokonaan mutta kaikki kevennykset on kotiin päin.

   Se, että asiasta ylipäätään keskustellaan on jo hyvä asia. Osakesäästäminen on edelleen monelle aika vieras asia ja nämä julkiset keskustelut levittävät tietoutta...

   Poista
  2. voisitteko kertoa minulle miksi tama tili on hyva juttu ja miten se laskee verotusta? tuolla ylhaalla oli laskettu aika hyvin tuotot eri tilanteissa ja nykytilanne voitti muut 100-0 (poislukien ruotsin mallin). jokainen sijoittaja voi paasta jo nyt verottomiin osinkoihin joten miten tili muka muuttaa mitaan paremmaksi?

   Poista
  3. Ylläolevan laskelman oletus on että viiden vuoden jälkeen sijoittaja myy kaiken pois. Jos niin aikoo menetellä ei osakesäästötiliä kannata käyttää. Itseasiassa en suosittele pörssisijoittamista lainkaan jos aikoo nostaa kaiken pois viiden vuoden kuluttua.

   Poista
  4. ei ne tulokset muutu 20 vuodessakaan tuosta. tietenkin jos osaat ajoittaa myynnit niin silloin tuo tili on hyva. tutkimusten mukaan kukaan ei osaa kuitenkaan ajoittaa.

   Poista
  5. Jos voi uudelleen sijoittaa osingot ulkomaisiin arvopapereihin ilman veroja ja ILMAN suurta välityspalkkiota, niin tulos kyllä paranee merkittävästi 20 vuodessa.

   Poista
 6. Lyödäänkö vetoa, että kun osakesäästötili tulee, niin välittäjän kulut ovat siinä yhtä suuret kuin verot, jolloin koko touhu ajaa itsensä samantien alas. Tai vähintään kulut + verot yhdistelmä on liian suuri.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tällä hetkellä osingosta joutuu maksamaan >25% veroa. Näin huimia välityspalkkioita kukaan ei kyllä kehtaa pyytää 😄

   Poista
  2. Välityspalkkioista en tiedä, mutta ainakaan aktiivirahastopuolella ei ole mitenkään tavatonta periä vuosittain 1% rahastossa olevista varoista rahastoyhtiölle (Joo, kohtuullisemmin hinnoiteltujakin tuotteita toki on). Jos osinko on 4% omistuksen arvosta ja tilin ylläpitäjä perii 1%, niin se on osingoista 25%.

   Kyllä kai nämä firmat hinnoittelussaan katsoo, että tilien ylläpidosta tulee kannattavaa. Kun osakesäästötilin koolla on yläraja, niin tämä tulee olemaan aika asiakaspalveluvaltaista toimintaa. Ei voi olla jättimäisiä tilejä, joiden jättimäisillä tuotoilla hoidettaisiin niitä pienempiä tuottamattomia. Kaikki ovat pieniä ja siitä seuraa, että per sijoitettu euro on tilin ylläpitäjällä aika pajon hommaa tässä tuotteessa. Epäilen, että ei tule olemaan kulutietoisen säästäjän valinta tämä osakesäästötili.

   Poista