lauantai 7. heinäkuuta 2018

Tarina Gösta Sundqvistista

"Olen kaivannut sinua Kyllikki, kun kohtalon tuuli kaarnalaivaa keinuttaa. Sinä miestenlehdessä pyllistit ja mua juopporentuksi pystybaarissa solvataan." -Leevi and the Leavings

Kuunnelma Gösta Sundqvistista


Tarina Gösta Sundqvistista
Aloitin kesälomani kuuntelemalla YLE -areenasta 20 osaisen radiokuunnelman, joka kertoi Leevi and the Leavings -yhtyeen edesmenneen keulahahmon, Gösta Sundqvistin tarinan. Hyvään kuunnelmaan, kirjaan tai elokuvaan uppoaminen on muuten hyvä tapa aloittaa kesäloma. Ajatukset saa nopeasti pois työelämästä ja mielikuvitus lähtee laukkaamaan.

Kuunnelma oli hyvin toteutettu ja seuraa tositapahtumia ilmeisen tarkasti. Kaikki, mitä olen salaperäisestä ja julkisuutta kaihtaneesta Göstasta aiemmin lukenut, on hyvin linjassa tarinan kanssa. Hänestä on muuten kirjoitettu myös melko tuore kirja - olisin lainannut sen kirjastosta ja vuosi takaperin, mutta jonossa oli toistakymmentä varausta minua ennen, joten päätin suosiolla odotella ja antaa innokkaampien lukea sen ensin.

Minä ja Leevi


Ikäpolveni (vm. 80) ei ole oikein voinut välttyä Leevi and the Leavingsilta, sen verran paljon sitä on radiossa vuosikymmenten saatossa soitettu. Nuoremmalle sukupolvelle, tämä bändi taitaakin olla jo vieraampi.

Itse olen aina pitänyt Leevin biiseistä. Niissä on mainiolla tavalla onnistuttu kiteyttämään suomalaista ajastusmaailmaa. Osuvat sanoitukset tavallaan nauravat jonkun kustannuksella, kuitenkin empaattisella tavalla - sanoittaja on aina pienen ihmisen puolella. Laulut kertovat alkoholisteista, avioeroista, kuolemasta ja epäonnistumisesta. Ne kertovat näistä kipeistä asioista kepeään sävyyn, tyyliin "...kai joku tosissaan luulee sen olevan vain elämää".

Leevi and the Leavingsin lisäksi Gösta Sundqvist oli tunnettu radioääni Radio Mafialla. Yritin joskus kuunnella Göstan Koe-eläinpuisto -nimistä ohjelmaa. Koska pidin biiseistä niin paljon, olisin kovasti halunnut pitää myös näistä kuunnelmista. Ne olivat rehellisesti sanottuna ihan täyttä skeidaa. Minua ei häirinnyt niinkään alatyylisyys, vaan juttujen laatu oli yksinkertaisesti täysin ala-arvoista. Ohjelmat olivat pelkkää sekavaa ja lapsellista sähellystä.

Millainen mies oli Gösta Sundqvist?


Gösta, jonka tuttavat tunsivat Jödenä, oli kummallinen mies. Nuorempana hän oli ollut urheilullinen, tyylitietoinen, jopa naisellisesti pukeutuvat ja itseään meikkaava anarkisti. Vuosien varrella hän muuttui ylipainoiseksi, itseään ja terveyttään laiminlyöväksi työnarkomaaniksi, joka ihaili armeijan jäykkyyttä ja olisi halunnut upseeriksi. Pitkävartiset saappaat ja pitkä takki vaihtuivat karmeisiin verkkareihin ja leuan alla kasvoi punertava resuparta.

Itse en, armeijasta eronneena, ymmärrä, kuinka hän saattoi muuttaa näkemystään armeijasta niin totaalisesti. Gösta halusi olla kukkona tunkiolla ja ilmeisesti häneen vetosi komentoketjut ja se että hän sai käskyttää sotilaita. Hän oli vielä kutsunnoissa jyrkän armeijavastainen, mutta myöhemmin, kun hän kuvitteli pääsevänsä upseeriksi, asenne muuttui 180 astetta. Tällaisia me ihmiset olemme. Ideologiat saattavat joskus olla vain peiteltyä vallanhalua, tai jopa kateutta.

Gösta oli todella ristiriitainen myös muissa asioissa. Hän ei esimerkiksi käyttänyt juurikaan alkoholia, koska ei halunnut kuolla nuorena. Hän kritisoi ryyppäämistä voimakkain sanakääntein. Samaan aikaan hän lihotti itsensä HK blööllä ja pitsansyönnillä. Hän valmensi jalkapalloseuraa, mutta ei itse käynyt lenkillä jne. Göstä kuoli sydänkohtaukseen vain 45 -vuotiaana, ja ilmeisesti epäterveelliset elämäntavat; ruokavalio, liikunnan puute ja tupakka olivat yksi syy tähän.

Sundqvist oli kontrollifriikki. Tämän piirteen tunnistan myös itsessäni, mutta Göstan tarve kontrolloida asioita oli aivan omaa luokkaansa. Hän ei suostunut koskaan keikkailemaan, eikä suostunut osallistumaan edes kultalevyn palkitsemistilaisuuteen. Ilmeisesti hän ei yksinkertaisesti kyennyt menemään paikalle, koska tilanne ei olisi ollut täysin hänen hallinnassaan.

Gösta Sundqvistissa oli todella erikoinen tyyppi, eikä hänen ajatusmaailmaansa ole kovin helppoa ymmärtää. Toisaalta, ehkä juuri se tekee hänestä mielenkiintoisen persoonan. Oli miten oli, hänen kappaleensa ovat motivoineet ja piristäneet minua jo parin vuosikymmenen ajan, mistä olen hänelle kiitollinen.

Gösta ja kapitalismi


Gösta ei ollut hyvä talousasioissa. Hän halusi pitää kaikki langat omissa käsissään, eikä oikein kyennyt delegoimaan. Levyt tuottivat aikojen saatossa valtavia summia, mutta hän ei yksinkertaisesti tiennyt, että levytuloista pitää maksaa ennakkoveroa. Hän sai valtavat mätkyt ja ajautui lopulta pahoihin taloudellisiin vaikeuksiin.

Göstä suhtautui jyrkän kielteisesti tietokoneinsinööreihin, pörssiin ja osakkeisiin. En tiedä, joutuiko asenne ymmärtämättömyydestä, vai oliko edellä mainitut vaikeudet muovanneet hänen asenteitaan. Noh, harva taiteilija on hyvä raha-asioissa. Totuus kuitenkin on, että vaurastuminen on parantanut elämämme laatua esimerkiksi keskiaikaan verrattuna huimasti. Itse kannusta kaikkia aloittamaan sijoittamisen ja rakentamaan itselleen vauraampaa tulevaisuutta. Tässä suhteessa voit olla Gösta Sundqvistia fiksumpi ja aloita sijoittaminen ja tänään - avaa ilmainen arvo-osuustili Nordnetiin tästä.

PS. Tässä eräs Leevin parhaista.Avaa ilmainen osaketili Nordnetiin

  • Tilin avaaminen ei maksa mitään.
  • Osakkeiden säilyttäminen ei maksa mitään.
  • Nordnetin pohjoismaisiin indeksirahastoihin sijoittaminen ei maksa mitään.
Lue lisää

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti