lauantai 26. tammikuuta 2019

The Science of Getting Rich

Taustaa


The Science of Getting Rich
Kuuntelin LibriVox -sovelluksella Wallace Delois Wattlesin kirjan The Science of Getting Rich. Kirja on julkaistu vuonna 1910, joten ihan tuoreesta teoksesta ei ole kyse. Kirja osottautui melkoiseksi kummajaiseksi. Tässä ajatuksiani siitä.

Ajatuksia kirjasta


Heti ensimmäisenä todettakoon, että nimestään huolimatta kirjalla ei ole mitään tekemistä tieteen kanssa. Kirja muistuttaa enemmänkin uskonnollista teosta, tai jonkinlaista elämänhallinnan opasta. Tyyliltään kirja muistuttaa etäisesti Lars Levi Laestadiuksen saarnoja - ensin kerrotaan miten asia on, perusteena on se, että Jumala on näin päättänyt ja olipa väliin onnistuttu joitain Jeesuksenkin kommentteja sovittamaan. Ja sitten todetaan, että jos vain uskot sen mitä kirjassa sanotaan, et lue mitään muuta, etkä kuuntele ketään muuta, niin rikastut väistämättä. Lähtökohta on se, että Jumala haluaa sinun rikastuvan.

Noh, eihän tuosta voi muuta kuin todeta, että kirjan perusteet ovat täydellistä huuhaata. Mutta nyt kun olen tyrmännyt kirjan, on siinä jotain hyvääkin. Rikastumisessa, kuten niin monessa muussakin asiassa kyse on asenteesta. Vaikka oikea mentaliteetti on aivan ratkaisevan tärkeä, useimmat sijoitusoppaat kekittyvät sijoittamisen teoriaan, tai tekniikkaan. Henkisestä puolesta kirjoitetaan aika vähän.

Kirjassa kehoitettiin visualisoimaan lopputulos mielikuvaksi. Tämä on hyvä ohje. Itse pyrin aina visualisoimaan kaiken - töissä olen oppinut, että jos jotain asiaa ei kykene visualisoimaan, silloin sitä ei oikeasti ymmärrä kunnolla.

Toinen erittäin hyvä neuvo oli se, että kannattaa pyrkiä rikastumaan luomalla jotain uutta, kilpailemisen sijaan. Pokeripelaaja kiteyttää saman asian toteamalla, että talous ei ole nollasummapeliä. Esimerkiksi pörssisijoittamisen osalta tämä tarkoittaisi sijoittamista yhtiöihin, jotka luovat asiakkaille uudenlaista lisäarvoa, joka taas tuottaa sijoittajalle tuottoa. Yrittäjälle kehoitus voisi tarkoitaa pyrkimystä kehittää uudenlaisia tuotteita, tai uudenlaisia liiketoimintamalleja, sen sijaan että perustaisi nakkikioskin toisen nakkikioskin viereen. Tähänkin tosin täytyy lisätä sellainen huomio, että monet yritykset tekevät loistavaa tulosta kilpaillulla allalla ihan vaan sillä, että he tekevät työnsä hyvin (Kotipitsa?).

Kirjan mukaan ei tarvitse kuin odottaa ja näitä ohjeita seuraamalla rikastuu varmasti. Ja jos jokin asia epäonnistuu, se tapahtuu vain koska tavoite oli liian vaatimaton ja jotain vielä parempaa on luvassa. Tällaiseen höpö-höpö-optimismiin en usko, mutta kääntäisin tämän periksiantamattomuudeksi ja pitkäjänteisyydeksi. Rikastuminen vaatii yleensä sinnikkyyttä.

Lopuksi


Kirja ei ole onneksi kovin pitkä. Äänikirja kestää vähän yli kaksi tuntia. Vaikka kirja ei olekaan mitenkään päätähuimaavan hyvä, kannattaa siihen ehkä tuo kaksi tuntia aikaa uhrata. Kaikessa poikkitieteellisyydessään se saattaa herättää uusia ajatuksia.


Avaa ilmainen osaketili Nordnetiin

 • Tilin avaaminen ei maksa mitään.
 • Osakkeiden säilyttäminen ei maksa mitään.
 • Nordnetin pohjoismaisiin indeksirahastoihin sijoittaminen ei maksa mitään.
Lue lisää

6 kommenttia:

 1. Itsekin vuosia sitten luin tuota kirjaa. Mielestäni jätin kesken sen jälkeen kun huomasin, että kyseessä on tosiaan puhdas huuhaa ilman kosketuspintaa tuon otsikossa väitetyn tieteen kanssa. Täytyy vain ihmetellä otsikointivalintaa. Tieteellisen maailmankuvan ihmiset ei tykkää kirjasta ja huuhaa-ihmiset eivät edes lue kirjaa, koska se on otsikoitu tieteelliseksi kirjaksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, nimi on mahdollisimman harhaanjohtava. God Wants You to be Rich sopisi sisältöön paremmin.

   Poista
 2. Englanninkielessä käytetään usein sanontaa "the science of..." tarkoittamatta itse tiedettä. Esimerkiksi varmasti löytyy useitakin kirjoja joiden nimi on the science of living a stress-free life ja suurin osa niistä on vain oppaita ilman lähdeviitteitä tutkimuksiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hmm, taidat olla oikeassa. Nyt kun sanoit tuon niin olen törmännyt "the science of..." otsikoihin ennenkin. Ilmaisuun ei näköjään pitäisi suhtatuta kirjaimellisesti. En toki odottanutkaan mitään tieteellistä tutkimusta, mutta vähän analyytisempää lähestymistapaa kuitenkin.

   Poista
 3. Aika hauska, että tuollaisia "lifestyle" oppaita on kirjoitettu jo ties kuinka kauan sitten. Mutta kaipa ihmiset ovat halunneet rikkaiksi tasan niin kauan kuin raha on ollut olemassa. Tuo lähestymistapa Jumalan kautta kyllä kuulostaa juuri niin periamerikkalaiselta kuin kapitalismi. Jenkit varmaan ainoita, jotka kehtaavat suoraan yhdistää nämä asiat :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin, uskonto väännetään itselle mieluisaan muotoon ja sillä perustellaan ja oikeutetaan kaikki asiat. Itseasiassa uskon, että syy uskontojen vahvaan asemaan kaikissa kulttuureissa on juurikin se, että se on vallanpitäjille niin tehokas tapa oikeuttaa omia toimiaan. Jenkit ovat kyllä tässä suhteessa harvinaisen härskejä :)

   Poista