sunnuntai 23. elokuuta 2015

Eroa ammattiliitosta!

Miksi erota ammattijärjestöstä?


AmmattiliittoNoin vuosi takaperin, kun postiluukusta tipahti lasku koskien silloisen ammattijärjestöni jäsenmaksua, aloin pohtia kannattaisiko minun erota liitosta. Aika nopeasti tajusin ajatuksenjuoksuni nurinkurisuuden. Eihän minun pidä miettiä perusteita liitosta eroamiselle vaan siihen kuulumiselle. Ei mihinkään muuhunkaan järjestöön kuuluta sillä perusteella, ettei ole tullut mieleen syytä miksi ei kuuluisi.

Ammattijärjestöt ovat tyypillinen yhteiskuntamme normi. Liitymme niihin jo opiskeluaikana tai viimeistään ensimmäisen työsuhteen alkaessa ja sitten maksamme jäsenmaksuja kiltisti eläkeikään saakka, pysähtymättä koskaan miettimään miksi niin teemme

Ammattijärjestöjen palvelut ja niiden käyttö


Työsuhdeneuvonta
En ole tarvinnut henkilökohtaista neuvontaa työsuhdeasioissa. Googlesta on löytynyt vastaus kaikkiin tarvittaviin kysymyksiin nopeasti ja vaivattomasti (muualtakin kuin liittojen sivuilta).

Liiton lakimiesten tuki esimerkiksi YT -tilanteessa jää yleensä työntekijän kannalta kosmeettiseksi. Olen osallistunut YT -neuvotteluihin sekä työntekijänä, että työnantajan edustajana, joten menettely on tullut tutuksi pöydän molemmin puolin. Jos työnantaja katsoo, ettei sillä enää ole tarvetta työpanoksellesi, työsuhteesi päättyy täysin laillisesti, kaikkien YT -muodollisuuksien kautta, eikä liiton lakimies voi asiaan vaikuttaa. Liiton lakimies saa tartuntapintaa asiaan ainoastaan silloin, jos työnantaja tekee jonkin muodollisen virheen, joka rikkoo YT -lakia. Tämä on kuitenkin varsin harvinaista, koska työantajilla on omat lakimiehet apunaan.

Urapalvelut
Kuinka moni on löytänyt työpaikan liiton kautta? Avoimet työtehtävät löytyvät helpoiten Oikotieltä, Monsterista tai työkkärin sivuilta.

Jäsenedut
Alennukset jäsenille ovat marginaalisia suhteutettuna jäsenmaksuun. Jäsenetujen takia tuskin kukaan on järjestöön liittynyt.

Työttömyyskassa
Työttömyyskassa ja ammattiliitto ovat kaksi eri asiaa. Voit, ja kannattaa jatkaa työttömyyskassan jäsenenä, vaikka et kuuluisi liittoon. Työttömyyskassan jäsenmaksu on vain yksi neljäsosa liiton jäsenmaksusta.

Edunvalvonta
Tarkoitus lienee vilpitön, mutta lopputuloksesta voi olla montaa mieltä. Aikanaan ammattiliitoilla on toki ollut tärkeä rooli sorretun työväenluokan oikeuksien ajajana. Ajat ovat kuitenkin muuttuneet ja tänä päivänä liian vahvat ammattiliitot alkavat olla merkittävä ongelma suomalaisten yritysten kilpailukyvylle. Hyvänä esimerkkinä paperityöläiset - äärimmilleen vedätetyt palkat ehtivät lämmittää työntekijöiden mieltä muutaman vuoden, kunnes tehtaat siirtyivät Kiinaan, Brasiliaan ja Romaniaan. Omalta osaltani en halua ammattijärjestöjä lihottaa tämän enempää.

Tutkimukset ja tilastot
En ole näitä koskaan hyödyntänyt, eikä minulla ole niille mitään käyttöä jatkossakaan.

Oppaat
Turhanpäiväistä hömppää mielestäni.

Kuinka erota ammattiliitosta?


Liitosta eroaminen on helppoa. Voit irtisanoa jäsenyytesi kirjallisesti esimerkiksi sähköpostilla. Irtisanomisen yhteydessä on tärkeää kertoa jäsennumerosi, tarkat yhteystiedot sekä päättymispäivämäärä, johon asti jäsenyytesi on voimassa. Jäsenyys laskutetaan yleensä etukäteen, joten jäsenyys on helpointa irtisanoa laskun saatuasi ja kirjata se päättymään jo maksetun jakson päättyessä. Tällöin viimeisin lasku on aiheeton, eikä sitä tarvitse maksaa.

Säilytä työttömyyskassan jäsenyys


Tavallisen työssäkäyvän ihmisen kannattaa ehdottomasti säilyttää työttömyyskassan jäsenyys. Vaikka työpaikka vaikuttaisi kuinka varmalta, tänä päivänä tilanteet muuttuvat nopeasti ja kuka tahansa saattaa jossain vaiheessa elämäänsä jäädä työttömäksi. Ansiosidonnainen päiväraha on työttömyyden iskiessä tärkeä tuki ja sen saamisen edellytyksenä oleva työttömyyskassan jäsenyys on hinnaltaan varsin maltillinen.

Esimerkiksi IAET -työttömyyskassaan on helppo liittyä täyttämällä lomake netissä ja kassan vuosimaksu on vain 105€.

Kustannukset ja säästö


Ehdin kuulua liittoon 14 -vuoden ajan ja maksaa jäsenmaksuja noin 4 000€ edestä, ennen kuin tajusin, etten ole saanut juurikaan vastinetta rahoilleni.

Entisen ammattiliittoni tämänhetkinen jäsenmaksu on 411€ vuodessa. Tähän sisältyy työttömyyskassa, jonka jäsenmaksu on 105€ vuodessa. Eli säästöä tuli tälle vuodelle 306€. Liittojen jäsenmaksut kasvavat säännöllisesti, joten säästöön jäävä summa kasvaa vuosittain.


Image courtesy of hin255 at FreeDigitalPhotos.net
Jos pidit artikkelistani, jaa se kavereillesi alla olevilla painikkeilla!

Avaa ilmainen osaketili Nordnetiin

 • Tilin avaaminen ei maksa mitään.
 • Osakkeiden säilyttäminen ei maksa mitään.
 • Superrahastoihin sijoittaminen ei maksa mitään.
Lue lisää

3 kommenttia:

 1. Mielenkiintoinen nimi blogilla, toivoisin itsekkin olevan joskus taloudellisesti riippumaton erakko :)

  En ole ay-jyrä, mutta jos kaikki eroaisivat, niin veikkaampa että kohta paiskitaan töitä arkipyhinä sekä lauantaisin, jos riistokapitalisti saisi päättää..

  Omasta mielestä esim insinööriliiton jäsenedut ovat oikeasti rahanarvoisia, varsinkin jos hyödyntää paikallistoimintaa..

  411e (306e) on iso raha, mutta huomattavasti pienempi kuin prosenttiperusteinen tuolla SAK:n puolella.. lisäksi ammattiliitot neuvottelevat edes sen 1% korotuksen, joka sitten kattaa tuon liittomaksun, joka muuten on verovähennyskelpoinen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos hyvästä kommentista!

   Piensijoittajan asema on mielenkiintoinen - toisaalta olemme työntekijöitä ja toisaalta omistajia. En haluaisi työaikaa pidentää yhtään, mutta jos niin kuitenkin käy, se on sijoitusrintamalla kotiin päin.

   Itse olen pärjännyt työnantajien kanssa sillä, että minulla on asiantuntemusta jota on vaikea löytää ja sillä on arvonsa. Tuotannollisessa työssä tilanne voi olla eri ja siellä ammattiliitoilla on kyllä paikkansa (joskin ne ovat mielestäni turhan vahvoja).

   Demokratia tarvitsee ihmisiä, jotka ajavat jonkin aatteen tai ihmisryhmän asiaa, mutta minulla ei ole osaamista tai kiinnostusta sellaiseen. Itse asiassa päin vastoin, haluan olla riippumaton myös poliittisista ryhmistä. En siis kauheasti jossittele sillä mitä tapahtuisi jos kaikki toimisivat kuten minä, vaan arvioin kuluja sen mukaan tarvitsenko palveluita vai en. Uskon että tämä on pitkässä juoksussa myös yhteiskunnan etu. Uskon että sijottajat tekevät yhteiskunalle enemmän hyvää kuin ammattiliitot (täytyykin kirjoittaa otsikko muistiin, tästä voisi kirjoittaa artikkelin jossain vaiheessa).

   Poista
 2. Moi,
  kiitos hienosta blogista sekä kirjoituksesta. Olen täysin samoilla linjoilla. Itseasiassa toisinaan ammattiliitot jopa saattavat heikentää työntekijän oikeuksia/mahdollisuuksia, sillä heidän ajamat työehtosopimukset voivat vähentää työnantajien halua palkata uusia ihmisiä. Toisinsanoen kun olet kerran saanut potkut, niin sitten onkin jo ihan mahdotonta saada uusi työpaikka. Työntekijästä yritys kun pääsee jokatapauksessa eroon näin halutessaan...

  Jos ammattiliittoja ja niihin kuuluvia olisi nykyistä paljon vähemmän, niin uskoisinpa että myös liikkuvuus työmarkkinoilla olisi huomattavasti parempi ja tällöin potkut eivät aina tarkoittaisi maailmanloppua.

  VastaaPoista