maanantai 14. syyskuuta 2015

Älä lakkoile!

Kannattaako omaa oksaa sahata?


Älä lakkoile
Ehdotin vaimolleni, että käydään puhkomassa meidän autosta renkaat ja kolhitaan se samalla ajokelvottomaksi. Tämä olisi oikein hyvä ja tehokas tapa protestoida Sipilän hallitusta vastaan - onhan se menetys kansantaloudelle kun toimiva ajoneuvo menettää arvonsa ja samalla naapureille tulee selväksi mitä mieltä tässä ollaan.

Olen kuitenkin sen verran itsekäs, että luovuin ajatuksesta - minulla ei nimittäin ole varaa ostaa uutta autoa. Ihan samalla tavalla olen sen verran itsekäs, etten ymmärrä mitä päiväkotien, lentoliikenteen tai bussiliikenteen pysäyttäminen hyödyttää. Nehän ovat palveluita meitä itseämme varten!

Perjantaina vaimoni joutuu polkemaan todella pitkän matkan polkupyörällä töihin ja toisen täytyy ehkä jäädä palkattomalle vapaalle lasta hoitamaan. Kaupassa pitää muistaa käydä ennen perjantaita. Menetämme rahaa ja elämä hankaloituu. Hupaisaa tässä on se, että vaimoni työskentelee kunnalle ja on niitä joihin leikkaukset kohdistuvat. Päivä palkatonta lakkoilua ja AY on aiheuttanut meille enemmän vahinkoa kuin hallituksen kaavailemat leikkaukset vuositasolla. On se hienoa, että ammattiyhdistykset ajavat vaimoni etuja!

Pidemmän aikavälin vaikutukset


Lakot saattavat aiheuttaa meille menetyksiä myös sijoitusten kautta. En omista mitään erityisen lakkoherkkää yritystä, joten sinänsä vaikutukset jäänevät pieneksi. Indeksin kautta tulee varmasti jonkin verran takkiin kuitenkin.

Kuinka monen vientiyrityksen toimitukset viivästyy tai peruuntuu? Menettävätkö ne tärkeitä asiakkaita? Uskaltavatko asiakkaat enää tilata Suomesta, kun ei toimituksiin voi luottaa? Kuinka moni huonosti kannattava teollisuus-, tai palveluyritys joutuu jossain vaiheessa tekemään lomautuksia syntyvien tappioiden johdosta? Kuinka monen metallialan yrityksen johtoryhmä käynnistää tällä viikolla selvityksen tuotannon ulkoistamisesta halvempaan maahan? Vaikutuksia voi vain arvailla. Pelkkä lakon uhka voi saada paljon pahaa aikaan.

Tunteet kuriin ja suhteellisuudentajua


Saavutetuista eduista on ikävää luopua ja on ymmärrettävää, että se harmittaa. Asioita pitää kuitenkin suhteuttaa ja katsoa vähän pidemmällä aikavälillä. Jos leikkauksia vertaa esimerkiksi maahanmuuttajiin, jotka ovat menettäneet kaiken, alkavat ne äkkiä tuntua aika mitättömiltä. Lisäksi kannattaa miettiä kannattaako yhteiskunnalle aiheuttaa satojen miljoonien tappiot sen takia että menetämme muutaman satasen?

Eroa ammattiliitosta


Elokuussa kehoitin lukijoita eroamaan ammattiliitosta. En malta olla toistamatta ohjetta nyt. Kenen etua ammattiliitot ajavat kun lasku tulee kuitenkin tavallisten työssäkäyvien ihmisten maksettavaksi?

Lakko on tämän päivän Suomessa raukkamainen ase, jota hyödyttää ainoastaan AY -jyriä, jotka pönkittävät omaa valta-asemaansa tavallisten työläisten kustannuksella. Täytyy muistaa että julkishallinto ja valtio on meidän kaikkien yhteistä omaisuutta. Ymmärtäisin lakkoilun, jos kyse olisi esimerkiksi vaarallisista työolosuhteista tai muista oikeasti merkittävistä asioista, joihin ei muuten saada neuvoteltua ratkaisua.


Image courtesy of stockimages at FreeDigitalPhotos.net
Jos pidit artikkelistani, jaa se kavereillesi alla olevilla painikkeilla!

Avaa ilmainen osaketili Nordnetiin

  • Tilin avaaminen ei maksa mitään.
  • Osakkeiden säilyttäminen ei maksa mitään.
  • Nordnetin pohjoismaisiin indeksirahastoihin sijoittaminen ei maksa mitään.
Lue lisää

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti