torstai 22. lokakuuta 2015

Hinta- ja tuottoindeksit

Lisää tietoa osakeindekseistä


Hinta- ja tuottoindeksit
Sain viime viikolla eräältä lukijalta tervetullutta palautetta koskien kirjoitustani osakeindekseistä. Kirjoituksessani en nimittäin eritellyt hinta- ja tuottoindeksejä, vaikka näiden ero on aika merkittävä. Päätin täydentää tämän tiedon omana kirjoituksenaan.

Hintaindeksit


Hintaindeksi seuraa indeksiin kuuluvien osakkeiden kurssikehitystä. Se ei sisällä indeksiin kuuluvien yritysten osinkotuottoa, eikä näin ollen kuvaa suoraan indeksin mukaisten sijoitusten tuottoa. Hintaindeksistä käytetään usein lyhennettä PI (tulee sanoista price index).

Tuottoindeksit


Tuottoindeksi seuraa indeksiin kuuluvien osakkeiden tuottoa. Se sisältää kurssikehityksen lisäksi myös indeksiin kuuluvien yritysten maksamat osingot. Tuottoindeksi lasketaan niin, että yrityksen maksamat osingot lisätään takaisin samaan osakkeeseen. Tuottoindeksistä käytetään lyhennettä GI (tulee sanoista growth index).

Merkitys sijoittajalle


Sijoittajan kannalta hinta- ja tuottoindeksin ero on merkittävä. Tuottoindeksin osinkojen uudelleensijoittaminen käynnistää korkoa korolle -ilmiön, jolla on valtava vaikutus pitkässä juoksussa. Tuottoindeksi menestyy siis huomattavasti vastaavaa hintaindeksiä paremmin.

Indeksirahastoissa hintaindeksi ja tuottoindeksi tarkoittavat käytännössä samaa kuin kasvu- ja tuotto-osuudet. Näistä kasvuosuudet ovat useimmiten sijoittajalle parempi vaihtoehto.

Aktiivisesti hoidetuissa rahastoissa tilanne on hankalampi. Aktiivisesti hoidetut rahastot sijoittavat yleensä osingot uudelleen ja silti niiden tuottoa saatetaan verrata hintaindeksiin. Tässä kannattaa olla tarkkana, sillä osingot uudelleen sijoittavan rahaston vertaaminen hintaindeksiin on harhaanjohtavaa. En muutenkaan suosittele, ainakaan kivijalkapankkien aktiivisesti hoidettuja rahastoja kenellekään.

Esimerkkejä hinta- ja tuottoindekseistä


Monista indekseistä lasketaan, sekä hintaindeksi, että tuottoindeksi ja niihin viitatessa ei aina muisteta mainita kumpaa tarkoitetaan. Esimerkiksi Nordnetin Superrahastot sijoittavat osingot uudelleen. Silti rahastoesitteessä kerrotaan Nordnet Superrahasto Suomen seuraavan OMX25 - indeksiä. Tarkkaan ottaen kyseessä on OMX25GI, koska OMX25 ei sisällä osinkoja. Vastaavasti Superrahasto Sverige, Norge ja Danmark seuraavat indeksejä OMXSBGI, OBXGI ja OMXC20CAPGI, jotka sisältävät osingot.

Myös muut seuraamani indeksit, S&P 500 Index, MSCI Japan Investable Market Index, MSCI Emerging Markets Investable Market Index, ja MSCI Europe Small Cap index (DX2J) sisältävät osingot, eli ne ovat tuottoindeksejä.
Image courtesy of Photokanok at FreeDigitalPhotos.net
Jos pidit artikkelistani, jaa se kavereillesi alla olevilla painikkeilla!

Avaa ilmainen osaketili Nordnetiin

  • Tilin avaaminen ei maksa mitään.
  • Osakkeiden säilyttäminen ei maksa mitään.
  • Nordnetin pohjoismaisiin indeksirahastoihin sijoittaminen ei maksa mitään.
Lue lisää

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti