maanantai 7. syyskuuta 2015

Verosuunnittelua edestakaisilla kaupoilla

Myyntivoittojen verotus


Myyntivoittojen verotus
Osakkeiden myynneistä saaduista myyntivoitosta (myyntihinnan ja ostohinnan erotus) joutuu maksamaan veroa. Myyntivoitoista voidaan vähentää myyntitappiot. Jos samaa osaketta on ostettu useammassa erässä, verottaja käyttää FIFO -periaatetta (first in first out), eli vanhimmat jäljellä olevat osakkeet myydään aina ensin. Nordnetin raportointi toimii samalla periaatteella.

Verosuunnittelua Fortumilla


Huhtikuussa realisoin salkkuni juuri ennen kuin kurssit lähtivät laskemaan. Ajoitus oli hyvä ja myyntivoittoa syntyi pari tonnia. Tästä joutuisin siis maksamaan noin 600 euroa veroa (pääomatulojen veroprosentti on 30).

Aloin ostaa Fortumia heti ensimmäisen jyrkän pudotuksen jälkeen. Tein ostot useassa erässä, mutta aloitin hieman liian aikaisin. Kurssi sen kuin jatkoi laskemistaan ja Fortum oli salkussani jo 11% tappiolla. Päätin hyödyntää pudotuksen verotuksessani. Ostin 150kpl lisää Fortumia ja myin ne kahden pörssipäivän kuluttua pois hieman kalliimmalla. Toistin saman toimenpiteen kolme kertaa, koska  markkina heiluu juuri nyt niin hurjana, etten halunnut riskeerata paria tonnia enempää kerralla. Näistä kaupoista sain muutaman kympin myyntivoiton, mutta varsinainen säästö tulee verotuksessa.

Edestakaisin myynneillä ei ollut juurikaan vaikutusta salkkuuni (vain pieni positiivinen vaikutus), mutta koska verottaja tulkinnan mukaan myynnit kohdistuivat aikaisempiin, kalliimmalla ostamiini osakkeisiin, syntynyt myyntitappio realisoituu tälle vuodelle ja saan vähennettyä ne huhtikuun myyntivoitoista. Säästin tällä veivauksella 600 euroa kuluvan vuoden veroissa.

Järjestelyjen seurauksena jäljelle jääneiden osakkeiden ostohinta on nyt alempi. Näin ollen, jos joskus päädyn myymään osakkeet, verotettava myyntivoitto olisi silloin saman verran suurempi. On kuitenkin monta syytä, miksi veroja kannattaa lykätä:
 • Saattaa olla, etten koskaan myy tällaista osinkokonetta.
 • Jos omistan osakkeen tarpeeksi kauan, voin käyttää hankintameno-olettamaa, jolloin ostohinnalla ei ole merkitystä.
 • Vaikka joutuisin myydessä maksamaan vastaavasti 600 euroa enemmän veroa, olisi tuo 600 euroa tuottanut minulle korkoa korolle koko omistusajalta.
 • Inflaation seurauksena 600 euroa olisi sitten tulevaisuudessa vähemmän kuin nyt.

En yleensä harrasta päiväkauppaa, mutta tilaisuus oli niin selvä, että se kannatti hyödyntää. Tänä vuonna on tullut tehtyä muutenkin kauppaa enemmän, kuin mitä aion jatkossa tehdä. Tämä johtuu pitkälti siitä, että viime vuosi meni osakesijoittamista harjoitellessa ja alkuvuonna halusin siivota rönsyilevän salkkuni. Vaiheittain kohti indeksi/ETF -painotettua "osta ja pidä" -salkkua olen matkalla.

Verottajan kanta asiaan


Verottaja hyväksyy edestakaiset osakekaupat, kunhan ne eivät tapahdu saman päivän aikana, eli menettelyssä ei ole mitään väärää. Osto- ja myyntitapahtuman välillä täytyy kuitenkin olla sen verran aikaa, että osakkeisiin kohdistuu markkinariski. Pörssisäätiöllä on hyvä artikkeli aiheesta.
Image courtesy of patpitchaya at FreeDigitalPhotos.net
Jos pidit artikkelistani, jaa se kavereillesi alla olevilla painikkeilla!

Avaa ilmainen osaketili Nordnetiin

 • Tilin avaaminen ei maksa mitään.
 • Osakkeiden säilyttäminen ei maksa mitään.
 • Nordnetin pohjoismaisiin indeksirahastoihin sijoittaminen ei maksa mitään.
Lue lisää

3 kommenttia:

 1. Downshiftaus - Elämän Leppoistaminen -blogi ehti sattumalta julkaista postauksen samasta aiheesta juuri ennen minua ja vieläpä samaa Fortumia esimerkkinä käyttäen: http://downshiftaaminen.blogspot.fi/2015/09/sijoittajan-verosuunnittelua.html

  VastaaPoista
 2. Hei

  Olen aikaisemmin pitänyt juurikin yhden päivän välin verotusmyynneissä ja tämä on hyväksytty verottajannkin puolelta. Kuulin kuitenkin pariltakin sijoittajakaveriltani, ettei verottaja ole puuttunut heidän tappiomyynteihin, vaikka edestakaiset kaupat on tehty saman tunnin sisällä. Päätin siis itsekin kokeilla testinä asiaa Nordnetin euron päivillä, ostin kylläkin enemmän takaisin kuin mitä myin, mutta sen näkee ensi vuonna :)

  Uskoisin, ettei verottajalla ole tarvetta keskittyä muutaman tuhannen euron kauppoihin. On ilmiselvää, että verottaja puuttuu asiaan, kun kaupoissa puhutaan sadoista tuhansista euroista, ja vielä jälkipörssissä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei

   Olet varmasti oikessa - eipä verottajalla ole mahdollisuutta joka pikkukauppaa tonkia, eikä verottajalla sinänsä ole mitään päiväkauppaa vastaan. Nämä on aina vähän tuuristakin kiinni, eri virkailija saattaa tulkita asian tiukemmin kuin toinen. Mut veikkaan, että vain kiistattomiin ja ilmiselviin tapauksiin puututaan. Ainakin kaikki löytämäni ennakkotapaukset olivat juuri tällaisia jälkipörssikauppoja.

   Poista