lauantai 17. lokakuuta 2015

Tekeekö raha onnelliseksi?

Seitsemän pointtia "raha ei tee onnelliseksi" -teesistä


Tekeekö raha onnelliseksi?1.) Raha ei ehkä tee sinua onnelliseksi, mutta rahan puute tekee sinut varmasti onnettomaksi. Hyvinvointivaltiossa on helppo väittää, ettei raha merkitse mitään tai tee ketään onnelliseksi, mutta sanopa se ripulitautiin kuolevalle, kehitysmaassa asuvalle lapselle, jolla ei ole varaa hoitoon tai lääkitykseen.

2.) Myöskään tuhlaaminen ei tee sinua onnelliseksi.

3.) Esimerkiksi yliopistotutkinnon suorittaminen ei takaa kenellekään onnellista loppuelämää. Neuvotko siis lapsillesi, ettei pakollisen peruskoulun jälkeen kannata opiskella, koska se ei tee heitä onnelliseksi? Maailma on täynnä asioita, jotka eivät tee sinusta onnellista, mutta mitkä yksinkertaisesti helpottavat elämääsi, avaavat uusia mahdollisuuksia ja tekevät elämästäsi mielenkiintoisemman. Raha on yksi näistä asioista.

4.) Monet samaistavat rahan materiaan. Materia ei ehkä tee onnelliseksi, mutta rahalla saa muutakin kuin materiaa. Sillä saa aikaa (ei tarvitse olla aina töissä), vapautta (matkustelu, asuinpaikkakunnan valinta, jne), uusia mahdollisuuksia (monia asioita ei voi tehdä ilman rahaa), sekä riippumattomuutta. Tuhlailevat ihmiset ovat itse asiassa enemmän materian perään kuin säästäjät ja sijoittajat.

5.) Raha tuo valtaa. Valta on negatiivinen termi, mutta kun sinulla on rahaa, saat osaksesi parempaa palvelua ja arvostusta, joka toki kuuluisi kaikille ihmisille. Raadollinen totuus on kuitenkin, että täysin varattomia kohdellaan sylkykuppeina. Käy parturissa, laita puku päälle ja mene kauppaan. Kassaneiti tervehtii kohteliaasti, hymyilee ja ehkä jopa räpyttelee pitkiä silmäripsiäänkin vähän. Kasvata parta, laita jalkaan risat lenkkarit ja kuluneet farkut. Sama kassaneiti välttelee katsekontaktia ja saattaapa nyrpistää nenäänsäkin. Rikas voi valita, haluaako tehdä vaikutuksen kassaneitiin vai ei.

6.) Raha tuo terveyttä ja pidemmän elämän. Suomessa hyvätuloinen, tällä hetkellä 35-vuotias mies elää keskimäärin 82-vuotiaaksi. Köyhä, 35-vuotias mies elää vain 69,5-vuotiaaksi. Ero on peräti 12,5 vuotta! (lähde: Lääkärilehti)

7.) Vaurastumisen tavoittelu tuo elämään valtavasti uutta sisältöä, opittavaa, ajateltavaa, tavoitteita ja jännitystäkin. Olisiko siinä onnellisuuden raaka-aineet? Näin joskus tv:stä leikkimielisen pätkän, missä joku tutkija oli tutkinut Ankkalinnan hahmoja ja Roope oli selvästi onnellisin ankka koko Ankkalinnassa. Kengänkiillottajasta multimiljonääriksi edennyt Roope on elänyt valtavan rikkaan ja monipuolisen elämän (ks. Roope Ankan elämän aikajana Wikipediasta.)

Image courtesy of photostock at FreeDigitalPhotos.net
Jos pidit artikkelistani, jaa se kavereillesi alla olevilla painikkeilla!

Avaa ilmainen osaketili Nordnetiin

 • Tilin avaaminen ei maksa mitään.
 • Osakkeiden säilyttäminen ei maksa mitään.
 • Nordnetin pohjoismaisiin indeksirahastoihin sijoittaminen ei maksa mitään.
Lue lisää

4 kommenttia:

 1. Erinomainen listaus.

  Ainoastaan kohtaa 6 kyseenalaistan hieman. Raha ei välttämättä tuo terveyttä ja pidempää elämää, vaan mahdollisesti joku kolmas asia aiheuttaa nuo kaikki. Esimerkiksi älykkyys tai koulutustaso saattaa tehdä sen, että osaa rikastua ja elää terveellisemmin, joka puolestaan johtaa pidempään elämään. Tieteellisin termein: kyseessä saattaa olla korrelaatio ilman kausaatiota.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta! Johtopäätösten tekeminen tilastoista on vaikeaa. Jos henkilöllä on esimerkiksi vaikea sairaus, joka lyhentää elinikää, sama sairaus luultavasti huonontaa tulotasoa (soveltuvuus tehtäviin heikkenee, vaikeampi työllistyä, sairauslomat jne.). Tällöin sairaus on syy ja elinikä ja varallisuus ovat molemmat sen seurauksia.

   Monet joutuvat kuitenkin tekemään sellaista työtä, mikä lyhentää elinikää. Kehitysmaissa ihmiset joutuvat tekemään työtä, jossa on suuri riski kuolla tapaturmaisesti tai saada vakavia sairauksia (kemikaalit, kivikeuhko jne). Myös kolmivuorotyö lyhentää elinikää selvästi. Näissä tapauksissa, raha auttaisi, koska ihmiset eivät joutuisi rahan takia tekemään terveydelle haitallista työtä.

   Poista
 2. Ainakin omalle kohdalleni raha tuo onnellisuutta, sillä pidän siitä tunteesta mikä säästämisestä tulee :)

  VastaaPoista
 3. "Raha ei ehkä tee sinua onnelliseksi, mutta rahan puute tekee sinut varmasti onnettomaksi."

  Olen vähän erimieltä tästä, koska jos minulla on valtavasti rahaa voin vaikka lentää Afrikkaan ja rakentaa heille vesiputken josta he saavat vettä sekä opetan heitä viljelemään jolloin he tulevat onnellisiksi ja tätä kautta voin tulla myös onnelliseksi heidän onnellisuudestaan. (Oman onnellisuuden maksimointia. ;D )

  Joskin samaa voi myös harrastaa pienemmässä mittakaavassa mutta silloin ei itse todennäköisesti tule onnellisemmaksi, koska ei näe sitä konkreettisesti mitä on saanut aikaiseksi rahoillaan. (On ihan tutkimus näyttöä, että kaikki auttaminen tekee ihmisestä onnellisemman olivat ne sitten isoja tai pieniä asioita.)

  VastaaPoista