lauantai 19. elokuuta 2017

Niska takinkaulukseen ja rinta rottingille!

"Jos oisin viisas tai ees suhteellisen sees ja puhuisin selkeämmin. Kävelisin pystypäin. Sanoisin tää on näin." -Maija Vilkkumaa

Lisää röyhkeyttä


Niska takinkaulukseen ja rinta rottingille!
Me suomalaiset olemme liian vaatimattomia. Siinä missä britit tai jenkit pitävät itseään ylivoimaisen etevinä, kun ovat saaneet jotain yksinkertaista aikaiseksi, me suomalaiset teemme vaativia asioita kuvitellen että siellä suuressa maailmassa tehdään jotain paljon hienompaa. Esittelemme tekeleitämme häpeillen ja mitättömiä puutteita korostaen. Ainakin tekniikan alalla tällaiset kulttuurierot on selvästi havaittavissa.

Tarvitsemme lisää röyhkeyttä. Suomalaisen tunnistaa kansanivälisillä lentokentilläkin siitä, että näytämme orpoina koko ajan miettivän "saakohan tässä kohtaa seisoa". Ajatusmaailmaamme on istutettu ajatus, että kaikki asiat on oletusarvoisesti kiellettyä, ellei ole siihen erikseen annettu lupaa. Menestyminen on pahasta ja itku pitkästä ilosta. Vanhan kansan "viisauvet" ovatkin aivan erinomainen tekosyy olla laittamatta itseään likoon.

Kyse on asenteesta


Luonteellemme emme mahda mitään, mutta onneksi asenne ratkaisee. Kun menen asiakkaalle esittelemään jotain ratkaisua, joudun usein muistuttamaan itseäni asenteesta. Villkumaa kiteytti asian hyvin "Kävelisin pystypäin. Sanoisin tää on näin.". Juuri sitä asennetta tarvitsemme. Menen pystypäin asiakkaan luokse ja kerron miten asiat on. Luotan omaan osaamiseeni ja työnnän turhan vaatimattomuuden sivuun.

Myös "Niska takinkaulukseen ja rinta rottingille" on loistava slogan. Ehkä ihan koko aikaa ei kannata kävellä niska takinkauluksessa ja rinta rottingilla, mutta on tilanteita, joissa asennetta tarvitaan ja tällaiset sloganit auttaa kummasti kun niitä palauttaa mieleen. Pieni psyykkaaminen ennen tilaisuutta auttaa kummasti.

Osaamisen arvo


Olen alkanut ymmärtämään osaamiseni arvon vasta iän myötä. Aikaisemmin katsoin asioita vain tekniikan näkökulmasta ja pidin myyntimiehiä lähinnä loisina. Pidin toimintaa suorastaan kusetuksena jos asiakkaalle myytiin 50 tonnilla joku pikkuohjelmisto, jonka olin tehnyt muutamassa päivässä.

Myöhemmin olen tajunnut olleeni totaalisen väärässä. Ei sillä ole mitään merkitystä, kuinka monta tuntia olen ohjelman tekemiseen käyttänyt. Oleellista on se, mitä lisäarvoa se tuo asiakkaan liiketoiminnalle. Maksamalla 50 tonnia ohjelmasta, asiakas saattaa säästää saman 50 tonnia joka vuosi tehostuneena toimintana. Kymmenessä vuodessa tämä tarkoittaa asiakkaalle puolen miljoonan säästöjä.

Asenne auttaa paljon


Oikealla asenteella pystyt saavuttamaan paljon enemmän. Työhaastattelut, myyntitilaisuudet, esittelyt, koulutukset - jos hoidamme ne hyvin, tällä saattaa olla merkittävä vaikutus tulevaisuuteemme.

Inhosin opiskeluaikoina väkinäisiä esitelmiä, joihin kuului esiintymistä. En edelleenkään usko, että minulle olisi mitään hyötyä mennä kurssille, missä leikkisimme esiintymistä esiintymällä toisillemme.

Todellisiin tilanteisiin kannattaa kuitenkin valmistautua. Minulla on ensi viikolla esitys, jossa paikalla on lähes parikymmentä usean suuryrityksen ylimpään johtoon kuuluvaa henkilöä. Sisällön lisäksi täytyy pikkuhiljaa alkaa psyykkaamaan itseään oikeaan asenteeseen. Nöyryydellä näistä tilanteista ei selviä. Nyt pitää skarpata ja kun homma on hoidettu kotiin, palkitsen itseni erakoitumalla vähäksi aikaa. Haen pari hyvää kirjaa kirjastosta, teen päivät etätöitä ja lueskelen ja lenkkeilen iltaisin.

Tällaisten sosiaalisten ponnistelujen jälkeen tekee hyvää olla vähän aikaa itsekseen. Sosiaaliset rajat tulee ajoittain vastaan ja Erakko nostaa päätään. Pidän itsessäni muuten Erakosta paljon enemmän kuin työminästäni. Onneksi tulen kuitenkin ihan hyvin toimeen myös työminäni kanssa.


Image courtesy of imagerymajestic at FreeDigitalPhotos.net
Jos pidit artikkelistani, jaa se kavereillesi alla olevilla painikkeilla!

Avaa ilmainen osaketili Nordnetiin

  • Tilin avaaminen ei maksa mitään.
  • Osakkeiden säilyttäminen ei maksa mitään.
  • Nordnetin pohjoismaisiin indeksirahastoihin sijoittaminen ei maksa mitään.
Lue lisää

2 kommenttia: