tiistai 3. marraskuuta 2015

Annuiteettilaskuri

Hiirellä toimiva lainalaskuri


Lainalaskuri, annuiteetti
Meille asuntovelallisille tasaerälaina, eli annuiteettilaina on tullut tutuksi. Aikaisemmin julkaisemani korkoa korolle laskuri on osottautunut yllättävän suosituksi, joten päätin tehdä vastaavan lainalaskurin asuntolainojen laskentaan. Laskurin käyttäminen on todella helppoa. Voit säätää liukuvalitsimilla sopivan laina-ajan, vuosikoron ja lainan määrään. Muuta ei tarvita. Laskuri esittää takaisinmaksuaikataulun, jossa näkyy kuukausittaiset tasaerät, lyhennyksen osuus, koron osuus, sekä jäljelle jäävän lainan määrä.

Avaa annuiteettilaskuri tästä!

Tasaerälaina, eli annuiteettilaina


Annuiteettilaina tarkoittaa tasaerälainaa, jossa määritellään kiinteä takaisinmaksuaika ja kaikki takaisinmaksuerät ovat alussa samansuuruisia. Kun viitekorko, johon lainan korko on sidottu, muuttuu, myös lainan takaisinmaksuerät muuttuvat vastaavasti ja laina-aika pysyy ennallaan. Alussa laina lyhenee hitaasti ja koron osuus on suuri. Pääoman pienentyessä, lyhennyksen osuus kasvaa ja koron osuus pienenee, jolloin pääoma lyhenee nopeammin laina-ajan lähestyessä loppuaan. Annuiteettilaskurini sopii hyvin tämän tyyppisten lainojen laskemiseen.

Hyvä puoli annuiteettilainassa on se, että laina-aika on etukäteen tiedossa. Huono puoli on lyhennyserien suuruuden vaihtelut ja se, että annuiteettilaina tulee yleensä kalliiksi, koska korot joutuu maksamaan etupainotteisesti ja lainapääoma lyhenee alussa hitaasti.

Kiinteä tasaerä


Kiinteä tasaerä lienee yleisin takaisinmaksutapa asuntolainoissa. Se toimii muuten samalla tavalla kuin annuiteettilaina, mutta viitekoron muuttuessa pidennetään laina-aikaa ja kuukausittainen lyhennyserä pysyy ennallaan. Annuiteettilaskurini sopii hyvin myös tämän tyyppisten lainojen laskemiseen.

Hyvä puoli kiinteässä tasaerässä on ennustettavuus - kuukausittaisen maksuerän suuruus on aina tiedossa. Se taitaakin olla ainoa hyvä puoli lainan saajan kannalta. Koron noustessa laina lyhenee vähemmän ja annuiteettilyhennyksen tapaan lainapääoma lyhenee alkuvaiheessa hitaasti, joten korkoja joutuu maksamaan etupainotteisesti, mikä tekee kustannukset suuriksi.

Tasalyhennys


Tasalyhennyksessä lainaa lyhennetään etukäteen sovitulla kiinteällä summalla yleensä kuukausittain ja lisäksi maksetaan lainan korko, jonka suuruus vaihtelee viitekoron mukaan. Tasalyhennys on lainan saajalle edullisempi, kuin annuiteettilaina tai kiinteä tasaerä. Ainoa ongelma on se, etten ainakaan itse ole onnistunut pankista asuntolainaa tällä tasalyhennyksenä neuvottelemaan. Annuiteettilaskuri ei sovellus tasalyhennyksien laskemiseen.


Avaa annuiteettilaskuri tästä!

Image courtesy of fantasista at FreeDigitalPhotos.net
Jos pidit artikkelistani, jaa se kavereillesi alla olevilla painikkeilla!

Avaa ilmainen osaketili Nordnetiin

 • Tilin avaaminen ei maksa mitään.
 • Osakkeiden säilyttäminen ei maksa mitään.
 • Nordnetin pohjoismaisiin indeksirahastoihin sijoittaminen ei maksa mitään.
Lue lisää

2 kommenttia:

 1. Hyödyllinen laskuri. Maksetut korot voisi vielä ynnätä yhteen niin saa käsityksen kuinka paljon laina-aikaa kannattaa venyttää

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä ajatus. Lisäsin taulukon alapuolelle rivin, mistä näkyy maksettujen korkojen summa.

   Poista