Osakesijoittajan tietopaketti

1. Perusteet


Osakesijoittajan tietopaketti
Osakesijoittaminen ei ole rakettitiedettä - aloittaminen on itseasiassa varsin helppoa. Sijoittamisen perusteisiin kannattaa kuitenkin tutustua ennen aloittamista. Tähän tietopakettiin olen linkittänyt osakesijoittamista koskevia aikaisempia kirjoituksiani. Lisäksi olen koostanut sijoitusoppaan aloittelijalle, jossa on aloittelijalle tärkeät perustiedot koostettuna ja kiteytettynä yhteen oppaaseen.

Miten aloittaa sijoittaminen? -kirjoitus sisältää yleistä tietoa eri sijoitusvaihtoehdoista, sekä ohjeet sijoittamisen aloittamiseksi. Jokaisen sijoitusharrastusta aloittelevan kannattaa lukea tämä kirjoitus.

Sijoittamisen kannalta tärkeää perustietoa on korkoa korolle -ilmiö, sekä sijoitusten hajauttaminen. Myös näihin kirjoituksiin kannattaa perehtyä.

2. Osakesijoittaminen käytännössä


Osakkeiden osto netissä -tekstissä on ohjeet arvo-osuustilin avaamiseen ja ensimmäisen osakekaupan tekemiseen. Näitä ohjeita seuraamalla sinänkin voit aloittaa sijoittamisen jo tänään! Aloittaminen mahdollisimman aikaisessa vaiheessa on tärkeää, koska korkoa korolle ilmiö kiihtyy loppua kohti, minkä seurauksena suurimmat tuotot saadaan sijoitusuran loppuvaiheessa.

3. Verotus


Verotus on tylsä juttu kahdestakin syystä. Varallisuuden luovuttaminen verottajalle ei ole mukavaa ja lisäksi verotukseen liittyy paljon byrokratiaa ja sekavia ohjeita, joihin joutuu tutustumaan. Onneksi pohjoismaalaiset osakevälittäjät hoitavat nämä asiat aika pitkälle sinun puolestasi. Osakkeiden verotukseen liittyvää perustietoa kannattaa lukea osakkeiden verotus -tekstistä.

Verotuksella on suuri merkitys sijoitusten tuottoihin. Järkevä verosuunnittelu on kuitenkin sallittua ja sitä voi tehdä esimerkiksi edestakaisilla osakekaupoilla. Edestakaisista kaupoista voit lukea tarkemmin täältä.

4. Velkavipu


Kun kokemusta sijoittamisesta kertyy enemmän, myös velkavivun käyttäminen voi olla järkevää. Lue velkavipua osakesijoituksiin -tekstistäni tarkemmin velkavivun käytöstä.

5. Miljoonaomaisuus sijoittamalla


Kukapa ei haluaisi olla miljonääri. Keräämällä passiivista tulovirtaa ja sijoittamalla kuukausittain osakkeisiin, tavallisella palkansaajallakin on mahdollisuus kerärä miljoonan euron omaisuus. Sijoittamalla miljonääriksi -kirjoituksessa olen laskenut, kuinka paljon kuukaudessa pitää sijoittaa, jotta miljoonan saa kasaan 10 vuodessa, 20 vuodessa, 30 vuodessa, 40 vuodessa tai 50 vuodessa. Lyhyessä ajassa miljoonaomaisuus on haastava tavoite, mutta pitkän ajan kuluessa siihen pääsee yllättävän pienellä kuukausisäästöllä.

6. Osakesijoittamiseen liittyy riskejä


Sijoittamiseen liittyy aina riskejä. Hallittu riski on kuitenkin positiivinen asia, koska se mahdollistaa hyvät tuotot. Markkinariski -kirjoituksestani voit lukea tarkemmin ajatuksiani markkinariskistä ja sen vaikutuksesta sijoitusten tuottoon.

Laajempaa pohdintaa aiheesta voit lukea sijoittamisen uhkakuvat -kirjoituksestani.

7. Sijoitusvinkkejä


Ikivihreitä, aina yhtä ajankohtaisia sijoitusvinkkejä löytyy 10 sijoitusvinkkiä -sivulta. Oikotietä onneen ei ole ja äkkirikastuminen on vaikeaa. Järkevillä ratkaisuilla ja suunnitelmallisella, pitkäjänteisellä toiminnalla voit kuitenkin vaikuttaa merkittävästi lopputulokseen.

8. Sijoittajan tunnusluvut


Analyytikot ja piensijoittajat tarkastelevat yrityksiä tunnuslukujen kautta. Vakiintuneiden tunnuslukujen avulla yrityksestä saa melko nopeasti muodostettua näkemyksen. Tunnuslukujen hallitseminen ei ole välttämätöntä, moni menestynyt sijoittaja ei käytä niitä lainkaan. Ne on kuitenkin tarpeellista yleistietoa, mikäli haluat analysoida yrityksiä tarkemmin. Lue yleisimmät sijoittajan tarvitsemat tunnusluvut täältä.


Toivottavasti tästä tietopaketista on hyötyä matkallasi sijoittamisen ihmeellisessä maailmassa! Jätä rohkeasti palautetta kommentoimalla kirjoituksia.

Image jk1991 Photography at FreeDigitalPhotos.net
Jos pidit artikkelistani, jaa se kavereillesi alla olevilla painikkeilla!

Avaa ilmainen osaketili Nordnetiin

 • Tilin avaaminen ei maksa mitään.
 • Osakkeiden säilyttäminen ei maksa mitään.
 • Nordnetin pohjoismaisiin indeksirahastoihin sijoittaminen ei maksa mitään.
Lue lisää

2 kommenttia:

 1. Oikeasti olen päässyt hyvin jyvälle antamiesi vihjeiden avulla ja olen toimivan salkun itselleni jo saanut, kiitos hyvistä ja toimivista neuvoista. Työsi ei ole turhaa ja on suuressa arvossa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, palaute on aina tervetullutta ja kiva kuulla että kirjoituksista on ollut sinulle hyötyä!

   Poista