keskiviikko 3. helmikuuta 2016

Fortum sijoitukset punaisella

Fortumin kurssi romahti tänään


Fortum
Fortumin kurssi on laskenut tasaisen tappavaan tahtiin jo vuoden ajan. Etenkin suuret ulkomaiset instituutiot ovat vähentäneet omistuksiaan raskaalla kädellä ja vastaavasti suomalaiset piensijoittajat, minä mukaanlukien, ovat haalineet sitä salkkuihinsa. Tänään, 2015 Q4 osavuosikatsauksen julkistamisen jälkeen kurssi romahti entisestään ja päivän päätöskurssi jäi peräti 13,22% tappiolle.

Paljonko olen tappiolla?


Päätin laskea, paljonko olen tällä hetkellä tappiolla Fortum -sijoitusteni osalta. Tieto ei näy suoraan Nordnetistä, koska olen tehnyt Fortumilla edestaikaisia osakekauppoja. Fortum -kauppojen ostojen ja myyntien erotus on 15 736€ ja tämän päivän päätöskurssilla sijoitusteni arvo on 12 010€. Olen siis tällä hetkellä 3 726€ tappiolla.

Tämä on minulle ensimmäinen selkeä tappio pörssissä. Tappio ei tosin ole realisoitunut vielä, mutta sijoitus on rumasti punaisella. Olen yllättynyt siitä, kuinka vähän se ahdistaa. Olen ajatellut, että kun ensimmäiset kunnon kurssilaskut tulee, fiilis olisi hirveä ja pahimmillaan edessä olisi unettomia öitä. Mitään tällaista ei kuitenkaan tapahtunut. Toki summa on vielä pieni, mutta paljon säästämistä sen kokoonsaaminen on kuitenkin vaatinut.

Analyytikoista


Kirjoitan analyytikoista oman artikkelinsa jossain vaiheessa. Minua huvittaa analyytikoiden ja sijoitusmedian pyörittämä sirkus. Pelkkää arvailuja ja jälkiviisastelua, joskin viihdyttävää sellaista. Vaikka se on viihdyttävää, sillä voi olla tiedostamaton vaikutus sijoittajan korvien väliin. Joudunkin miettimään, olenko antanut median vaikuttaa päätöksentekooni Fortum -sijoituksissani?

Vajaa vuosi sitten Nordnetin Jukka Oksaharju huusi täyttä kurkkua kaikkien mahdollisten medioiden kautta, että ostakaa Fortumia. Muistan otsikon josssa hän kertoi lapioivansa Fortumia salkkuun niin paljon kuin vaan saa käteistä revittyä. Nyt, osavuosikatsauksen julkistamisen jälkeen, hän antaa kitkerää kritiikkiä Fortumin hallitukselle huonoista päätöksistä ja harkintakyvyn pettämisestä. Nämä päätöksethän oli tehty ja tiedossa jo silloin, kun Oksaharju kehoitti ostamaan Fortumia. Pakko kysyä, kenen harkintakyky tässä on pettänyt?

Noh, ei minulla ole varaa kritisoida. Voi nimittäin olla, että myös minun harkintakykyni on pettänyt tässä asiassa. Mielenkiintoista nähdä, minkälaiseksi tämä sijoitus osoittautuu pitkällä tähtäimellä.

Miten tästä eteenpäin?


Samalla tavalla kuin tähänkin asti. Kurssin romahtamisella ei ole mitään vaikutusta sijoitusstrategiaani, enkä aio tehdä mitään toimenpiteitä sen johdosta. Kokonaisuutena toivon pörssien kurssien laskevan entisestään, koska tähän asti korkeat arvostustasot ovat aiheuttaneet haluttomuutta ostaa osakkeita. Lisäksi 20 000 euron sijoituslaina polttelee käteiskassassa odottelemassa otollista hetkeä.


Kuvan lähde Fortum Corporation
Jos pidit artikkelistani, jaa se kavereillesi alla olevilla painikkeilla!

Avaa ilmainen osaketili Nordnetiin

 • Tilin avaaminen ei maksa mitään.
 • Osakkeiden säilyttäminen ei maksa mitään.
 • Nordnetin pohjoismaisiin indeksirahastoihin sijoittaminen ei maksa mitään.
Lue lisää

5 kommenttia:

 1. Loistava asenne. Kun ei tavoittele maksimaalista tuottoa kaikin mahdollisin keinoin hampaat irvessä, on mahdollisuus odotella huonommin suoriutuvien osakkeiden kohdalla josko ne vielä piristyisivät. Hätäisempi myisi osakkeet tappiolla ja pohtisi seuraavat kuukaudet kuumeisesti mitä voitollisia osakkeita myisi jotta saisi verotuksen optimoitua :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Ja onhan se mielenkiintoista nähdä mitä Fortumin tulevaisuus tuo tullesaan.

   Poista
 2. Välttelin pitkään Fortumia mutta nyt kun tipahti 12 euron tietämille niin olihan sitä pakko ostaa. Pieni satsi vain, reilulla tonnilla. Suurempaan positioon ei näillä jännityskertoimilla uskalla ryhtyä.

  Osa sijoittajista välttelee yhtiöitä joissa merkittävä valtio-omistajuus ja tämän takia pysyin pitkään FUMista erossa. Poliitikot eivät tunnetusti hallitse bisnestä kovin hyvin.

  Jotenkin vaan tuntuu että eihän näin defensiivisellä sektorilla toimiva 8 miljardin päällä istuva suuryhtiö voi totaalisesti kämmätä.. eihän? Too big to fail? Se jää nähtäväksi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Poliittinen riski yhdistettynä Venäjä -riskiin on paha yhdistelmä. Toisaalta riski tarkoittaa yleensä parempia tuottomahdollisuuksia. 12€ hintaan minäkin ostaisin, ellei olisi ylipainotettuna jo entuudestaan.

   Ei energian tarve pitkällä tähtäimellä ainakaan vähene, joten toimialan pitäisi olla hyvä, kunhan investoinnit onnistuu.

   Poista
 3. Fortumilla on kassassa rahaa niin että riittää. Minulla on pahat fibat että rahat polttelevat näpeissä ja niillä ostellaan jotain älytöntä uusiutuvan energian parista.
  Vaikka energian tarve ei pitkällä tähtäimellä vähenisi niin hinta saattaa laskea (vrt. öljy) ja energiaa hankitaan eri lähteistä mitä aikaisemmin.

  VastaaPoista