lauantai 9. huhtikuuta 2016

Kokemuksia täydennyspalveluksesta

Riippumattomuus


Lapinjärven siviilipalveluskeskus
Tämän blogin teema on "rikastuminen ja riippumattomuus". Riippumattomuus on tavoitteeni ja rikastuminen keskeinen strategia riippumattomuuden tavoittamiseksi. Kyseessä ei siis ole aivan puhdas talousblogi, vaikka suurin osa kirjoituksista käsitteleekin sijoittamista ja säästämistä.

Täydennyspalvelus


Olen aiemmin kirjoittanut eronneeni armeijan reservistä ja olevani täydennyspalvelusvelvollinen. Nyt tilanne on muuttunut sen verran, että olen suorittanut täydennyspalveluksen ja täten olen nyt siviili, eikä sotilasviranomaisilla ole enää minuun mitään käskyvaltaa sodan, eikä rauhan aikana.

Suoritin viiden päivän pituisen täydenyspalvelukseni Lapinjärven siviilipalveuskeskuksessa, yhdessä 150 muun reservistä eronneen kanssa. Koulutuksen järjestelyt oli hoidettu mallikkaasti. Postissa tuli pari kuukautta etukäteen yksityiskohtaiset ohjeet ja kuukautta ennen vielä valmiiksi katsotut bussiliput. Helsingistä lähti lisäksi pari tilausajona tilattua bussia saapumispäivänä.

Lapinjärven siviilipalveluskeskus


Lapinjärven siviilipalveluskeskus on vanha sairaala, matkakomppania, maatila ja sikala. Kaunis vanha kartanorakennus, vanhat keltaiset sairaalarakennukset ja ympärillä avautuvat pellot, sekä tietenkin pienen Lapinjärven selkä tekevät paikasta idyllisen. Sisälle mennessä tunnelma tosin särkyy - käytävissä ja vessoissa on tunkkainen viemärinhaju ja majoittuminen tapahtuu noin kahdeksan neliömetrin kokoisissa kahden hengen huoneissa. Huoneeseen ei mahdu oikeastaan mitään muuta kuin kerrossänky, kaksi kaappia ja pienen pieni pöytä.

Koulutettavat voivat valita, miten haluavat suuntautua. Tarjolla oli väestönsuojelua ja paloturvallisuutta, ensiapua, sekä aseistakieltäytymisen historiaa, luentoja väkivallasta ja Lähi-Idän tilanteesta. Itse päädyin viimeksi mainittuihin. Tunnelma oli rento, osa luennoista melko hyvin toteutettuja, ruoka syötävää ja suhtautuminen koulutettaviin kiitettävää.

Erityisesti Timo Virtalan luennot olivat minulle todella positiivinen yllätys. Olin odottanut jotain muodollista, väkisin keksittyä ohjelmaa, mutta sen sijaan tarjolla olikin asialle omistautuneen tutkijan, erittäin hyvin esitettyjä ja ajatuksia herättäviä näkökantoja.

Olin sikäli onnekas, että ensimmäiset kunnon kevätkelit osuivat täydenyspalvelusviikolleni. Ohjelmaa oli vain neljään asti, joten vapaa-aikaa oli todella paljon. Hyvien kelien ansiosta liikuin paljon ja tein pitkiä lenkkejä järven ympärillä olevaan luontoon, joka oli juuri heräämässä talviuniltaan.

Kaiken kaikkiaan täydennyspalvelus oli kokemuksena melko positiivinen, ottaen huomioon, että kyseessä on kuitenkin rangaistuksen omainen järjestely. Kritisoin usein yhteiskunnallisia asioita, täysin aiheesta, mutta tässä asiassa täytyy myöntää, että ihmisten vaukaumukset on tämän päivän Suomessa otettu hienosti huomioon. Näin ei ole kuitenkaan aina ollut ja ihmiset ovat joutuneet maksamaan tästä kovan hinnan. Tästä lisää myöhemmissä kirjoituksissani.
Jos pidit artikkelistani, jaa se kavereillesi alla olevilla painikkeilla!

Avaa ilmainen osaketili Nordnetiin

 • Tilin avaaminen ei maksa mitään.
 • Osakkeiden säilyttäminen ei maksa mitään.
 • Nordnetin pohjoismaisiin indeksirahastoihin sijoittaminen ei maksa mitään.
Lue lisää

13 kommenttia:

 1. Kiitokset kirjoituksesta! Olen itsekin harkinnut reservistä eroamista ja todennäköisesti näin tulen tekemäänkin. Kiva tietää että täydennyspalvelusta ei ole ihan vain "risujen keräämistä".

  Voiko tuon täydennyspalvelun ajankohtaan jotenkin vaikuttaa, vai päätyykö sitä automaattisesti seuraavaan erään mikä satutaan järjestämään kun tuon erokirjeen on lähettänyt?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suosittelen! Itse erosin viime kesänä ja pääsin vasta nyt keväällä. Samassa erässä oli marraskuussa eronneita ja ymmärsin, että ajankohta menee aina seuraavalle vuodelle. 2016 osallistuu 2015 eronneet jne.

   Poista
 2. Onnittelut päätöksestä ja sen plusmerkkisesti sujuneesta toteutumisesta.

  Minulla ei ole pahaa sanottavaa siviilipalveluksesta tai tuosta täydennyspalveluksesta. Jostain syystä vain tuo riippumattomuus perusteluna tökkii jotenkin vastaan.

  Olemme kaikki yhteiskunnan jäseniä, ja se velvoittaa moniin erilaisiin asioihin. Jos Suomen armeijan reserviin kuuluminen, ja se että periaatteessa voi joutua kertausharjoituksiin on este riittävälle riippumattomuudelle, se riippumattomuus saattaa olla vain epärealistinen harhakuva, jota ei koskaan voi saavuttaa. Isompia kahleita löytyy sitä mukaa, kun katsoo ympärilleen.

  Ääriesimerkki harhakuvasta taitaa olla anarkistien toive yhteiskunnan hajottamisesta. Kun samaan aikaan jokainen näkee, että jonkinlainen melko voimakas yhteiskunta on ainoa tapa, joka käytännössä tuottaa jäsenelleen edes kohtalaisen määrän vapautta ja riippumattomuutta.

  No, nyt taisin mennä asioihin, joita en osaa oikealla tavalla edes muotoilla, mutta suokaa se anteeksi.

  Eli rauhaa kaikille!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos hyvästä näkökannasta!

   Kysymys ei ole mahdollisista kertausharjoituksista, vaan siitä, että armeijassa ihminen luopuu täydellisesti itsemäärämisoikeudestaan - tuhoisat seuraukset on luettavissa historiankirjoista. Kysymys on nimenomaan riippumattomuudesta.

   Mielikuva siitä, että että armeija on jotenkin yhteiskunnallisesti rakentavaa on mielestäni sairas. Väkivalta ei ole missään olosuhteissa rakentavaa!

   Se että kuulumme yhteiskuntaan, ei velvoita meitä armeijaan tai väkivaltaan. Päin vastoin, ihmisyytemme velvoittaa meitä kieltäytymään siitä.

   Yhteiskunta voi olla vahva ilman väkivaltaa. Tästä löytyy lukemattomia esimerkkejä: Intian vapautuminen Brittien hallinnasta, Tsekkoslovakian miehitys (tsekkien todella vahva väkivallaton vastarinta), Portugalin neilikkavallankumous, Kingin väkivallaton taistelu rotuerottelua vastaan jne.
   Ruotsi on loistava esimerkki vahvasta maasta, jossa isommat selkkaukset on onnistuttu välttämään (maailmansotien lisäksi, mm. Norjan rauhanomainen itsenäistyminen ja sodanjälkeinen Ahvenanmaa -kysymys).

   Riippumattomuuden käsitteen häilyväisyydestä olen kanssasi samoilla linjoilla. Olen aikaisemmissa kirjoituksissani tätä pohtinut ja minusta riippumattomuudessa on kyse vapaudentunteesta. Olen riippumaton sitten kun tunnen olevani vapaa. Se, että vapauduin sotilasviranomaisten käskyvallasta oli todella vapauttavaa henkisesti.

   Poista
 3. "eikä sotilasviranomaisilla ole enää minuun mitään käskyvaltaa sodan, eikä rauhan aikana."

  Öh, unohditko lukea siviilipalveluslain 65§?

  "Puolustusvoimilla on 4 momentin estämättä oikeus määrätä liikekannallepanon aikaiseen palvelukseen siviilipalvelusvelvollinen"

  Eli tarvittaessa puolustusvoimat lykkää sinulle aseen kouraan...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Höpö, höpö, sinulla on vanhaa tietoa :)

   Tuolla on ajantasaisempaa tietoa:
   http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/2007/20071446

   "Siviilipalvelusvelvollisen liikekannallepanon aikainen palvelus tapahtuu siviilipalveluskeskuksen johtamana ja alaisuudessa taikka pelastuslain (468/2003) 4 §:ssä tarkoitettujen pelastusviranomaisten, mainitun lain 6 §:n 1 momentin 5–10 kohdassa tarkoitettujen pelastustoimintaan ja väestönsuojeluun osallistuvien eri viranomaisten taikka opetusministeriön ja sen alaisten virastojen johtamana ja alaisuudessa."

   Poista
  2. Ihan samaa lakia luin, katso se seuraava kappale.

   Poista
  3. Henkilö, joka on suorittanut siviilipalveluksen, tai täydenyspalveluksen ei joudu missään olosuhteissa puolustusvoimien käskynalaisuuteen.

   Edellytyksenä on kuitenkin, että siviili-/täydennyspalvelus pitää olla suoritettu. Tuo seuraava kappale, johon viittaat koskee nimenomaan henkilöitä, jotka ovat hakeutuneet siviili-/täydennyspalveluun, mutta eivät ole sitä suorittaneet (ovat ns. siviilipalvelusvelvollisia).

   "Puolustusvoimilla on 4 momentin estämättä oikeus määrätä liikekannallepanon aikaiseen palvelukseen siviilipalvelusvelvollinen tai siviilipalvelukseen hakeutunut, joka on 18 §:n nojalla velvollinen toimittamaan selvityksen vakaumuksestaan vakaumuksentutkintalautakunnalle ja, jonka tutkittu vakaumus ei estä sijoittamista puolustusvoimien palvelukseen."

   Eli liikekannallepanon aikana, et voi enää väistää armeijaa hakeutumalla täydennyspalvelukseen. Tässä tapauksessa joutuisit vakaumuksentutkintalautaknunnan eteen, joka päättäisi kohtalostasi. (ks 18 §)

   Itse en ole "siviilipalvelusvelvollinen", enkä "18 §:n nojalla velvollinen toimittamaan selvityksen vakaumuksestaan", joten armeijalla ei ole minuun käskyvaltaa.

   Poista
  4. Sodan ajan palveluksesta vielä. Sivareille ei ole mitään erityistä tehtävää kriisiaikana, vaan heitä sitoo vain sama laki, kuin kaikkia kansalaisia.

   Kriisitilanteessa jokainen suomalainen on velvoitettu tarvittaessa toimimaan valtion määräämissä yleishyödyllisissä tehtävissä. Tämä koskee siis kaikkia (naiset, lapset, sivarit, eläkeläiset, armeijasta vapautetut jne.)

   Poista
  5. Rikas Erakko, kuulut ilmeisesti (kuten minäkin) siviilivarantoon; nämä ovat "siviilipalveluksen suorittaneita taikka asevelvollisuuslain tai naisten vapaaehtoisesta asepalveluksesta annetun lain mukaisen palveluksen jälkeen siviilipalvelukseen hyväksyttyjä henkilöitä sen vuoden loppuun, jona he täyttävät 50 vuotta".

   Laissa lukee: "Siviilipalvelusvelvollinen on palveluksessa taikka kuuluu siviilivarantoon tai lisävarantoon."

   Eli sanoisin että me olemme edelleen siviilipalvelusvelvollisia, ja näinolleen myös puolustusvoimien käytettävissä.

   Poista
  6. Jep, siviilivarantoon kuulumme (sille ei muuten ole mitään sodanaikaista tehtävää ja lakia ollaan muuttamassa niin, ettei tätä varantoa ole jatkossa edes paperilla), mutta siviilivaranto ei kuulu armeijan käskyvaltaan.

   Emme ole siviilipalvelusvelvollisia. Olen aivan varma tästä asiasta - en siksi, että olisin hyvä tulkitsemaan lakitekstiä, vaan koska asia käytiin täydennyspalveluksessa perusteellisesti läpi ja sen voi tarkistaa lukuisista lähteistä. Lakia muutetiin 2008 YK:n vaatimuksesta.

   1. Wikipedia

   https://fi.wikipedia.org/wiki/Siviilipalvelus_Suomessa#Sodanajan_status

   "Suomen valtiota sitovan kansalais- ja poliittisia oikeuksia koskevan yleissopimuksen toimeenpanoa valvova YK:n ihmisoikeuskomitea pahoitteli 2004 julkaistussa raportissaan sitä, että oikeus kieltäytyä aseista tunnustetaan vain rauhan aikana ja että siviilipalvelus vaihtoehtona asepalvelukselle on rankaisevan pitkä. Komitea vaati Suomea takaamaan oikeuden kieltäytyä aseista sekä sodan että rauhan aikana.[53] Tämä toteutettiin vuonna 2008 voimaanastuneessa uudessa siviilipalveluslaissa.

   Nykyisin siviilipalveluksen ja totaalikieltäytymisen suorittaneet ovat vapautettuja aseellisista tehtävistä myös mahdollisissa poikkeusoloissa[1]. 1.1.2008 voimaan astuneen uuden siviilipalveluslain myötä myös varusmiespalveluksen suorittaneet mutta reservinkieltäytyjiksi ilmoittautuneet täydennyspalveluksen suorittaneet on vapautettu asepalveluksesta myös mahdollisen kriisin aikana."

   2. Aseistakieltäytyjäliitto

   http://www.akl-web.fi/sivari/perustietoa

   "Kaikki siviilipalvelukseen hyväksytyt on vapautettu armeijapalveluksesta sekä rauhan että kriisin aikana. Kriteeri on nimenomaan siviilipalvelukseen hyväksyminen, ei sen suorittaminen: myös sivarista vapautetut, sivarista kieltäytyneet totaalit sekä ne, jotka ovat hakeneet sivariin rauhan aikana mutteivät aloittaneet sen suorittamista, on vapautettu armeijasta kaikissa tilanteissa.

   Nykyisessä siviilipalveluslaissa mainittuun vakaumuksentutkintaan sodan aikana voivat joutua vain vasta kriisin alettua sivariin hakeneet sekä ne reservinkieltäytyjät, jotka eivät ole suorittaneet täydennyspalvelusta. Sivariin hyväksytyt voidaan lain mukaan määrätä kriisin aikana suorittamaan palvelusta siviilitehtävissä siviiliviranomaisten johdolla."

   Lisäksi Googlesta löytyy paljon lehtiartikkeleita koskien vuoden 2008 lakimuutosta.

   Poista
 4. Hei,

  Tuleeko työnantajalle ilmoittaa, että on menossa nimenomaan täydennyspalvelukseen? Sillä kyselen, koska en halua esimieheni tietävän, että olen aseistakieltäytyjä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En usko, että sinun tarvitsee sitä ilmoittaa.

   Itse kerroin suoraan ja suhtautuminen oli ihan positiivista. Toki jos esimies sattuu olemaan joku ruk -jäykistelijä, voi aseistakieltäytyminen johtaa syrjivään käytökseen.

   HR osastolle kun täytin lapun, mikä tarvittiin jotta sain palkan täydennyspalveluksen ajalta, merkkasin siihen vain että kertausharjoitus, ettei tarvinnut vääntää rautalangasta, mitä täydennyspalvelus tarkoittaa ja että se rinnastetaan kertausharjoitukseen.

   Poista