keskiviikko 6. marraskuuta 2019

Myötätuulessa

Taustaa


Myötätuulessa
Sijoitukset seilaa tasaisessa myötätuulessa, eikä suurempia muutoksia ole tapahtunut. Päivitin Osakesalkku ja varallisuus -sivun ja ajattelin samalla päivittää kuulumisia.

Sijoitusten tilanne


Tuloskaudesta selvittiin kunnialla ja vaikka monen omistamani yrityksen näkymät ovat heikentyneet selvästi, tämä oli jo leivottu odotuksiin, eikä mitään dramaattista tapahtunut. Hetken ihmettelyn jälkeen kurssit kääntyivät nousuun ja salkun arvo on kasvanut kivasti.

Lisäsijoitukset


Olen siirtänyt varallisuutta osakkeisiin 10 000€/kk vauhdilla. Aikaisemmin laitoin 16 000€/kk, joten olen hidastanut vauhtia hieman. Jäljellä on vielä 85 000€ käteistä ja lisäksi minulla on valmiiksi neuvoteltu 50 000€ Superluotto käytettävissä. Näiden lisäksi on vielä mahdollista hakea lisävipua pankista ja käyttää vapaa-ajan asuntoa vakuutena. Ammuksia on siis vielä jäljellä.

Palkasta olen tehnyt vain 1 000€ ja 1 500€ suuruisia lisäsijoituksia. Näin suuressa salkussa ne alkavat tuntua mitättömiltä, vaikka pitkässä juoksussa lisäsijoitukset ovat tosi tärkeitä. Tässä suhteessa koitan petrata vähän loppuvuodesta ja ensi vuonna.

Katse eteenpäin


Kirjoitan myöhemmin tarkemmin tulevaisuudensuunnitelmistani. Tienaan tällä hetkellä hyvin, mutta siirryn pian tehtävään jossa tienaan vielä paremmin. Toisaalta salkun tilanne alkaa olla sellainen, että taloudellisesta näkökulmasta voisin ottaa rennomminkin. Nyt pitääkin alkaa miettimään, kuinka paljon on tarpeeksi.

Viisi vuotta sitten, kun aloitin tämän blogin kirjoittamisen ja sijoittamisen, tienasin keskinkertaisesti ja salkkuni on oikeasti todella kurinalaisen säästämisen tulos. Meidän perhe on tullut tosi pienellä toimeen viime vuodet. Tämä näkyy muuten myös kirjoituksissani - useampien vuosien takaiset kirjoitukset pyörivät todella paljon säästämisen ja kulujen karsimisen ympärillä, kun taas viimeisen parin vuoden aikana en ole enää kirjoittanut säästämisestä tai kuluista vaan enempi tulopuolesta.

Tilanne on muuttunut hämmästyttävän nopeasti. 370 000€ kokonaisvarallisuudesta melkein 300 000€ on sijoitusvarallisuutta ja velkavivulla saan nostettua sijoitukset lähelle neljääsataa tonnia. Se on jo niin suuri summa, ettei lisäsijoitukset ole enää välttämättömiä tavotteiden saavuttamisen kannalta. Olen siinä tilanteessa, että raha tekee töitä puolestani. Toisaalta palkastani tulee jäämään 2 000€ - 2 500€ "ylimääräistä", enkä tiedä miten sen kanssa menettelisin. Jos kurssit laskisivat pistäisin kaiken mahdollisen osakkeisiin, mutta nyt kun ne tuntuvat vain nousevan ja minulla on silti 85k (käteinen) + 50k (superluotto) + ~40k (pankkilaina) sijoitettavaa, sekin tuntuu ihan riittävältä.

Mitä mieltä olet? Mitä minun pitäisi tehdä? Pitäiskö alkaa elämään leveämmin - pari tonnia kuussa enemmän kulutukseen nostaisi muuten elintasoa huimasti. Toisaalta, kunnon pörssiromahdus muuttaisi tilanteen aika nopeasti ja käteiselle voi tulla äkkiä tarvetta. Nykytilanne tuntuu vähän liiankin hyvältä, enkä tiedä kuinka kauan se jatkuu.

Avaa ilmainen osaketili Nordnetiin

 • Tilin avaaminen ei maksa mitään.
 • Osakkeiden säilyttäminen ei maksa mitään.
 • Nordnetin pohjoismaisiin indeksirahastoihin sijoittaminen ei maksa mitään.
Lue lisää

10 kommenttia:

 1. Mä aloin tienaamaan vähemmän ja elämään leveemmin. Ihan hyvin se näinkin menee :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, pihistelyn aika taitaa olla ohi ja alkaa olla aika käyttää rahaa enempi :) Turha sitä en pihistellä liikaa, kun varallisuus karttuu joka tapauksessa.

   Poista
 2. Kuulostaa tutulta kehityskaari säästämisestä sijoittamiseen ja tulopuolen miettimiseen. Jatkuva pihistely aiheuttaa vain turhaa vaivaa ja vaikeuttaa elämää. Suoraan sanottuna koen erään ystäväni jatkuvan vouhotuksen rahan ja säästämisen ymparillä erittäin raskaaksi.

  Oma tapani säästää oli aikanaan laittaa korkki kiinni kokonaan, jolloin sijoitettavaa rahaa jäi joka kuukausi 1500-2500 euroa. Tähän suhteuttaen olisi typeryyttä juosta halvemman juuston perässä ympäri kaupunkia jos saavutettava hyöty olisi muutamia satasia kuukaudessa.

  Ajatuksena on kasvattaa menoja hiljalleen tulojen noustessa, mutta kuitenkin niin että lisäsijoituksiin menisi vähintään puolet kasvaneista tuloista. Näin varallisuus jatkaisi hiljalleen karttumista ja samalla voisi panostaa elämänlaatua lisääviin asioihin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kun salkun arvonvaihtelu on useita tonneja päivässä, muutama satanen sinne tänne kuukaudessåa ei tosiaan paljoa hetkauta. Toisaalta tiukka pihistely on se, millä tähän tilanteeseen on päästy, joten sijoitusuran alkuvaiheessa oleville se on hyvä tapa päästä alkuun.

   Täytyisi saada myös velkavipu käyttöön ja hyöty irti matalista koroista.

   Poista
 3. Tohtisiko kysyä, paljonko tienaat? Yli 2000e euroa kuukaudessa sijoituksiin kuulostaa melkoiselta summalta, luulisi sulla jäävän käteen kuussa sitten ainakin 3500 euroa, mikä on jo palkkana aika kova!Ja vielä palkka nousisi :O

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lähelle osuit. Tienaan 6000, josta käteen jää 3600. Palkka nousee 7500 euroon ja lisäksi bonus ja optio, joiden suuruudesta ei tosin takuita. Kun aloitin bloggaamisen, tienasin 4100 bruttona, joten palkkakehitys on ollut huima.

   Poista
 4. Mukava lukea tämmöstä tekstiä missä ihminen osaa nähdä sen, että nyt alkaa riittää ja uskaltaa myös käyttää rahaa. Joskin vaikia on ajatella että tiukasti elänyt ihminen yhtäkkiä vallan hulvattomaksi muuttuisi rahankäytöltään, mutta olisi se mahtava ajatella että joskus oltais siinä pisteessä mekin että rahaa voisi huoletta käyttää. Tällä hetkellä elämme vielä tuota kulukuri aikaa ja vaikka sijoitukset hakkaa perheelle varallisuutta on matka vielä pitkä. Varsinkaan kun kumpikaan ei halua lähtä älyttömään palkkatulonnostopyörään. Jo nyt arvostamme lapsiin käytetyn ajan niin korkealle että päinvastoin, molemmat aiotaan ensi vuonna siirtyä 80% työaikaan. Säästäväinen elämäntapa mahdollistaa sen jo nyt ja vaikka varallisuus tästä syystä kasvaisikin vähän hitaammin niin joitakin asioita ei voi tehdä sitten kun. Uskon että lapset muistavat vielä aikuisenakin että äiti/isä oli kotona kun tuli koulusta.

  Mahtava tilanne kuitenkin herralla!
  -laurisson

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos!

   Lasten kanssa käyttämättä jäänyt aika on asia, jota monet vanhemmiten katuu. Minulla on vain yksi lapsi, joten ajanhallinta on vielä helppoa. Kavereilla, joilla on enemmän lapsia ajankäyttö on haastavampaa kun kaikki lapset kaipaavat ja ansaitsevat huomiota.

   80% työaika kuulostaa hienolta! Itse olen kieltämättä jossain määrin työelämän oravanpyörässä, mutta muutaman vuoden päästä voisin höllentää reilusti :)

   Poista
 5. En tiedä onko tätä käsitelty blogissasi aiemmin, mutta oletko miettinyt, että mitä teet, kun hyppäät pois oravanpyörästä? Rajallinen otos, mutta käytännössä kaikki tuntemani/tietämäni henkilöt, jotka ovat saavuttaneet taloudellisen riippumattomuuden tylsistyvät alle puolessa vuodessa työt lopetettuaan. Tiedostatko tämän? Jos kyllä, niin mitkä ovat ajankäyttösuunnitelmasi, kun vapaa-aikaa on yhtäkkiä hirveä määrä? Uskotko olevasi erilainen tässä asiassa? Kirjoitustesi perusteella olet kurinalainen, järjestelmällinen ja tavoitteellinen. Se on yleensä yhdistelmä, jolla tylsistyy nopeasti.

  Ei siis ole tarkoitus missään määrin mollata tai negata. Tämäkin on vain ongelma, joka on ratkaistavissa. Mietin vain, että oletko miettinyt jo asiaa? Yksi vaihtoehtohan on aina aloittaa joku todella kokonaisvaltainen ja paljon aikaa syövä harrastus.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä on hyvä kysymys. Olen miettinyt asiaa ja kuten sanoit olen tavoitteellinen. Olen myös on/off ihminen, eli minun on vaikea tehdä asioita löysin rantein. Jos teen töitä, painan sata lasissa hyvällä motivaatiolla, tai sitten en tee töitä lainkaan. Olen joskus ollut liian helpossa työssä ja 8-16 ajantappaminen toimistolla oli ihan hirveää. Olin kuin häkkiin laitettu eläin.

   Minulla on eräs harrastus, johon voisin uppoutua ihan täysin. Se on ollut vähän paitsiossa työn takia. Lisäksi haluaisin myös käyttää aikaa enemmän lukemiseen.

   Juuri tällä hetkellä olen duunimoodissa. Aloitan kovapalkkaisessa huippuroolissa, teen sitä jokusen vuoden ja katson, josko parin vuoden päästä "jäisin eläkkeelle".

   Poista