lauantai 4. kesäkuuta 2016

EVR -säästöstrategia

Mikä ihmeen EVR?


Säästäminen
Jokunen vuosi takaperin työpaikallamme kävi kaksi kaverusta esittelemässä firmaansa ja tekemäänsä ohjelmistoa. Sekä ohjelmisto, että liikeidea olivat mielestäni surkeita. En tietenkään kehdannut sitä heille suoraan sanoa, vaan kyselin sen sijaan kohteliaasti minkälaisia asiakkaita heillä on ja paljonko he tekevät liikevaihtoa. Heillä oli muutama asiakas ja liikevaihto parikymmentä tuhatta euroa vuodessa.

Palaverin jälkeen, kavereiden lähdettyä pyörittelin päätäni ja ihmettelin, millä he oikein elävät. Silloinen pomoni tokaisi vain, että no ne on EVR. Ilmeeni taisi olla hiukan kysyvä, koska hän tarkensi: "Elää Vaimon Rahoilla".

Taloudenhoito meidän perheessämme


Minä olen tällä hetkellä itsekin eräänlainen EVR. Olemme jakaneet kulujen hoidon perheessämme siten, että minun palkastani maksamme kaikki lainakulut ja melkein kaiken tästä ylijäävän palkan sijoitan pörssiin. Tämä on työnjakona varsin hyvä ja takaa sen, että säästöön jää aika hyvä summa joka kuukausi. Täysin emme ole tätä strategiaa pystyneet noudattamaan, vaan käytännössä vaimon rahat loppuvat usein kesken ja sitten minun tilitäni menee muutamia satasia ruoka-, bensa- ja vaatekuluihin.

Säästämisessä pidän tärkeänä sitä, että palkka tai osa palkasta korvamerkitään etukäteen menemään pörssiin tai johonkin muuhun sijoituskohteeseen. Kun tarpeeksi suuren summa korvamerkitsee, on kulutus pakko mukauttaa sellaiseksi, että jäljelle jäävä summa riittää elämiseen. Tämä on aika opettavaista - tällä tavalla pääsee konkreettisesti näkemään, millaista on pienituloisten elämä ja miltä tuntuu, kun penniä joutuu oikeasti venyttämään välttämättömien menojen kattamiseksi. Sen jälkeen kun kuukausittain kulutukseen menevää summaa kasvattaa satasella, tai kahdella, elämä alkaa tuntua oudon helpolta ja pieniäkin asioita osaa taas arvostaa ihan toiselle tavalla kuin aikaisemmin.


 Image courtesy of fantasista at FreeDigitalPhotos.net
Jos pidit artikkelistani, jaa se kavereillesi alla olevilla painikkeilla!

Avaa ilmainen osaketili Nordnetiin

 • Tilin avaaminen ei maksa mitään.
 • Osakkeiden säilyttäminen ei maksa mitään.
 • Nordnetin pohjoismaisiin indeksirahastoihin sijoittaminen ei maksa mitään.
Lue lisää

2 kommenttia:

 1. Viimeinen kappale osui aika hyvin kohdalleen. Kun osa rahoista on jatkuvasti sidottu johonkin hyödylliseen niin menot on suhteutettava siihen, ja kun kyseinen raha jossain vaiheessa vapautuu muuhun niin se saa kyllä ihmisen hämilleen. On kyse sitten puskurirahaston täyttöön menneistä rahoista tai pitkäaikaisesta lainasta joka tulee maksetuksi. ja kun on tullut pienemmillä määrillä toimeen jo aiemmin niin nuo on sitten henkisesti helppo suunnata kulutuksen sijaan sijoittamiseen :)

  Itse huomasin tuon jatkuvan säästämisen merkityksen ja siihen liittyvät kommervenkit kun sain maksettua toisen asuntolainani pois. Käyttöön vapautui reilusti yli 500€ kuukaudessa, mutta jostain syystä rahat katosivat jonnekin kuluttamisen ja hätävararahaston kerryttämisen välimaastoon, suurimmaksi osaksi kuitenkin kai tuohon samoihin aikoihin otettuun keittiölainaan jota menee nyt 300€/kk. Kun keittiölaina on maksettu kesän aikana pois ja tuo summa vapautuu käyttöön niin tunne voi olla melko outo, 300€ "ilmaista rahaa" jolle ei ole mitään käyttöä tiedossa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan samaa olen miettinyt meidän asuntolainasta! Siinä vaiheessa kun laina on maksettu ja asumiskulut 350€/kk (yhtiövastike), voi elämä tuntua ainakin kiinteiden kulujen suhteen aika kevyeltä :)

   Poista