keskiviikko 28. marraskuuta 2018

Nokian Renkaita salkkuun

Taustaa


Tässä syksyn mittaan Helsingin pörssissä on avautunut varsin mukavia ostopaikkoja. Vaikka kurssit ovat ainakin toistaiseksi jatkaneet laskuaan, olen hyödyntänyt ostopaikkoja aika suurilla panoksilla.

Tulevaisuutta on vaikea ennustaa ja markkinoiden ajoittaminen on lähes mahdotonta, joten täytyy tarttua hyviin yhtiöihin silloin, kun niitä on järkevään hintaan tarjolla. Käteiskassa pienenee, mutta en ole koskaan tavoitellutkaan aallonpohjaa. Korkeimman aallonharjan olen ainakin toistaiseksi onnistunut väistämään ja nykyiset omistukseni ovat kaikki laskeneet kymmeniä prosentteja vuoden takaisesta, niiden P/E -kerroin on suhteellisen alhainen (ottaen huomioon yleistilanne) ja niillä on potentiaalia maksaa hyvää osinkovirtaa.

Hankinta


Ostin eilen Nokian Renkaita 400kpl hintaan 28,28€/kpl. Yhteensä 11 232€ sijoitus on tällä hetkellä suorista osakesijoituksistani pienin, koska en halunnut rokottaa käteiskassaa tämän enempää. Seuraan tilannetta ja nostan panoksia, jos kurssit laskee, tai houkuttelevampia kohteita ei ilmaannu. Pyrin pitämään yksittäiseen kohteeseen tekemäni sijoitukset alle 20 000 eurossa, joten varaa on laittaa paljon lisää.

Nokian Renkaiden P/E on tällä hetkellä 13 ja osinkotuotto 5,5%. Yhtiö on velaton ja vakaa. Venäjän markkina on epävarmuustekijä, mutta myös kilpailuetu. Jenkkeihin nousee uusi tehdas joten investointejakin on tehty.

Avasin Nokian Renkaille oman sivun keskustelua varten. Linkit muiden omistamieni yritysten keskusteluihin löytyy täältä.

Käteinen hupenee


Käteinen käy vähiin. Tällä hetkellä minulla on 15 000€ arvo-osuustilillä. Joulukuun alussa tulee aika mehevät veronpalautukset ja palkka, joten käteinen nousee takaisin 20 000 euroon. Sillä saa vielä mukavan siivun parista yhtiöstä, jos sopivia löytyy. Lisäksi koko ensi vuoden ajan pitäisi joka kuukausi palkasta jäädä hyvä siivu sijoitettavaksi ja sijoituslainaakin on 25 000€ odottamassa. Joten kurssit saavat puolestani jatkaa lupaavasti alkanutta laskuaan.


Avaa ilmainen osaketili Nordnetiin

 • Tilin avaaminen ei maksa mitään.
 • Osakkeiden säilyttäminen ei maksa mitään.
 • Nordnetin pohjoismaisiin indeksirahastoihin sijoittaminen ei maksa mitään.
Lue lisää

10 kommenttia:

 1. Nokian renkaat on varmaan houkutteleva kohde arvosijoittajille. Itse en ymmärrä miten rengas bisnestä kasvatetaan paitsi onnistuneesti levittäytymällä uusille markkinoille. Mutta miten se tehdään onnistuneesti? Pelataanko "luksuskortti"? Tuskin sentään "halppiskortti". Vai luotetaanko mainontaan? Tuskin Suomalaisuuskaan toimii erityisemmin Trumpin Amerikassa. Talvirenkaissa Nokialaiset ovat luotettavat, mutta talvirengasmarkkinat ovat aika rajalliset.

  Olisi mielenkiintoista tietää miten joku asiaa ymmärtävä analysoi renkaiden bisneksen ytimen. Itse en kuitenkaan toivottavasti tartu kyseiseen yritykseen, koska en usko ymmärtäväni vaikka joku selittäisikin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En voi väittää tuntevani toimialaa ja olen tosi kiinnostunut kuulemaan muiden ajatuksia. Monissa maissa Nokian Renkaiden markkinaosuus on ilmeisesti vain 1%. Varmaan diilit uusien autojen ja rengashotellien kanssa merkittäviä. Tärkein kilpailuetu taitaa kuitenkin olla talvirenkaat ja suhteet Venäjälle.

   Poista
 2. Kyllä, olet muuttunut osinkosijoittajaksi. Kaipaisin sinulta pohdintaa Nordnetin indeksirahastoista ja ETF-rahastoista, joihin olet laittanut rahaa kiinni. Paljonko niiden kurssien pitäisi laskea, jotta jatkat niihin sijoittamista? Mikä niistä on tällä hetkellä kaikkein kiinnostavin ostokohde? Vai onko sinulla joku muu ETF-rahasto seurannassa, jonka tilannetta nyt tarkemmin seuraat?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Superrahasto Tanskaan laitoin tonnin viime viikolla. Osinkojen verotus painaa, joten pitkällä tähtäimellä painotan Suomi ja Ruotsi indeksejä.

   ETF -tuotteisiin suhtaudun vähän varauksella, koska ne on aika monimutkaisia. Ne on kuitenkin minulla salkussa helpon hajautuksen takia. En osaa sanoa mikä on niistä kiinnostavin, mutta S&P on tällä hetkellä vähiten kiinnostava.

   Jos nyt laskis vielä 10% niin voisin hyvillä mielin jatkaa sijoituksia. Jos ei laske niin jossain vaiheessa täytyy jatkaa myös indekseihin sijoittamista joka tapauksessa.

   Poista
 3. "ETF -tuotteisiin suhtaudun vähän varauksella, koska ne on aika monimutkaisia"

  Mitä tarkoitat tällä? Mielestäni kyse on ihan samanlaisesta rahastosta kuin esim. superit, mutta sillä vain käydään kauppaa pörssissä, jolloin voit itse asettaa hinnan toimeksiannolle...? Onko fyysisessä ETF:ssä jotain riskiä verrattuna perinteiseen rahastoon?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En osaa sanoa kuinka merkittävä riski on, mutta jos lähdet tarkemmin tutkimaan miten ne käytännössä toimii, niin ne on yllättävän monimutkaisia.

   Voit itse asettaa hinnan toimeksiannolle, mutta et tiedä mitä sillä hinnalla saat. Toimeksiannon hinta voi hetkellisesti poiketa merkittävästi rahaston omistamien osakkeiden arvosta. Superissa saat aina osakkeita ostamiesi osuuksien suhteessa. ETF tapauksessa saatat maksaa ylihintaa mutta et edes näe sitä mistään. Liikkeellelaskija tekee ostoja/myyntejä ja takaa sillä likviditeetin ja pyrkii estämään sen että hinta karkaisi liian kauas rahaston todellisesta arvosta.

   Poista
 4. ^ Tuossa linkissä tarkemmin pohdintaa aiheesta.

  VastaaPoista
 5. Okei, kiitos. Kyllähän tuo "spread" välillä on itseäkin mietityttänyt. Tykkäsin aiemmin ostaa Vanguardin ETF:iä. Ne olivat mielestäni helppoja, koska jakoivat osinkoja, joten niitä lappuja ei tarvitse koskaan myydä. Niitäkään ei tosin saa enää ostaa.

  Offtopic, mutta ajoittamiseen liittyen, huomasitko että "Herra taloudellinen riippumattomuus" oli lunastanut kaikki rahansa omasta rahastostaan?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En ole seurannut rahastoa sen tarkemmin. Onhan se rahastoon sijottaneille aika huono signaali, jos rahaston pitäjä vetää omat rahansa pois. Toisten rahoilla on tietysti paljon mukavampi pelata :)

   Poista