sunnuntai 1. huhtikuuta 2018

Kuukausisäästäminen sopii piensijoittajalle

Miksi kuukausisäästäminen sopii piensijoittajalle?


Kuukausisäästäminen
Kuukausisäästäminen sopii erityisen hyvin piensijoittajalle monestakin syystä. Ensinnäkin useimmat meistä saavat kuukausipalkkaa, joten on luontevaa ajoittaa sijoitukset tapahtumaan kuukausittain heti palkanmaksun jälkeen.

Toinen piensijoittajaa suosiva seikka on se, ettei piensijoittajan tarvitse välttämättä ottaa näkemystä markkinasta tai yrittää voittaa markkinaa kuten aktiivisten rahastojen salkuhoitajat tekevät.

Vaikka olisi kuinka tilastollisesti osoitettavissa, että säännöllisellä, kuukausittain tapahtuvalla sijoittamisella pääsisi keskimäärin parempiin tuloksiin kuin aktiivisella kaupalla, rahastonhoitaja eivät voi näin menetellä. Tuote on myyty asiakkaalle niin, että sillä pyritään markkinoita parempaan tuottoon, jolloin toimenpiteitä on pakko tehdä sen mukaan. Jopa Finanssivalvonta taisi jossain vaiheessa puuttua siihen, että aktiivisena asiakkaille myydyt rahastot eivät tehneet tarpeeksi osakekauppaa, vaan toimivat indeksirahaston tavoin. Kyseessä on ns. piiloindeksointi. Aika erikoinen tilanne sinänsä.

Kuukausisäästämisen hyödyt


Kuukausisijoittaminen tarjoaa monia selkeitä hyötyjä:
 • Sijoituksille tulee erittäin hyvä ajallinen hajautus.
 • Kulut ovat pienet, koska kauppaa tehdään vähän. Nordnet tarjoaa jopa täysin kuluttomia kuukausisäästöohjelmia, eli voit vapaasti valita laajasta tarjonnasta erilaisia arvopapereita ja ostaa näitä täysin kuluttomasti kuukausisäästöohjelman puitteissa.
 • Kuluttomuuden johdosta voit sijoittaa hyvinkin pieniä summia. Alle 1 000€ sijoitukset suoraan pörssiosakkeisiin eivät välttämättä ole kannattavia, mutta kuukausisäästöohjelmalla voit aloittaa vaikka 15€:lla.
 • Kuukausisäästäminen on helppoa ja vaivatonta. Homman voi automatisoida kokonaan, eikä sinun välttämättä tarvitse seurata markkinoita tai tehdä toimeksiantoja.
 • Kuukausisäästöohjelmassa ostat tiettyä arvopaperia tietyllä summalla kuukausittain. Tämä tarkoittaa sitä, että kurssien ollessa alhaalla ostat lukumääräisesti enemmän kyseisiä osakkeita ja vastaavasti kurssien ollessa ylhäällä vähemmän. Tällä tavalla keskihinta jää osakkeen hinnan keskiarvon alapuolelle.
 • Kuukausisäästäminen ohjaa pitkäjänteiseen sijoittamiseen.
 • Kuukausisäästämisellä raha menee ensin sijoituksiin ja loput jäävät käytettäviksi. Tämä takaa sen, että tietty, ennalta määritetty summa jää säästöön joka kuukausi.


Nordnetin kuluton kuukausisäästöohjelma


Omissa sijoituksissani käytän Nordnetin tarjoamaa kuukausisäästöohjelmaa. Alla olevassa kuvassa näkyy kuukausisijoitusohjelmani. Klikkaamalla kuvaa saat sen suuremmaksi.Idea on siis hyvin yksinkertainen. Voin valita haluamani rahoitusvälineet ja antaa jokaiselle prosenttiosuuden, joka kertoo missä suhteessa niitä hankitaan. Kuukausisäästöohjelmaan voi valita rahastoja ja ETF:iä. Itse olen valinnut molempia, mikä tuo erittäin hyvän maailmanlaajuisen hajautuksen sijoituksilleni. Näiden lisäksi tarvitsee vain määrittää kuukausittain säästöön laitettava summa ja Nordnet hoitaa loput ja vieläpä täysin kuluttomasti. Arvopapereiden hankinnasta ei siis peritä minkäänlaisia kaupankäyntikuluja.

Sijoitettavaa summaa, prosenttiosuuksia tai rahoitusvälineitä voi muuttaa koska tahansa. Lisäksi kuukausisäästöohjelman voi keskeyttää koska tahansa, eli sinun ei tarvitse sitoutua mihinkään tiettyyn ajanjaksoon.

Avaa arvo-osuustili Nordnetiin täysin veloituksetta ja käynnistä kuluton kuukausisäästöohjelma! Minimisumma on 15€/kk, joten säästämisen voi aloittaa pienilläkin summilla.

Tärkeintä on aloittaminen - suosittelen lämpimästi!

Image courtesy of digitalart at FreeDigitalPhotos.net
Jos pidit artikkelistani, jaa se kavereillesi alla olevilla painikkeilla!

Avaa ilmainen osaketili Nordnetiin

 • Tilin avaaminen ei maksa mitään.
 • Osakkeiden säilyttäminen ei maksa mitään.
 • Nordnetin pohjoismaisiin indeksirahastoihin sijoittaminen ei maksa mitään.
Lue lisää

7 kommenttia:

 1. Täytyypä tutkailla tätä vaihtoehtoa tarkemmin. Olen juuri aloittanut sijoittamisen ja tässäpä varteenotettava vaihtoehto.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä on myös aloittavalle sijoittajalle hyvä ja helppo tapa aloittaa. Itse laitan puolet säästöön jäävästä summasta kuukausiohjelmaan ja loput kerryttää arvo-osuustilin käteiskassaa, jolla teen suoria osakeostoja aina kun kurssit notkahtavat.

   Poista
 2. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, palautetta on aina mukava saada :)

   ETF:n valitsemista vaikeuttaa runsas tarjonta. Vaihtoehtoja on liikaakin ja kaikkien rahastoesitteiden kahlaaminen ja sopivien löytäminen on työlästä. Sijoitusneuvoja en sinänsä anna, mutta itse olen asettanut seuraavat kriteerit ETF:lle:

   - sijoitan vain indeksejä seuraaviin
   - sijoitan vain fyysisiin ETF:iin
   - en ikinä sijoita vivutettuun ETF:ään
   - valitsen yksinkertaisen tuotteen, jonka toiminnan ymmärrän täysin
   - kulujen pitää olla matalat
   - varmistan, että jos ETF lainaa osakkeita, korko palautetaan rahastoon
   - hankin kasvuosuuksia (osingot sijoitetaan uudelleen)

   Tässä muutama postaus, missä avasin näitä asioita tarkemmin:
   http://www.rikaserakko.com/2016/01/etf-sijoittaminen.html
   http://www.rikaserakko.com/2015/10/indeksirahastoon-sijoittaminen.html

   En osannut valita tiettyjä toimialoja, tai maantieteellisiä alueita, joten hajautin maailmanlaajuisesti ja kaikille toimialoille :) Indeksirahastojen ja ETF:ien kautta omistan tuhansien eri yritysten osakkeita eri puolilta maailmaa.

   Tervetuloa mukaan matkalle kohti rikastumista!

   Poista
 3. Kiitos paljon vastausesta, täytyy vain tutkia lisää ja pohtia se itselle sopiva strategia. :) P.S Poistin vahingossa aikaisemman kommenttini kokonaan koska olen vähän aloittelija myös tämän google-tilin kanssa :)

  VastaaPoista
 4. Moikka! Löysin blogisi blogilistan sijoituskirjoituksia selailemalla, ja erittäin hyviä kirjoituksia olet julkaissut :) Olen innostunut säästämisestä ja nyt myös sijoittamisesta, sillä pankkini säästötilille tarjoama korko on hävyllisen mitätön. Haluaisinkin kysyä sinulta Nordnetin superrahastoihin sijoittamisesta: Jos sijoittaa rahastoon kuukausittain (vaikka 5 vuotta), niin aloitusajankohdallahan ei sinällänsä ole väliä? Mietin vain kun näyttää indeksit olevan korkealla, eli jos sijoitan nyt, niin pitkällä aikavälillä sillä ei ole merkitystä?
  En tiedä selitinkö asian ymmärrettävästi.. :D todella hyvä blogi kuitenkin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moi, ja kiitos palautteesta :)

   Olet oikeassa. Jos sijoitat saman summan joka kuukausi indeksirahastoon, ajoittamisen merkitys pitkällä aikavälillä menettää merkityksensä ja pääset pörssien keskimääräiseen tuottoon. Pörssien keskimääräistä tuottoa seuraavalle viidelle vuodelle ei tiedä kukaan, mutta koko pörssihistorian keskimääräinen tuotto tähän asti on ollut 8%.

   Poista