sunnuntai 12. kesäkuuta 2016

VIX -indeksi mittaa sijoittajien pelkoa

Indekseistä


VIX -indeksi
Osakeindeksit -kirjoituksessani käsittelin lähinnä arvopapereista koostuvia ja niiden arvonvaihteluita seuraavia indeksejä. Sijoittaja voi hyödyntää päätöksenteossaan myös aivan toisenlaisia indeksejä, kuten VIX -indeksiä, joka seuraa sijoittajien pelkoa. Pelko on maailmantaloutta ohjaava voima, jolla on merkittävä vaikutus osakekursseihin.

VIX -indeksi


VIX -indeksi kuvaa pelkoa sitä, kuinka paljon osakemarkkinat tulevat heilahtelemaan seuraavan kuukauden aikana. Toisin sanoen se kuvaa sijoittajien odottamaa volatiliteettia. Mitä alemmaksi VIX -indeksi laskee, sitä ylemmäksi osakekurssit yleensä nousevat, koska sijoittajat ovat luottavaisia tulevaisuuteen. VIX -indeksin nouseminen taas tarkoittaa hermostuneisuuden lisääntymistä, mikä usein ennakoi kurssilaskua. Kovin pitkälle meneviä ennusteita osakekurssien suunnasta VIX -indeksillä ei voi kuitenkaan tehdä.

VIX -indeksi lasketaan S&P500 -indeksiin kuuluvien yhdysvaltalaisten suuryritysten johdannaisista, joten se kuvaa todellisten sijoittajien odotuksia. Saatavilla on myös VIX -indeksiä seuraavia ETF -tuotteita, sekä johdannaisia. En tosin ymmärrä mitä järkeä on sijoittaa VIX:iä seuraavaan indeksiin. Toki jos kokee omaavansa erinomaisen kyvyn ennustaa sijoittajien tulevia mielialoja niin mikäs siinä.

Tällä hetkellä hermostuneisuus on selvästi rauhoittunut alkuvuoden paniikkiluvuista. VIX -indeksin kehittymistä voit seurata täältä.

VIX -indeksin käyttökelpoisuus


VIX -indeksin avulla on siis mahdollista tehdä jonkin tasoisia ennusteita tulevasta. Sijoittajien mielialat kuitenkin vaihtelevat nopeasti ja ennusteiden luotettavuus on hatara, kuten osakekurssien ennustaminen aina.

Itse sijoitan pitkäjänteisesti ja ostot ajallisesti hajauttaen, joten en hyödynnä VIX -indeksiä juurikaan päätöksenteossani. Seuraan sitä kuitenkin, koska se on mielenkiintoinen mittari ja on hyvä tiedostaa mitä ympäristössä tapahtuu.


Image courtesy of adamr at FreeDigitalPhotos.net
Jos pidit artikkelistani, jaa se kavereillesi alla olevilla painikkeilla!

Avaa ilmainen osaketili Nordnetiin

 • Tilin avaaminen ei maksa mitään.
 • Osakkeiden säilyttäminen ei maksa mitään.
 • Nordnetin pohjoismaisiin indeksirahastoihin sijoittaminen ei maksa mitään.
Lue lisää

2 kommenttia:

 1. Minä en uskalla ostaa ollenkaan osakkeita, kun minusta tuntuu, että ne ovat niin kalliita. Muille toitotan kommenteissa, että tärkeintä on tasainen ostosuunnitelma, niin saa aikaan ajallista hajautusta, ja ostohetken hinta ei vaikuta niin paljon. Silti itse en uskalla ostaa mitään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla on vähän samanlaisia tuntemuksia, mutta sijoitan silti ja varaan samalla panoksia seuraavaa kuoppaa varten.

   Osakkeiden hintoja kauhistellaan, mutta toisaalta ei P/E -luvut aivan mahdottomia ole. Toinen mielenkiintoinen tekijä on se, että usen pörssiromahdukset on tulleet aika puskista - juuri silloin kun kaikki uskovat kovan kasvun vain jakuvan. Eli tavallaan kauhukuvat ja varoittelevat kommentit ovat hyväkin merkki - ainakaan emme elä nousuhuuman lumoissa, vaan riskit tiedotetaan.

   Nykyinen keinotekoinen markkinatilanne on kyllä aika kummallinen. Ei voi muuta kuin jatkaa oman strategian noudattamista ja seurata miten hommat etenee :)

   Poista