lauantai 14. heinäkuuta 2018

Kauppasota

Uhka vai mahdollisuus?


Tuleeko kauppasota?
Sijoittajalle kaikki muutokset ovat sekä uhkia, että mahdollisuuksia. Sijoittajan taivaanrannassa siintää aina erilaisia uhkakuvia. Usein uhat eivät toteudu ja toteutuessaan niiden vaikutuksen voivat olla odotettua lievempiä, tai jopa päinvastaisia. Oman sijoitusurani aikana Kreikan kriisi (joka jatkuu edelleen, vaikka siitä ei enää puhuta), Brexit ja Trumpin valinta presidentiksi ovat olleet suurimmat uhat, jotka ovat toteutuneet. Näistä huolimatta pörssit ovat jatkaneet porskuttamistaan.

Nyt uhkaava kauppasota voi olla mittaluokaltaan aivan muuta, kuin mikään muu edellä mainituista uhista. Trumpetin  valinta presidentiksi ei juuri kursseja hetkauttanut - toisin sanoen tällaisia arvaamattomia toimia ei ole hinnoiteltu osakkeiden hintoihin.

Toteutuessaan kauppasota ajaisi monet yritykset todella vaikeaan tilanteeseen ja seurauksena voi olla jopa pörssiromahdus. Toisaalta, parhaat tuotot tehdään silloin kun veri virtaa kaduilla ja pörssiromahdus avaisi ostotilaisuuksia niille, joilla on käteistä.

Jos kauppasota ei toteudu, sijoittajat huokaisevat helpotuksesta ja kurssit nousee varmasti ennätyslukemiin. Tapahtuipa niin tai näin, olen melko varma siitä että hurjaa volatiliteettia on luvassa.

Mitä kauppasota tarkoittaisi käytännössä?


En ole ulkomaankaupan asiantuntija. En myöskään tunne vientiyrityksiä juuri lainkaan. Kauppasodan vaikutuksiin perehtyminen edellyttäisi syvällistä paneutumista vientiyritysten toimintaan. Pidän kuitenkin selvänä, että mikäli sota toteutuu, sen vaikutus viennistä ja tuonnista riippuvaisiin yritykseen on raju ja välitön. Yrityksille voi tulla haasteita kassavirran, sopimusten ja toimitusten kanssa jo muutamassa viikossa. Kun sijoittajat samaan aikaan vetävät rahojaan pois näistä yrityksistä, niiden voi olla vaikea järjestää lisärahoitusta tappioiden kattamiseen. Pidempään jatkuessaan kauppasota luultavasti tarkoittaisi jopa konkursseja.

Kauppasodan todennäköisyys


Tämä onkin tuhannen taalan kysymys. En osaa yhtään arvioida todennäköisyyttä. Pörssikurssit eivät ole laskeneet vielä kovinkaan paljoa, mikä viittaa siihen, etteivät sijoittajat pidä kauppasotaa todennäköisenä. Toisaalta, pidän sijoittajia ylioptimistisina. Iso osa sijoittajista ei ole vielä kokenut yhtään pörssiromahdusta ja kun kurssit ovat nousset vuosi vuoden jälkeen, sijoittajat ovat tuudittautuneet tunteeseen, että näin se tulee jatkumaankin. Aika näyttää. Oma epäilykseni on, että historia toistaa itseään ja joka päivä vie meitä lähemmäs seuraavaa romahdusta. Mutta aiheuttaako sen tämä kauppasota, vai joku muu, joskus myöhemmin? En mää vaan tiedä.

Kannattaako nyt aloittaa sijoittaminen?


Ehdottomasti kannattaa. Mutta älä laita kaikkea varallisuuttasi pörssiin. Nyt kannattaa olla varovainen ja maltti on valttia. Ajallinen hajauttaminen on nyt tärkeämpää kuin koskaan. Sijoita säännöllisesti joka kuukausi. Jos sinulla on suurempi potti, sijoita se erissä. Mitä pidemmälle aikavälille hajautat sijoitukset, sitä turvallisempaa sijoittaminen on.

Voit aloittaa sijoittamisen avaamalla ilmaisen arvo-osuustilin Nordnetiin tästä. Jos kauppasota tulee ja kurssit sukeltavat, sinulla on hyvä olla tili valmiina siinä vaiheessa kun halpoja osakkeita alkaa olla tarjolla.Avaa ilmainen osaketili Nordnetiin

 • Tilin avaaminen ei maksa mitään.
 • Osakkeiden säilyttäminen ei maksa mitään.
 • Nordnetin pohjoismaisiin indeksirahastoihin sijoittaminen ei maksa mitään.
Lue lisää

2 kommenttia:

 1. Minä katselin viime viikolla ostoja tietoliikenneosakkeisiin (telia, dna ja elisa). Kurssit laski ihanasti perjantaina dna n ja elisan osalta -8 % luokkaa. En ostanut vielä vaan mietin, että odotan alkuviikkoon. Katsotaan miten silloin kursseille käy.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. 8% lasku saa kieltämättä jo ostosormen kutiamaan 😄 Varsinkin Elisa on yhtiönä kiinnostava. En tosin ole sitä seurannut muutamaan vuoteen kovin tarkasti. Laatuyhtiöt kun on hinnoissaan.

   Mielenkiintoinen kesä ja syksy tulossa...

   Poista