lauantai 9. heinäkuuta 2016

Ole rohkea!

Elä rohkeammin
"It's my life. It's now or never. I ain't gonna live forever" - Bon Jovi

Elä rohkeammin!


Useimpia meistä vaivaa tietynlainen rohkeuden puute. Haavailemme ja haikailemme, mutta emme koskaan toteuta haaveitamme. Emme tee mitään tavoitteidemme eteen. On niin helppoa vain antaa virran viedä ja mukautua yhteiskunnan tarjoamaan normiin. Elämän flow menee valmiin kaavan mukaan: päiväkoti, esikoulu, ala-aste, yläaste, lukio  tai ammattikoulu, armeija, yliopisto tai AMK, töihin, naimisiin, omakotitalo, lastenhoitoa, velanmaksua ja työntekoa, eläkeikä ja lopuksi hautajaiset. Flown katkaisee enintään syöpä joka vie hautaan ennen aikojaan (hymiö tähän keventämään tunnelmaa :)

Edellä mainitussa elämänkaaressa ei tietenkään ole mitään vikaa. Aika moni menee kuitenkin sen läpi toteuttamatta lainkaan itseään. On typerää elää muiden sanelemien normien mukaan vain muita miellyttääkseen ja esimerkiksi vanhempien, uskonnollisen yhteisön, sukulaisten tms. aiheuttaman sosiaalisen paineen johdosta. Uskonnollisten yhteisöjen tapauksessa sosiaalinen paine saattaa olla niin voimakasta, että voidaan puhua jopa henkisestä väkivallasta.

Miksi mamoilemme?


Elämässä on pohjimmiltaan kyse selviämisestä, eikä luonto ole suosinut riskinottoa. Miljoonien vuosien evoluutio on tehnyt meistä varovaisia. Pienikin haava on voinut tulehtua, murtunut nilkka tehdä ravinnon etsimisen mahdottomaksi tai vilustuminen johtaa aivokuumeeseen. Nämä nykyään helposti hoidettavat vaivat ovat olleet esi-isillemme kohtalokkaita. Parhaiten ovat selvinneett ne, jotka ovat pelanneet vaarallisessa ympäristössä varman päälle.

Tilanne on kuitenkin muuttunut. Elinympäristömme ei ole enää kovin vaarallinen ja kyvyttömyytemme ottaa riskejä kääntyy itseämme vastaan. Emme osaa suhteuttaa riskejä ja hyötyjä loogisesti, vaan alitajuntaamme kehittynyt pelko epäonnistumisesta ohjaa toimiamme. Ihminen on kehittynyt hiiren näköisestä, tutisevasta ja petojen saalistamasta pikkunisäkkäästä, jonka ei todellakaan kannattanut ottaa riskejä. Nyt on kuitenkin aika tulla ulos pesäkolosta ja nauttia siitä, että olemme kehittyneet noista ajoista.

Rohkeus ja väkivalta


Olen eräänsorttinen antimilitaristi, minkä takia minua on syytetty karkuunjuoksemisesta ja pelkuruudesta. Tämä johtuu tietämättömyydestä - meille ei opeteta aseistakieltäytymisestä edes perusajatuksia.

Väkivallattomuus vaatii rohkeutta. Se vaatii tietysti rohkeutta poiketa valtavirrasta, mutta ennen kaikkea rohkeutta silloin kun väkivallalla uhataan. Väkivallattomuuden perusajatuksena on se, että koskaan ei pidä antaa kenenkään nöyryyttää itseään. Esimerkiksi Gandhi piti väkivaltaakin parempana vaihtoehtona kuin nöyrtymistä.

Väkivallattomuus ei tarkoita pakoonjuoksemista, vaan päinvastoin rohkeutta kohdata uhat. Kaikki väkivalta lähtee pelosta. Pelko saa ihmiset tarttumaan aseisiin ja ihmisen pitäisi pystyä hallitsemaan tuo pelko antatutumatta sen valtaan.

Armeijan tehtävä on kanavoida ihmisen luontainen pelko väkivaltaan. Armeija perustuu ihmisten pelkuruuteen ja nöyrtymiseen tuon pelon edessä. Vihollisen pelon lisäksi ohjaavana voimana toimii sisäinen pelko - jos en tottele, mitä minulle sitten tapahtuu (ks. Pekurinen). Toiminta perustuu siihen, että ihmiset nöyrtyvät toisen edessä. Nöyrtymistä korostetaan jatkuvilla eleillä kuten "lippaan vetämisellä". Eleen tarkoitus on osoittaa nöyryyttä ja alistumista. Itse en aio siihen enää koskaan alistua!

Sijoita rohkeasti


Mieti, mitä haluat elämältäsi ja toimi sen mukaan. Kun tiedät mitä haluat, huomaat, että varallisuus on itseasiassa avain yllättävän moneen asiaan. Raha tuomitaan usein pahaksi ja varallisuuden tavoittelu ahneudeksi. Kuitenkin säästämällä ja sijoittamalla sinulla on mahdollisuus saavuttaa varallisuus, joka mahdollistaa sinun toteuttaa niitä asioita, jotka ovat sinulle oikeasti tärkeitä. Täällä on lueteltu muutamia pointteja asiaan liittyen.

Samalla toimit itseasiassa koko yhteiskunnan hyväksi - sijoittajat nimittäin tuottavat hyvinvointia.

Sijoittamisessa on toki tärkeää ymmärtää rohkeuden ja tyhmänrohkeuden ero. Rohkea kykenee toimimaan ja tekemään päätöksiä riskit tiedostaen. Riskeistä piittamattomuus on taas tyhmyyttä. Tosin ei rahan tekemiseen älyä tarvita, tyhmäkin rikastuu, kun on vaan riittävän rohkea ja pitkäjänteinen.


 Image courtesy of federico at FreeDigitalPhotos.net
Jos pidit artikkelistani, jaa se kavereillesi alla olevilla painikkeilla!

Avaa ilmainen osaketili Nordnetiin

  • Tilin avaaminen ei maksa mitään.
  • Osakkeiden säilyttäminen ei maksa mitään.
  • Nordnetin pohjoismaisiin indeksirahastoihin sijoittaminen ei maksa mitään.
Lue lisää

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti