tiistai 15. joulukuuta 2015

Walden - Elämää metsässä

Taustaa


Walden - Elämää metsässä
Näin joskus vuosia sitten dokumentin, jossa mainittiin Henry Thoreaun Walden -kokeilu. En tavoitellut riippumattomuutta vielä silloin, ainkaan tietoisesti, mutta muistan ajatuksen riippumattomana elämisestä kiehtoneen minua jo silloin. Asia palasi mieleeni muutama viikko takaperin, joten päätin lukea kirjan. Paikallisesta kirjastosta löytyi uudempi, vuonna 2010 käännetty painos. Vanhempi käännös on vuodelta 1954.

Henry Thoreau


Henry Thoreau on Yhdysvalloissa 1817-  1862 elänyt filosofi ja kirjailija, joka tuli tunnetuksi yhteiskuntaa kritisoivista ajatuksistaan. Häntä ei juuri noteerattu omana elinaikanaan ja hän saikin julkaistua ainoastaan kaksi teosta. Hän vastusti orjuutta ja hänen näkemyksensä ihmisoikeuksista olivat aikaansa edellä. Monet merkittävät henkilöt (mm. John F Kennedy, Martin Luther King, Leo Tolstoi) ovat kertoneet Thoreaulla olleen suuri vaikutus heidän ajatusmaailmaansa.

Elämää metsässä -kirja


Walden - Elämää metsässä -kirja kertoo siitä, kuinka Henry Thoreau vietti kaksi vuotta, Walden lammen rantaan omin käsin rakentamassaan pienessä mökissä. Hän ei suinkaan elänyt erakkona, vaan mökki on kaupungin liepeillä ja hänen luonaan kävi runsaasti vieraita.

Kirja käsittelee lähinnä Henryn ajatuksia yhteiskunnasta ja ihmisten elintavoista, tarkkoja luontokuvauksia, sekä yleistä filosofista pohdintaa. Henry ei kirjoittanut metsässä ollessaan, vaan teksti on syntynyt sen jälkeen kun hän oli jo muuttanut pois. Tämä näkyy tekstistä - kirja ei kerro loogisesti tapahtumista aikajärjestyksessä, vaan yksityiskohtia sieltä täältä. Tämän takia minun oli ajoittain hieman vaikeaa päästä tunnelmaan kiinni.

Kritiikkiä


Kirjassa on paljon näkemykisä, jotka historia on sittemmin osoittanut virheelliseksi. Myös monet Henryn mielipiteistä herättivat minussa hyvinkin kriittisiä ajatuksia.
 • Tekstin rakenne on sekava ja kerronta poukkoilevaa. Sisältö on kummallinen sekoitus muinaista mytologiaa, jotain mikä tapahtuu luonossa juuri sillä hetkellä, arkisia askareita, yksityiskohtaisia listoja, nippelitietoa, filosofiaa, runoutta, yhteiskunnalista kritiikkä ja paatoksellista saarnaa. Ajatukset ei ole jäsenneltyjä, vaan kerronta on vapaata ajatuksen virtaa.
 • Kirja on äärimmäisen ristiriitainen ja mielestäni Henry pyrkii usein selittelemään asiat itselleen edullisimmassa valossa. Pidän tätä tietynlaisena henkisenä epärehellisyytenä. Hän oli esimerkiksi turhaan tavoitellut erilaisia virkoja ja yrittänyt liiketoimia huonolla menestyksellä. Nämä, sekä työnteon ylipäätään hän tuomitsee sittemmin alhaiseksi ja ihmisarvoa alentavaksi. Joutilaana oleminen sen sijaan on jaloa ja ylentävää. Toisaalta hänen mielestään opiskelijoiden pitäisi rakentaa itse asumuksensa, koska se on "oikeaa elämää". Hän myös kertoo nauttivansa maan kaivamisesta, mutta muutamaa sivua myöhemmin hän ilmaisee halveksuntansa rautateillä työskenteleviä irlantilaisia kohtaan, krtisioimalla heitä maan tonkimisesta. Henry halveksii ihmisiä, jotka ovat ottaneet lainaa maatilan ostamiseen, mutta kun hän itse tarvitsi lainaa Walden -projektiinsa, hän oli sitä mieltä, että on ainoastaan jaloa sallia muidenkin osallistua. Teksti on täynnä tällaisia epäloogisuuksia.
 • Henry viittaa jatkuvasti ylevyyteen, jalouteen, arjen yläpuolelle nousevaan henkisyyteen ja tekee samalla selväksi, että hän itse edustaa näitä. Yhtä voimakkaasti hän tuo esille alhaisuuden, jota kaikki työtä tekevät ihmiset edustavat. Hän asettaa itsensä häpeilemättä kaikkien muiden yläpuolelle, perusteena filosofiset, vähän koomisetkin pohdinnat, joita joku ilkeämielinen voisi luonnehtia tyhjänpäiväiseksi haihatteluksi.
 • Henry ei oikein ymmärtänyt taloutta. Hän esimerkiksi viittaa useassa kohdassa siihen, että kauppiaista, maanviljelijöistä ja muista liikemiehistä 97% epäonnistuu yrityksissään ja elämässään ja vain 3% onnistuu. Hänen lähtökohtansa oli se, ettei yrittämisessä, tai liiketoimissa ole järkeä, koska ne on jo ennalta tuomittu epäonnistumaan.
 • Kirjan sanoma on se, että ihmisten pitäisi luopua turhasta, elää yksinkertaisemmin ja tehdä vähemmän työtä - aivan kuten Henry Waldenissa. Silti hänellä ei ollut missään vaiheessa aikomustakaan muuttaa pysyvästi elämäntapaansa, vaan anoastaan viettää Waldenissa muutaman vuosi. Kirjan kirjoittamishetkellä Suomessa on varmasti eletty paljon yksinkertaisemmin ja luonnonläheisemmin. Tämä ei suinkaan ole tarkoittanut helppoa ja huoletonta elämää, kuten Henry antoi olettaa, vaan ajat ovat olleet kovat. Työ on tuohon aikaan ollut kovaa, nälkä, kylmä ja sairaudet ovat verottaneet rankasti. Rikkaan tehtaanomistajan poikana, Henryn on helppo ylistää köyhyyttä ja tehdä kokeiluja, mutta todellisen köyhän arjesta tämä lienee aika kaukana.
 • Hän ei kyennyt näkemään kehitykseen liittyvää hyvinvoinnin kasvua. Henry itse menehtyi vain 44 -vuotiaana tuberkuloosiin vilustuttuaan luontoretkellä. Olisi mielenkiintoista tietää, mitä hän olisi ajatellut, jos olisi tiennyt kehityksen - rokotteiden ja lääkkeiden muodossa, johtavan siihen, että tuberkuloosi tartunnat ja varsinkin kuolemantapaukset ovat muuttuneet äärimmäisen harvinaisiksi (köyhissä maissa tuberkuloosi on toki todellinen ongelma nykyäänkin).

Motivaatiota kirjasta


Kirjassa oli paljon hyvääkin. Olen viettänyt vuosittain useita viikkoja Lapissa ja saavutettuani taloudellisen riippumattomuuden, uskon viettäväni siellä aikaa paljon enemmän. Etenkin Norjan puolella, Jäämeren rannalla olevat pikkukaupungit ovat tehneet minuun vaikutuksen. Pohjoisen upea karu luonto, Jäämeren raikkaus ja maisemat, kirkkaisiin jokiin nousevat lohet ja pikkukaupunkien rauhallinen elämänrytmi luovat ajattoman tunnelman, joka saa etelän kiireet tuntumaan joutavilta. Aistin samaa tunnelmaa kirjan luontokuvauksista.

Olen jo pitkään miettinyt asumista ja tässä asiassa olen hyvinkin samaa mieltä Thoreaun kanssa. Nykyisillä kuplahinnoilla perinteinen omistusasuminen tuntuu kertakaikkiaan järjettömältä. Taas yksi traditio, jota seuraamme kyselemättä, kyseenalaistamatta tai miettimättä asiaa sen enempää. Asumisesta aion kirjoittaa myöhemmin lisää.

Image courtesy of dan at FreeDigitalPhotos.net
Jos pidit artikkelistani, jaa se kavereillesi alla olevilla painikkeilla!

Avaa ilmainen osaketili Nordnetiin

 • Tilin avaaminen ei maksa mitään.
 • Osakkeiden säilyttäminen ei maksa mitään.
 • Superrahastoihin sijoittaminen ei maksa mitään.
Lue lisää

2 kommenttia:

 1. "Tekstin rakenne on sekava ja kerronta poukkoilevaa. Sisältö on kummallinen sekoitus muinaista mytologiaa, jotain mikä tapahtuu luonossa juuri sillä hetkellä, arkisia askareita, yksityiskohtaisia listoja, nippelitietoa, filosofiaa, runoutta, yhteiskunnalista kritiikkä ja paatoksellista saarnaa. Ajatukset ei ole jäsenneltyjä, vaan kerronta on vapaata ajatuksen virtaa." Kuulostaa pahasti blogilta :D

  Hyvää ja mielenkiintoista analyysiä kirjasta. (En ole lukenut.)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kirja itseasiassa muistuttaa blogitekstejä hyvinkin paljon. Tajusin vasta nyt kun sen sanoit :) Se pohjautuu luultavasti päiväkirjamerkintöihin.

   Poista