perjantai 15. heinäkuuta 2016

Turvaa lastesi talous ajoissa!

Lapselle säästäminen
Lapselle säästäminen


Lapsena sain kotoani vain perustoimeentulon. Viiden markan viikkoraha oli jo siihen aikaankin mitätön, ylimääräisistä hommista maksettiin muutama markka ja opiskelut piti itse rahoittaa omilla kesätöillä. Häitä myöten olen itse elämäni kustantanut.

Tarkoitukseni ei ole valittaa lapsuudestani, mutta oman tyttäreni osalta aion toimia toisin. Sitten kun hän on vähän vanhempi, aion maksaa viikkorahaa sen verran, että sillä saa muutakin kuin muutaman irtokarkin. Nykymaailmassa nuoren rahattomuus rajoittaisi elämistä aika paljon. Samalla hän oppii käyttämään rahaa, budjetoimaan ja priorisoimaan - ostaako uuden paidan, vai meneekö elokuviin.

Monet vanhemmat myös ostavat lapselleen mopon, auton tai tukevat ensiasunnon hankkimista. Kannustankin kaikkia vanhempa aloittamaan säästöohjelman lapselle mahdollisimman varhaisessa vaiheessa.

Tee lapsestasi miljonääri


Kuka tahansa vanhempi pystyy helposti tekemään lapsestaan miljonäärin. Älä näytä niin epäuskoiselta - totta se on!

Avaa lapselle arvo-osuustili Nordnetiin, avaa kuukausisäästöohjelma esim Superrahastoihin ja laita arvo-osuustilille 200 €/kk. Kerro lapsellesi, että kun hän alkaa käydä töissä, hänen tulee siirtää sama 200€/kk kuukausisäästöohjelmaan. Sen jälkeen sinun ei tarvitse enää itse osallistua. Siinä kaikki mitä tarvitaan. Kun lapsesi täyttää 46 -vuotta, hänellä on mijoonan euron osakesalkku.

Laskelman voi tarkistaa korkoa korolle laskurilla. Anna ajaksi 50 -vuotta, korkoprosentiksi pörssin keskimääräinen 8% ja lisäsijoitukseksi 200€/kk. Korkoa korolle on ihmeellinen ilmiö!

Toki vähempikin riittäisi. Sijoittamalla 100€/kk, voisit antaa lapsellesi 20 -vuotislahjaksi rapiat 50 000€.

Kasvatuksellinen puoli


Miljoona, satatonnia, tai muutama kymppitonni oikeassa tilanteessa auttaa nuoren elämää valtavasti. Kyse ei ole kuitenkaan pelkästä rahapotista, vaan erittäin tärkeästä kasvatuksellisesta asiasta.

Lapsen täytyy oppia käyttämään rahaa ja viimeistään nuoruusiässä oppia ymmärtämään taloutta ja sijoitustoimintaa. On oikeastaan aika hämmentävää, kuinka huonosti rahan toimintaa ymmärretään ja kuinka vähän sitä meille opetetaan, ottaen huomioon, että raha on kuitenkin yhteiskuntamme toimintaa ohjaava voima. Esimerkiksi korolle korkoa ilmiön merkitys ohitetaan peruskoulussa varsin sujuvasti.


 Image courtesy of imagerymajestic at FreeDigitalPhotos.net
Jos pidit artikkelistani, jaa se kavereillesi alla olevilla painikkeilla!

Avaa ilmainen osaketili Nordnetiin

 • Tilin avaaminen ei maksa mitään.
 • Osakkeiden säilyttäminen ei maksa mitään.
 • Nordnetin pohjoismaisiin indeksirahastoihin sijoittaminen ei maksa mitään.
Lue lisää

6 kommenttia:

 1. Sellainen kannattaa huomioida, että tuolla 200 €/kk tahdilla tulevat lahjaverorajat vastaan kolmen vuoden aikana. Turvallinen tahti olisi 100 €/kk, jolloin lahjat olisivat ihan rehellisesti verottomia ja jäisi hieman pelivaraakin. Toki jos molemmat vanhemmat kumpikin laittavat 100 €/kk, niin tulee tuo 200 €/kk, eikä tarvitse maksaa veroa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuota on tiennytkään - hyvä pointti! Luulin, että lahjavero koskee vain aikuisia, mutta tosiaan, omalle alaikäiselle lapselle annetusta rahasta pitää maksaa veroa, jos summa on yli 100€/kk.

   Kaikkeen se verokarhu tarttuu :)

   Poista
 2. Tuon lahjaveron lisäksi kannattaa huomioida mitä laki holhoustoimesta sanoo alaikäisen lapsen omaisuuden hoitamisesta. Lapsen omaisuudesta on käytännössä ilmoitettava maistraatille sen jälkeen, kun varallisuuden bruttomäärä ylittää 20 000 euroa ja tämän jälkeen on vuosittain annettava selvitys miten omaisuutta on hoidettu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Todella hyviä täydennyksiä ja huomioita!
   Uutta tietoa oli tämäkin minulle :)

   Poista
 3. Tämä on ihan minun lempiaiheeni! Tässä oli hyviä ja konkreettisia esimerkkejä että suhteellisen pienillä summilla pääsee hurjiin tuottoihin. Se on huikeita minkälaisia tuloksia aika ja korkoa korolle effekti tuo. Lasten näkökulmasta nimenomaan.kasvatus on tärkeä. Iltapäivälehdissä on välillä juttua, kun lottomiljonääri on tuhlannut kaikki rahat muutamassa vuodessa. Käsittelen omassa blogissani Lapset ja Raha nimenomaan raha-asioiden kasvatuksellusta näkökulmaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista :)

   Tuosta viittauksesta Iltapäivälehden juttuihin tuli mieleen kommentti, jonka luin joskus jostain: "Useimmat ihmiset eivät oikeasti halua olla miljonäärejä. He haluavat vain tuhlata miljoonan."

   Poista