lauantai 20. elokuuta 2016

Sijoittamisen uhkakuvat

Synkkiä pilviä


Sijoittamisen uhkakuvat
Sijoittajat näkevät jatkuvasti uhkakuvia ja tulevaisuuden yllä roikkuvia synkkiä pilviä. Ja silloin kun niitä ei näy, tilanne on tavallistakin vakavampi, koska eletään luultavasti kuplassa. Erilaiset riskitekijät ja nopeasti muuttuva maailma ovat sijoittajan arkipäivää. Kyse on riskistä ja sijoitusten tuotto on korvausta tuosta riskistä.

Markkina


Markkinat elävät ja muuttuvat. Markkinoiden suuntaa ohjaavia tekijöitä on niin paljon, että niiden suunnan ennustaminen lyhyellä tähtäimellä on lähes mahdotonta. Toki, kun kurssit nousevat kuten juuri tällä hetkellä ja samaan aikaa reaalimaailmasta tulee pelkästään huonoja uutisia, on aika korkea todennäköisyys siihen, että jonkinlainen korjausliike on edessä. Mutta milloin se tulee ja kuinka syvä se on?

Poliittinen epävakaus


Populistinen politiikka on tällä hetkellä hirvittävä uhka. Brittien populistipoliitikkojen yllyttämä kansa teki taloudellisesta näkökulmasta katsottuna käsittämättömän ratkaisun (Brexit), Turkin (mahdollisesti tekaistu) vallankaappausyritys ja sitä seurannut puhdistus ja ihmisoikeuksien polkeminen, Syyrian tilanne, Ukraina, ISIS, Venäjän uhkaava värähtely, Pohjois-Korean Kim, sekä kauheimpana kaikista Amerikan Donald Trump.

Tiesittekö, että Hitlerille naurettiin Suomessa ennen toista maailmansotaa? Hassuissa viiksissään räyhäävä ukko tarjosi hyvää viihdettä sen ajan suomalaisille (isoisän kertomaa). Hymy kuitenkin hyytyi aikanaan. Samaa pelkään Trumpin suhteen. Amerikkalainen, heikkolahjainen perintömiljonääri on niin stereotyyppinen ökyilijä bimboine vaimoineen, että se on kuin suoraan komediasarjasta. Komedia muuttuu kuitenkin vähintäänkin mustaksi komediaksi siinä vaiheessa, kun herra saa, Mr President of the United States -tittelin lisäksi, pääsyn siihen kuuluisan nappulaan.

Pienemmässä mittakaavassa myös Rinteet ja kumpanit ovat yksi riskitekijä suomalaisille sijoittajille. Jos poliitikko ei osaa muuta, kuin miettiä kuinka epäreilua se on, että joku omat rahansa likoon laittanut saa osinkotuloja, ollaan vaarallisella tiellä. Suomesta saadaan kyllä nopeasti maa, jossa sijoittaminen ja investoinnit eivät kannata.

Tietoturva ja tekniikka


Tietoturva ja tekniikka ovat yksi riskitekijä. Mitä jos hakkeri pääsee arvo-osuustilillesi? Entä jos ydinpommi pyyhkäisee magneettinauhat tyhjiksi? Entä jos pörsseihin tehdään palvelunestohyökkäyksiä?

Tekniikan avulla voidaan myös hyödyntää sitä, että jollain tahoilla on tietoa saatavilla muutamaa mikrosekuntia ennen sinua. Jenkeissä on yrityksiä, jotka rahastavat huippunopeiden yhteyksien avulla tekemällä lyhytkauppaa. Heidän siivunsa on suoraan pois muilta sijoittajilta.

Nämä ovat todellisia uhkia, joilta on vaikea suojautua makrotasolla. Henkilökohtaisella tasolla suojautuminen on sen sijaan helppoa, kun pitää salasanat ja mahdolliset avainlukulistat turvassa, eikä käytä arvo-osuustiliä julkisilta tietokoneilta.

Tuotteisiin liittyvät uhat


Yritysten myymiin tuotteisiin liittyy suuria uhkia. Lainsäädäntö saattaa kieltää tuotteet tulevaisuudessa, tai rajoittaa niiden käyttöä esimerkiksi terveydellisistä, tai ympäristöön liittyvistä syistä. Tuotteesta saattaa löytyä valuvikoja (lääkkeen sivuvaikutukset) tai tuotteen markkina saattaa yksinkertaisesti hävitä maailman muuttuessa.

Sisäpiiritietojen hyväksikäyttö


Tätä tapahtuu. Paljon. Eikä Finanssivalvonta tunnu olevan kovinkaan aktiivinen siihen tarttumaan. Varsinkin pienemmissä, juuri pörssiin tulleissa firmoissa, joissa päätäntävalta on pienen piirin, eli käytännössä toimivan johdon käsissä. Restamaxin johto teki mielenkiintoista veivausta ostamalla pääomistajiensa toisen yrityksen, joku yritys järjesti juuri tosi edullisen osakeannin, joka julkistettiin illalla ja oli saman tien loppuun myyty (toimiva johto/hallitus osti itse kaiken). Isommista yrityksistä Nokian Renkaiden johto myi optionsa juuri ennen testihuijausten julkistamista jne. Läheskään kaikki ei tietenkään tule edes julkisuuteen.

Verotus ja sijoittajien kohtelu


Politiikkaan liittyen, myös verotus ja sijoittajien kohtelu ovat yksi merkittävä riski. Hyvinvointivaltioissa verotus pitäisi olla etukäteen tiedossa, jotta sijoittajat voivat suunnitella ja toimia sen mukaan. Arvaamattomat poliitikot voivat kuitenkin tehdä merkittäviä kiristyksiä verotukseen tai piensijoittajien kohteluun muuten. Piensijoittajat ovat helppo kohderyhmä, isommat instituutiot ja miljonäärit taas ovat verottajalle liian iso pala haukattavaksi.

Masennuitko?


Toivottavasti et sentään. Sijoittamiseen kuluu riskejä ja niiden ansiosta sijoittajalla on hyvät tuottomahdollisuudet. Riskit kannattaa kuitenkin tiedostaa ja ainakin itse olen tällä hetkellä jo hieman reivannut purjeitani - keventänyt osakeomistuksia ja kasvatanut käteisen määrää.


Image courtesy of prozac1 at FreeDigitalPhotos.net
Jos pidit artikkelistani, jaa se kavereillesi alla olevilla painikkeilla!

Avaa ilmainen osaketili Nordnetiin

  • Tilin avaaminen ei maksa mitään.
  • Osakkeiden säilyttäminen ei maksa mitään.
  • Nordnetin pohjoismaisiin indeksirahastoihin sijoittaminen ei maksa mitään.
Lue lisää

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti