maanantai 1. tammikuuta 2018

ETF vs indeksirahasto

ETF- tuotteet ja indeksirahastot


ETF vs indeksirahasto
Indeksisijoittaminen, eli passiivisesti jotain indeksiä seuraavaan rahastoon sijoittaminen, on tällä hetkellä luultavasti yleisin tapa sijoittaa. Eikä ihme, sillä indeksisijoittamisen hyödyt on todistettu lukuisilla taloustutkimuksilla. Talouden tutkijat ovat aika lailla yhtä mieltä siitä, että perinteisiin, aktiivisesti hoidettuihin rahastoihin verrattuna indeksirahastojen keskimääräiset tuotot ovat kiistatta paremmat.

Indeksirahastolla sijoittajat saavuttavat pörssien keskimääräisen tuoton. Muiden rahastojen ja suoraan osakkeita ostavien sijoittajien tuotot taas jäävät keskimääräistä alhaisemmiksi. Kun tähän vielä lisätään se, että indeksirahastoon sijoittaminen on todella helppoa, eikä se vaadi juurikaan talouspuolen osaamista, on indeksisijoittamisen suosio varsin ymmärrettävää ja perusteltua.

Samalla pinnalle on noussut toinen sijoitusinstrumentti - ETF. ETF:t ovat pörssinoteerattuja rahastoja. Toisin sanoen ETF -tyyppisen rahaston omistajat voivat myydä osuuksia toisilleen suoraan pörssissä. Useimmat pörssinoteeratut rahastot seuraavat passiivisesti indeksiä, joten ne ovat vaihtoehto indeksirahastoille.

Mutta kumpaan kannattaa sijoittaa, ETF:ään vai indeksirahastoon?

Indeksirahaston hyvät puolet


Indeksirahastojen hyviä puolia ovat:
 • Markkinoilla on täysin kuluttomia indeksirahastoja (Nordnet Superrahastot).
 • Indeksirahasto todella omistaa omistustasi vastaavan määrän arvopapereita. Ei ole riskiä, että maksat rahasto-osuudesta ylihintaa.
 • Indeksirahastoon sijoittaminen on todella helppoa.
 • Indeksirahaston toiminta on melko helppo ymmärtää.
 • Kaikki indeksirahastot toimivat aika lailla samalla periaatteella. Sijoittajalle riittää kun hän ymmärtää perusperiaatteen.

Indeksirahaston huonot puolet


Indeksirahastojen huonoja puolia ovat:
 • Toimeksiannot toteutuvat viiveellä. Viive on yleensä 1-2 vuorokautta.
 • Valikoima ei ole läheskään niin laaja, kuin ETF:ssä.

ETF -tuotteiden hyvät puolet


ETF -tuotteiden hyviä puolia ovat:
 • Niihin sijoittaminen on helppoa.
 • Toimeksiannot toteutuvat välittömästi pörssien aukioloaikoina.
 • Todella laaja valikoima erilaisia tuotteita.

ETF -tuotteiden huonot puolet


ETF -tuotteiden huonoja puolia ovat:
 • Täysin kuluttomia vaihtoehtoja ei ole tarjolla.
 • Osuuksien hinta määräytyy pörssissä, joten osuuksien hinnat eivät tarkalleen vastaa rahaston omistamien arvopapereiden arvoa. On mahdollista, että maksat osuudesta ylihintaa. Riski on olemassa etenkin silloin kun volatiliteetti on korkea.
 • Tuotteet ovat usein hirvittävän monimutkaisia ja niiden toiminnan ymmärtäminen voi olla vaikeaa.
 • Hirvittävän laaja valikoima mitä erilaisimpia tuotteita tekee itselle sopivan vaihtoehdon löytämisen todella työlääksi.
 • Tuotteiden toimintaperiaatteet vaihtelevat. Erilaiset ETF:t toimivat eri periaatteilla ja tähän liittyy monenlaisia sudenkuoppia (swap rahastot, vivuttavat rahastot, negatiivisesti indeksiä seuraavat jne).
 • Kaikki ETF:t eivät seuraa indeksiä vaan ne voivat olla aktiivisesti hoidettuja.

Lopputulema


Mielestäni ETF -tuotteiden monimutkaisuus on merkittävä ongelma ja suosin indeksirahastojen käyttöä aina kuin mahdollista. Oma salkkuni perustuu hyvin pitkälle Nordnetin kuluttomien Superrahastojen käyttöön. Niiden avulla teen sijoitukseni Suomeen, Ruotsiin, Tanskaan ja Norjaan.

Salkkuni on kuitenkin hajautettu maailmanlaajuisesti, eikä se olisi onnistunut pelkkien indeksirahastojen avulla. Sen tähden Amerikan, Keski-Euroopan, kehittyvien maiden (mukaan lukien Kiina), sekä Japanin omistukset olen hoitanut pienikuluisilla, fyysisillä ETF:llä.

Aloittelijalle suosittelen indeksirahastoja ja kokeneemmankin sijoittajan kannattaa olla tarkkana sopivaa ETF -tuotetta valitessaan.


Image courtesy of renjith krishnan at FreeDigitalPhotos.net
Jos pidit artikkelistani, jaa se kavereillesi alla olevilla painikkeilla!

Avaa ilmainen osaketili Nordnetiin

 • Tilin avaaminen ei maksa mitään.
 • Osakkeiden säilyttäminen ei maksa mitään.
 • Nordnetin pohjoismaisiin indeksirahastoihin sijoittaminen ei maksa mitään.
Lue lisää

10 kommenttia:

 1. Aamen. Samaa mieltä kanssasi. En tiedä mikä noissa ETF:ssa itseäni oikein tökkii, mutta en ole ollut koskaan niistä kiinnostunut. Helpompaa sijoittaa sitten suoraan osakkeisiin, koska saat yhden firman vielä tiedollisesti "haltuusi", mutta yksi ETF voi olla jo suorastaan haaste. Toisaalta osakkeita joutuu sitten hamstraamaan useilta eri tahoilta päihittääkseen ETF:n tarjonnan, mutta riskit voivat silti olla pienemmät, kun tiedät ja tunnet mihin sijoitat.

  Indeksirahastoissa useasti yritin ostaa miinuksella olevaa rahastoa ja niissä nimenomaan ärsytti se, että toimeksiannot menivät hyvinkin viiveellä. Aina ei päässyt mukaan "alennusmyynneille" juurikin tämän viiveen takia. Kuluttomat indeksirahastot ovat fine, mutta esim. Seligsonin rahastoissa kulut alkavat olla jo melko tuntuvia http://sijoituskokeiluja.blogspot.fi/2017/01/kaupankaynti-ja-hallinnointikulut.html

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyviä pointteja! Indeksirahastot hyviä säännölliseen säästämiseen mutta sijoitusten ajoittaminen niillä ei oikein onnistu. ETF:llä tehdään myös ihan päiväkauppaakin.

   Poista
 2. Jos kuitenkin haluaa paneutua ETF maailman vaihtoehtoihin niin mitä käytännön vinkkejä siihen olisi? Tarjolla on mm. ETF valintatyökalu auttamaan valintaan yms. Tarjonta on tosiaan niin suuri ettei oikein tiedä mistä aloittaa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ensin kannattaa perehtyä perusteisiin lukemalla http://www.rikaserakko.com/p/etf-tietopaketti.html Kun perusteet on hallussa, kannattaa miettiä, minkälaisia tuotteita haluat: maantieteellinen alue, koostumus, aktiivinen/passiivinen, fyysinen/swap jne.

   Sopivan tuotteen etsiminen kannattaa aloittaa liikkeellelaskijan kotisivuilta.

   Esimerkiksi iSharesin kotisivulta valitse ensin "Find a fund". Avautuvasta valikosta voi valita alueen, markkinan, sektorin jne. Jos valitset alueeksi vaikka Euroopan pääset tällaiseen valintatyökaluun:

   https://www.ishares.com/us/products/etf-product-list#!type=ishares&tab=overview&view=list&fr=43522

   Klikkailemalla valintoja (assets, strategies, region, market) voit rajata sivulla näkyvää ETF -listausta. Sitten vaan availemaan rahastoesitteitä (fact sheets) ja penkomaan niistä yksityiskohtia.

   Rahastoesitteissä pitäisi olla kaikki tarpeellinen tieto. Esim. https://www.ishares.com/us/literature/fact-sheet/ezu-ishares-msci-eurozone-etf-fund-fact-sheet-en-us.pdf

   Kun sopiva ETF on löytynyt, sitten Nordnetiin tekemään kauppoja. Suurin osa tuotteista pitäisi löytyä Nordnetissa kun tekee haun nimen perusteella. Kuukausisäästämien on kuitenkin mahdollista vain osaan niistä.

   Poista
 3. Indeksirahaston helppous ja kustannustehokkuus myös pienillä summilla on suuri etu. Ajallinen hajauttaminen onnistuu. Pienivaihtoisen etf:n spreadit voi olla huiman korkeita. Suosittelen laskuhatjoitusta; se avasi silmäni.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Speadit on hyvä huomio! Huomasin asian kun ostin brexitin jälkeisenä päivänä Euroopan small cap ETF:ää. Osto- ja myyntihinnat oli ihan eri sfääreissä.

   Mitä enemmän olen asioita miettinyt, sitä varauksellisemmin suhtaudun ETF:iin. Liian monimutkaisua ja läpinäkymättömiä. Täytyy varmaan alkaa tutkimaan, josko voisin hoitaa Amerikan ja Aasiankin indeksirahastoilla ETF:ien sijaan.

   Poista
 4. Minun mielestäni osingot ulos maksavat ETF:t ovat helppoja. Ostat vaan, etkä koskaan myy. Nautit osinkovirrasta ilman huolen häivää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Periaatteessa näin, mutta sopivan ETF:n löytäminen ei ole helppoa. Jos et tutustu asiaan huolella, saata valita swappeihin perustuvan ETF:n johon sisältyy liikkeellelaskijariski, vivuttavan, joka on varmasti tappiollinen pitkällä tähtäimellä, tai esimerkiksi käänteisesti indeksiä seuraavan joka tuottaa saman verran tappiota, mitä pörssi tekee tuottoa.

   Minullakin on muutama ETF salkussani ja sijoittaminen niihin on todella helppoa sitten kun on ensin löytänyt itselleen sopivat tuotteet.

   Poista
  2. Joo. Isharesin ETF:t ovat fyysisiä, eli omistavat oikeasti arvopaperit. Ne ovat nähdäkseni erittäin turvallisia ja monet pienikuluisia. Ainoa harmittava asia on lähdeverot, jolloin ulkomaille sijoittaessa joutuu tuplaverotuksen uhriksi. Tosin sama vika on rahastoissakin, niin kasvuosuuksissa kuin tuotto-osuuksissa.

   Poista
  3. Joo fyysisiä iSharesin ETF tuotteita käytän itsekin ja kyllä minäkin niitä aika turvallisena pidän.

   Poista