lauantai 26. marraskuuta 2016

Säästä loogisemmin!

Epälooginen säästäminen


Säästäminen
Me ihmiset toimimme monessa asiassa varsin epäloogisesti. Säästäminen on yksi näistä asioista. Jossain asioissa näemme valtavasti vaivaa, säästääksemme muutaman euron ja toisessa yhteydessä muutama tuhat euroa sinne tänne ei tunnu missään.

Keräsin tähän muutamia esimerkkejä.

Halpa bensa

Eräs kaverini harrastaa halpoja huoltoasemia. Hän saattaa ajaa kymmenen kilometrin matkan halvan bensan perässä ja jonottaa pitkiä aikoja. Uusien asemien alennusten perässä olevat ihmiset jonottavat välillä puolikin tuntia saadakseen halpaa bensaa. Matkat huomioiden säästöä tulee vain muutamia euroja aivan suhteettoman suurella vaivalla.

Ilmainen kahvi

Varsinkin vanhemmat ihmiset tekevät mitä tahansa ilmaisen kahvikupillisen eteen. Kerran, eräässä syrjäisessä autoliikkeessä käydessäni, eräs mummo pyysi kyytiä keskustaan. Lupasin kyydin ja matkalla kysyin, miten hän oli autoliikkeeseen tullut. Hän oli mennyt linja-autolla keskustaan ja pyytänyt sieltä joltain kyydin autoliikkeeseen, koska siellä oli tarjolla ilmaista kahvia. Sitten hän sai minulta kyydin takaisin keskustaan.

Lounaat

Osaa työkavereista on vaikea saada lounaspaikkaan, jossa lounas maksaa euron enemmän kuin toisessa paikassa, vaikka ruoka on paljon parempaa. Lounaassa voisi helposti säästää noin 7 euroa tekemällä hyvää ruokaa kotona ja tuomalla töihin. Itse säästän reilusti syömällä eväitä ja sitten jos menen luonaalle maksan mielummin 10 euroa hyvästä ruuasta, kuin 9 keskinkertaisesta.

Isot ostokset

Isoissa ostoksissa, kuten asunto, tai auto, moni muuten nuuka ihminen maksaa pyydetyn hinnan tinkimättä. Esimerkiksi asunnon hinnasta tiukasti tinkimällä saattaa säästää jopa kymmeniä tuhansia euroja.

Tarjousten perässä juokseminen

Tarjousten perässä juokseminen on usein turhaa. Osa tarjouksista on harhaanjohtavia: tuotetta on rajoitettu erä, tai tarjous koskee vain jotain tiettyä mallia (olen nähnyt esimerkiksi sohvatarjouksia, jotka koskevatkin vain tiettyä väriä, jota kukaan ei halua). Ja vaikka tarjous olisi hyväkin, usein kauppiaat ottavat hinnan takaisin myymällä muita mukaan tarttuvia tuotteita vähän kalliimmalla.

Näennäinen säästäminen voi tuoda joillekin outoa mielihyvää, mutta tavoitteiden saavuttamista se ei juurikaan auta. Kannattaa miettiä oikeasti merkittävät kuluerät ja pyrkiä laskemaan niitä pysyvästi.


Image courtesy of Stuart Miles at FreeDigitalPhotos.net
Jos pidit artikkelistani, jaa se kavereillesi alla olevilla painikkeilla!

Avaa ilmainen osaketili Nordnetiin

 • Tilin avaaminen ei maksa mitään.
 • Osakkeiden säilyttäminen ei maksa mitään.
 • Nordnetin pohjoismaisiin indeksirahastoihin sijoittaminen ei maksa mitään.
Lue lisää

12 kommenttia:

 1. Nyt on pakko kompata noita voisiko sanoa väärin säästäjiä. Varsinkin lisäkulutus ei koskaan ole säästöä, mutta pieni lisähinta on usein jo luksusta.

  Itse esimerkiksi nykyisellään tankkaan useimmiten shell-palvelumestarin toimesta kun tankkiin saa valuttaa 60-80litraa ainetta, renkaan paineetkin tulee täten tarkastettua ja lasi pestyä. Hintaa tälle tulee 1€(vapaaehtoinen) ja pari senttiä polttoaineessa jos huomioi että halvimmalle ajo olisi kuitenkin lisäys matkaan.

  Mutta se luksus katsellessa vaakasuorassa räntäsateessa autoa tarkistavaa kaveria kuuman kahvin kera. Ja tuskin se ansiotason ero meillä edes on kummoinenkaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En itseasiassa ole edes kuullut Shell-palvelumestarista aiemmin. Täytyy kokeilla joskus :)

   Poista
 2. Näinhän se on. Juostaan ilmaisten ämpäreiden perässä, mutta maksetaan ihan liikaa lainoista ja vakuutuksista kun ei kiinnitetä yhtään huomiota niiden kuluihin. Tai pihistellään arjen pienissä kuluissa, mutta maksetaan kuitenkin asunnosta ihan mitä sattuu.

  Varmasti teen itsekin samanlaisia virheitä, mutta omia virheitä on niin vaikea nähdä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Erään paikkakunnan Bilteman/Motonetin avajaisissa oli ollut yön yli odottajia, jonkun tavaraämpärin takia. Varmaan se on nuorille samalla joku harrastus, että valvotaan yhdessä ja vietetään aikaa.

   Poista
 3. Jep, tarkkana saa olla koko ajan ettei tule höynäytetyksi varsinkin kodinkoneliikkeissä. Heti kun ostat jotain ollaan siihen mukaan tarjoamassa sitä sun tätä jota ilman et tule toimeen. Kun yrität kieltäytyä, tunnet itsesi huonoksi. Tiukkana pitää pysyä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, perinteinen on Gigantin vakuutuus. Laitetaanko tällainen laajennettu takuuaika vakuutuksena...

   Poista
 4. Ilmainen roina on ihan mukavaa, mutta harvoin sillä oikeasti säästää kunnolla :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä olen sen verran minimalisti, etten pidä roinasta. Välillä tulee vähän turhankin raakasti heitettyä turhaa pois ja sitten parin kk päästä huomaan, että sille olisikin ollut käyttöä.

   Poista
 5. Usein myös ruokatarjoukset ovat ihan turhia. Alun perin kalliista kilohinnasta ei saa halpaa vaikka ottais 10% pois. Alennetut tuotteet ovat semmoisia joita ei tulisi muutenkaan ostettua. Ja k-kaupassa paraskin tarjous on usein Lidlin normia kalliimpi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ruokaostoksissa olen huomannut, että ainakin meidän perheessä paras säästö tulee kun käy hadollisimman harvoin kaupassa. Silloin ostokset tulee suunniteltua paremmin ja ylimääräisiä heräteostoksia tulee vähemmän kun käy harvemmin.

   Poista
 6. Tuli mieleen viikonloppuna telkkarista tullut Mielensäpahoittaja-elokuva. Vääristä asioista pihistelemällä voi pilata sekä oman että perheen elämän. Itselleni muodostui kesällä pakkomielle pullojen ja tölkkien keräilystä meidän korttelissa. Ison kassin keräämisessä kuitenkin kuluu aikaa ja huomasin myöhemmin, että jotkut papat ajelevat pyörillä ihan varta vasten tänne hakemaan niitä pulloja aamu 6-7 aikaan. Joten jätettäköön ne pullot heille pääasiassa, jos kerran tarve on niin suurta. (mitä nyt äsken nappasin urheilujuomapullon mukaani, olis jäänyt lumisateen alle.... :D)

  VastaaPoista
 7. Jos on kylmä, niin toiset villasukat jalkaan. Ihan hyvä leffa oli ja kuvaa yhden miespolven maailmankatsomusta aika osuvasti.

  VastaaPoista