lauantai 10. maaliskuuta 2018

Rahastojen valinta ja vertaaminen

Taustaa


Rahastojen vertaaminen
Minulta kysyttiin muutama viikko sitten löytyykö rahastojen vertaamiseen ja valintaan hyviä työkaluja. Vastaisin silloin, etten tiedä sopivia ja suosittelin koostamaan Excelillä oman vertailun. Nyt huomasin ihan sattumalta, että Nordnetissa itseasiassa on valmis työkalu rahastojen vertailemista varten.

Ainakin itse olen vähän laiska tekemään omia laskentataulukoita ja vertailuja, joten valmiit työkalut ovat enemmän kuin tervetulleita. Myös inhimillisten virheiden todennäköisyys pienenee, kun käyttää valmiita digitaalisia palveluita.

Päätin kokeilla rahastojen vertailupalvelua ja sitä tutkiessani törmäsin myös Rahastoneuvoja -palveluun. Tämäkin oli minulle entuudestaan tuntematon palvelu. Tässä ajatuksiani molemmista palvelusta.

Näin vertailet rahastoja


Kirjaudu sisään Nordnetiin. Jos sinulla ei vielä ole arvo-osuustiliä Nordnetissa voit avata sen tästä. Arvo-osuustilin avaaminen ja rahastojen vertaileminen ei maksa mitään. Nämä ovat täysin ilmaisia palveluita.

Tämän jälkeen voit etsiä kiinnostavia rahastoja joko käyttämällä hakutoimintoa, tai selailemalla rahastot -valikon alta löytyviä rahastoja. Kunkin rahaston tietosivulla on Rahastokori -painike. Tällä painikkeella voi valita rahaston omaa koriisi. Kun klikkaat painiketta, ruutuun avautuu lista rahastokorisi sisällöstä.

Seuraava kuva havainnollistaa näkymää. Saat kuvan suuremmaksi klikkaamalla sitä.

Nordnet rahastokori

Kun olet kerännyt kiinnostavat rahasto koriin, voit siirtyä vertailemaan niitä. Valitse rahastot -valikosta kohta "Vertaile rahastoja".

Vertailutyökalu esittää kaikkien valittujen rahastojen kurssikehityksen samassa kuvaajassa. Kuvaajan aikaväliksi voi valita kuukauden, 6 kuukautta, 1 vuoden, 3 vuotta, 5 vuotta, tai vuoden alusta.

Kuvaajan lisäksi työkalussa on neljä välilehteä:
 • Yleisnäkymä listaa rahastot, niiden nykykurssin, valuutan sekä kurssin prosentuaalisen muutoksen päivässä, viikossa, kuukaudessa ja vuoden alusta. Lisäksi mukaan tulee tähdillä merkitty rating.
 • Historia välilehdellä näkyy rahastojen kurssihistoria taulukkomuotoisena esityksenä.
 • Maksut ja hallinnointi -näkymä koostaa rahastojen kustannukset yhteen taulukkoon. Tämä on todella hyvä taulukko, koska rahastojen kuluilla on suuri merkitys sijoitusten tuottoon pitkällä aikavälillä.
 • Riski ja omistus -osiossa voi tarkastella keskihajontaa, keskeisintä toimialaa, sekä maantieteellistä sijaintia.

Nordnet vertaa rahastoja

Rahastoneuvoja


Nordnetilta löytyy toinenkin rahastojen valintaan tarkoitettu palvelu. Digitaalinen rahastoneuvoja helpottaa juuri sinulle sopivan rahaston valintaa. Palvelu toimii niin, että sinulle esitetään verkkosivulla 12 kysymystä, joihin sinun tulee vastata. Näiden kysymysten tarkoitus on kartoittaa sinulle sopiva riskitaso. Tämä jälkeen palvelu tekee sinulle suosituksen rahastosalkusta, joka koostuu juuri sinulle parhaiten sopivista rahastoista.

Kävin kokeilemassa Rahastoneuvojaa. Antamillani vastauksilla Rahastoneuvoja suositteli minulle seuraavassa kuvassa näkyviä sijoituskohteita.

Rahastoneuvoja

Tämänkin palvelu on täysin ilmainen. Voit luoda maksuttoman arvo-osuustilin Nordnetiin ja käyttää palvelua tästä.

Yhteenveto


Mielestäni nämä molemmat ovat varsin helppokäyttöisiä ja toimivia työvälinetä rahastojen vertailuun ja valintaan. Eri rahastojen vertailu ei ole mitään rakettitiedettä, mutta omien Excel -taulukoiden kasaaminen on yllättävän työlästä ja aikaa vievää. Yksinkertaisella työkalulla vertailu on nopeaa ja helppoa. Suosittelen tutustumaan ja kokeilemaan. Vertailutyökaluun pääset tästä!

Tässä vielä hyödyllistä yleistietoa rahastosäästämisestä:


Avaa ilmainen osaketili Nordnetiin

 • Tilin avaaminen ei maksa mitään.
 • Osakkeiden säilyttäminen ei maksa mitään.
 • Nordnetin pohjoismaisiin indeksirahastoihin sijoittaminen ei maksa mitään.
Lue lisää

3 kommenttia:

 1. Nordnet on lisukkeineen ihan ok palvelu ja hienosti valaiset sen toimintoja tässä. Nordnetin tarjoamien rahastojen valikoima on myös varsin kattava.

  Silti näillä eväillä ei mielestäni pääse kovin pitkälle rahastojen vertailussa, etenkin koska
  1. Nordnet ei välitä kaikkia hyviä / mielenkiintoisia rahastoja.
  2. Mielestäni varsin oleelliset pitkän aikavälin historiatiedot (10 vuotta ja yli) jäävät täysin sivuun.

  Myös tiedot salkunhoitajasta olisivat oleellista tietoa (kuka, ketkä, kauanko ollut kyseisen rahaston hoitajana), mutta niihin toki ehtii perehtyä myöhemmässäkin vaiheessa. Lisäksi kannattaa perehtyä taustayhtiöön yms.

  Kaiken kaikkiaan todellisena työvälineenä rahastojen vertailuun ihan vaikka Morningstar toimii paremmin (kattavammin) kuin Nordnet. Ehkä tekstissä olisi voinut hieman olla Nordnetin ulkopuolistakin ajatusta... vaikkei esim. Morningstar tarjoakaan affiliate-linkkejä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Maailmassa on hirvittävä määrä rahastoja eikä mikään työkalu toki niitä kaikkia kata. Itselleni Nordnetin Superrahastot ovat olleet vaivattomin ja muutenkin sopivin valinta :)

   Poista
  2. Jos ei haittaa, heitän tähän linkin omaan blogiini, missä myös käsitellään rahastojen valintaa ja vertaamista:
   https://anteronloitsukirja.blogspot.com/2018/05/miten-valitsen-aktiivisen-rahaston.html

   Poista