perjantai 23. joulukuuta 2016

Pörssit kuplivat kuin perunakattila

Hurjaa optimismia


Pörssikupla
Venäjän ja Yhdysvaltojen väliset jännitteet kiristyvät, keskuspankkien elvytys ei ole auttanut, matalat korot ja elvytys ovat saaneet osakemarkkinat ennennäkemättömään ja arvaamattomaan tilaan, britit lähtivät ja EU repeilee liitoksistaan, Italian pankkien ja Kreikan tilanne on yhtä huono kuin aikaisemminkin ja USA:n presidentiksi valittiin suuruudenhullu sekopää. Silti mikään ei tunnu hillitsevän sijoittajien optimismia - kurssit sen kun nousevat.

Olen kirjoittanut paljon ajoittamisen haasteista, markkinoiden tehokkuudesta ja indeksisijoittamisen hyödyistä. Seison näiden ajatusten takana edelleen, mutta kohtuu kaikessa. Tällä hetkellä pörssikurssit elävät omaa elämäänsä eikä niillä ole enää järkevää yhteyttä reaalimaailmaan.

Kuten olen kirjoittanut, uskon markkinoiden olevan pitkällä tähtäimellä varsin tehokkaita. Lyhyellä tähtäimellä kaikkea outoa tapahtuu, mutta ajan mittaan markkinat korjaavat itsensä. Uskon niin käyvän tälläkin kertaa. Mielenkintoista nähdä, kuinka kauan tämänhetkinen osakeralli jatkuu ja missä vaiheessa suunta kääntyy.

Oma ratkaisuni


Suurin osa sijoituksistani on tällä hetkellä arvo-osuustililläni käteisenä. Käteistä löytyy tällä hetkellä peräti 70 000 euroa. Käteisen lisäksi minulla on vielä n. 10 000 euron osuus Cityvarastoa. Indeksirahastojen ja ETF:ien osuus salkustani on marginaalinen. Olen päättänyt jatkaa käteisen kerryttämistä ja alan mahdollisesti myös lyhentämään lainojani kiihtyvään tahtiin. Aion siis toimia rohkeasti vastavirtaan ja keventää lainojani ja kasvattaa käteistä samaan aikaan kun valtavirta lainaa ilmaista rahaa ja kasvattaa positioitaan. Kannattako se - sitä en todellakaan tiedä. Aika näyttää.

Oliko tämä sijoitusneuvo?


Ei todellakaan. En anna sijoitusneuvoja. Salkkuni on jo indeksejä jäljessä, koska kurssit ovat kivunneet viime viikkoina hurjasti. Sama ralli saattaa jatkua koko ensi vuoden ja osakkeet nousta tähtitieteellisiin korkeuksiin.


Image courtesy of KAZITAFAHNIZEER at FreeDigitalPhotos.net
Jos pidit artikkelistani, jaa se kavereillesi alla olevilla painikkeilla!

Avaa ilmainen osaketili Nordnetiin

 • Tilin avaaminen ei maksa mitään.
 • Osakkeiden säilyttäminen ei maksa mitään.
 • Nordnetin pohjoismaisiin indeksirahastoihin sijoittaminen ei maksa mitään.
Lue lisää

12 kommenttia:

 1. Ajoittaminen on hankalaa. Itse olen miettinyt pitäväni n. 20-30 % varallisuudesta tuotteissa, jossa arvo ei muutu juurikaan ja ne voi käteistää nopeasti mahdollisen romahduksen jälkeen. Ensi vuodelle antaisin n. 20 % mahdollisuuden romahdukselle. Kääntäisin katseen Kiinaan, jos haluaa miettiä, että mistä se alkaa. Trump ei todennäköisesti ekana vuonnaan saa USAn taloutta sekaisin, mutta 2-4-v sisällä voi tapahtua jo kummia. Eurooppa taas ei juurikaan mene eteenpäin, mutta en usko romahdukseenkaan.

  Itse sanoisin, että tiedossa olevista riskeistä suurin on Kiinassa. Toisaalta useasti suurimmat romahdukset tulevat jostain odottamattomasta asiasta. Finanssisektorin hulluus tällä hetkellä kyllä luo lukemattomia riskikohtia, josta romahdus voi lähteä. Esim. pankkiosakkeisiin en laittaisi suuria rahasummia tällä hetkellä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, ajoittaminen on paitsi hankalaa myös riskialtista. Itse en osaa syitä ennustaa, mutta se mikä minusta on erityisen huolestuttavaa on huonojen uutisten sivuuttaminen. Brexit on hyvä esimerkki - onko markkinanäkymät tällä hetkellä 20% suotuisammat kuin ennen brexitiä? Markkinoiden mukaan on.

   Poista
  2. Keskuspankkien helikopteriraha on valunut suoraan osakekursseihin ilman, että reaalitaloudessa olisi tapahtunut mitään erityistä käännettä ainakaan Euroopassa. USA:ssa ilmesesti talous (tietyillä alueilla) on paremmassa jamassa, joten voihan se tarkoittaa, että me vientivetoiset valtiot pääsemme nauttimaan tästä jotenkin.

   Itse en usko, että Syyriä tai muut ei EU/USA/KIINA voivat aiheuttaa maailmantalouden todellista kriisisä, koska jos näin olisi niin kriisejä olisi pitänyt tulla jo monesti Irakin, Afghanistanin jne myötä. Todellisuus on se, että kolonialismin perintönä näiden maiden romahdukset eivät juuri vaikuta maailmantalouteen.

   Brexit on mielenkiintoinen asia. Tuntuu, että markkinat ovat unohtaneet todellisuuden ja toivovat jonkinlaista deus ex machina ratkaisua siihen. Käytännössä sitä, ettei Brexitiä tapahdu tai jos tapahtuu niin muut EU maat antaisivat Britannialle jonkinlaisen unelma rusinat-pullasta diilin, jossa saadaan EU:n "hyvät" puolet, mutta ei jouduta maksamaan huonoista puolista tai pitämään vapaa liikkuvuus kaikilla eli myös niillä muilla.

   En usko, että korot tulevat EU-alueella nousemaan seuraavan 5 vuoden aikana merkittävästi. Voi olla, että nousevat tuonne 2-3 % välimaastoon ja sekin on tällä hetkellä epäuskottava taso, koska reaalitalous EU alueella ei ole erityisen hyvässä kunossa.

   Poista
  3. Mielenkiintoista pohdintaa. Syyrian romahdus ei maailmantalouteen vaikuta, mutta ongelmana on se että siellä voi olla kohta suurvallat napit vastakkain. Täyttä spekulaatiota tosin.


   Olen samaa mieltä siitä että helikopterirahat on tosiaan valuneet suoraan osakkeisiin. Voiko seurauksena olla muuta kuin kupla? Tosin kuten sanoit, meiniki voi jatkua vuosia ja kupla kasvaa kasvamistaan.

   En minäkään usko korkojen nousuvat hetkessä. Jossain vaiheessa ne kuitenkin nousevat. Ja kuinka paljon kurssit voivat romahtaa elleivät korot nouse?

   Elämme mielenkiintoisia aikoja!

   Poista
 2. Aika epäilevät fiilikset on minullakin. Tänä vuonna olen pääosin lisännyt käteisen määrää ja lyhentänyt lainoja tavallista nopeammin. Joitain pieniä ostoja olen tehnyt pysyäkseni markkinoilla mukana.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itse en ole vielä aloittanut lainojen lyhentämistä (paitsi normilyhennykset) mutta jos kurssit nousevat edelleen niin aion sen tehdä. Olisihan se ihan hyvä fiilis olla velaton ja jossain vaiheessa ne korotkin nousevat.

   Poista
 3. Mälsä harrastus tämä sijoittaminen kun kurssien nousu huolestuttaa yleensä enemmän kuin lasku ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvin sanottu, vaaroja tuntuu piilevän joka kulman takana :) Mutta rehellisesti täytyy sanoa, että huolta tai stressiä tämä harrastus ei ole ainakaan minulle aiheuttanut. Yritän toki miettiä valintojani ja rajata riskejä, mutta pitkällä tähätimellä on hyvin vaikea jäädä tappiolle.

   Poista
 4. Muuta en ajoittamisesta ymmärrä kuin että mahdollisten velkojen kuittaaminen olisi syytä tehdä nyt, kun se on helppoa. Me vanhemmat ihmiset saatamme muistaa sellaisiakin aikoja, jolloin toinen laita katoaa (mm. 2001).

  Silloin pino taaloja kässinä olis kiva.

  Periaatteessa mikä tahansa voi laukaista paniikin. Oletetaan että Syyriassa jenkkien ja ruskien kisaillessa vaikka pieni ydinpaukku karkaa ja pasahtaa. Tai Trump ammutaan tai...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samanlaisia ajatuksia. Ei minullakaan syvällistä ymmärrystä markkinoista ole. Kuitenkin kurssit on tosi korkealla lähinnä siksi ettei vaihtoehtoja ole. Samaan aikaan maailma on muuttunut levottomampaan suuntaan. Syyria, Trump ja EU - pelkästään niissä kolme todellista aikapommia.

   Poista
 5. Pakko tarttua tähän, vaikka kirjoitus onkin jo muutaman kuukauden takaa.
  Miksi et tallettaisi käteisvarojasi talletustilille, joille "parhaat" pankit maksavat 1,75%:n vuosikorkoa? Tuollaisella korolla päätyisit plussalle, vaikka maksat lainoistasi korkoa. Tililtä saat rahat kuitenkin käyttöösi milloin haluat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olet ehdottomasti oikeassa ja itse asiassa olen jo avannut Bank Norwegian tilin ja tarkoitukseni oli kirjoittaa blogipostauskin aiheesta.

   Jotenkin Bank Norwegianin nettipankki vaan on niin kökkö. Rehellisesti sanottuna minua alkoi tietoturva huolettaa, täysin epäloogisistä syistä eli siksi, että käyttöliittymä on niin halvalla tehty rimpula.

   Toinen vaihtoehto olisi maksaa asuntolaina pois.

   Poista