perjantai 1. tammikuuta 2016

Katsaus vuoteen 2015

Elämänmuutokset


Vuosi 2015
Vuoden 2015 aikana lisäsin riippumattomuuttani eroamalla ammattiliitosta, kirkosta ja armeijan reservistä. Näillä asioilla on ollut yllättävän suuri merkitys henkisesti, vaikkei se jokapäiväisesä elämässäni juuri näykään.

Kirkosta eroaminen on aiheuttanut paheksuntaa, enkä ole sen takia halunnut asiaa esimerkiksi sukulaisilleni laajemmin mainostaa. Vanhemmille ihmisille kirkko tuntuu edelleen olevan pyhä asia ja kirkosta eroaminen tulkitaan helposti uskonnon vastustamiseksi, protestiksi, tai jopa provokaatioksi. Kyseessä on kuitenkin vain täysin looginen päätös olla maksamatta palveluista, joita en käytä.

Armeijasta eroaminen on taas aiheuttanut yllättävän vahvan reaktion kavereideni keskuudessa ja tämä on osa syynä siihen, että välini on mennyt käytännössä kokonaan poikki parin entisen kaverin kanssa. Molemmat pitivät päätöstäni karkuunjuoksemisena ja raukkamaisuutena ja kirjaimellisesti hermostuivat kun yritin perustella päätöstäni. Kokemus on ollut aika opettavainen ja nyt minun on todella paljon helpompi ymmärtää minkälainen laumakäyttäytyminen ja sosiaalinen paine saa miehet värväytymään sodan syttyessä. Valtavirrasta poikkeavat päätökset ovat myös hyvä keino punnita todelliset kaverit ja erotella jyvät akanoista.

Säästöt


Tässä merkittävimmät vuoden aikana toteuttamani säästötoimenpiteet ja niillä saavutettu säästöt:

Ammattiliitosta eroaminen306 €/vuosi
Kirkosta eroaminen800 €/vuosi
Ruoanlaiton tuotannollistaminen5 952 €/vuosi
Sähkösopimuksen kilpailuttaminen120 €/vuosi
Palautusleipäjärjestelmä50 €/vuosi
Mokkulan irtisanominen168 €/vuosi
Yhteensä7 396 €/vuosi

Säästöä on kertynyt aika merkittävä summa. Tämä ei ole edes koko totuus, koska yleisellä, systemaattisella säästämisellä kuluja on vähentynyt vähän sieltä ja täältä - pieniä summia, joita en osaa tässä edes eritellä. Uskon että kokonaissäästöt edellisvuoteen nähden ovat hyvin lähellä 10 000 euroa.

En ole mielestäni koskaan ollut tuhlaileva (jos en nyt nuukakaan) ja silti säästöön jää peräti 10 000 euroa vuodessa enemmän kuin aikaisemmin. Hämmentävää asiassa on se, että en koe luopuneeni oikeastaan mistään - elämänlaatuni ei ole laskenut lainkaan. Rehellisyyden nimissä täytyy tosin sanoa, että vaimoni on asiasta eri meiltä - hän kokee luopuneensa paljosta mm. meikkien, rasvojen ja itsensä hemmottelun osalta.

Sunnitelmallisuus


Vuoden 2015 aikana sijoittaminen on muuttunut huomattavasti systemaatisemmaksi ja suunnitelmallisemmaksi. Määrittelin syyskuussa sijoitusstrategian, jota olen noudattanut. Sijoitusstrategian määrittelyn jälkeen siivosin salkkuni vastaamaan strategiaani. Kuten lukijat tuolloin kommentoivatkin, salkkuni oli siivouksen jälkeen hajautusten osalta vielä epätasapainossa, mikä kuului suunnitelmaani. Kuten seuraavasta kappaleessa ilmenee, salkku on tasapainottunut mukavasti loppuvuoden aikana kuukausisäästöohjelman ansiosta. Jatkan samalla mallilla, joten ensi vuoden lopussa maailmanlaajuinen hajautus on jo varsin hyvin tasapainossa.

Sijoitukset ja varallisuus


Sijoitukset ja varallisuus kehittyivät mukavasti vuonna 2015. Nyt, vuoden lopussa, sijoitusomaisuuteni on 40 719€ ja kokonaisvarallisuuteni 219 171 euroa. Tässä sijoitukseni. Päivitin tiedot myös Osakesalkku ja varallisuus -sivulle.

Osakkeet:
Fortum Oyj13 920€
Cityvarasto Oy10 300€

Käteinen:
Arvo-osuustilillä7 887€

Indeksirahastot:
Nordnet Superfonden Danmark669€
Nordnet Superfonden Sverige648€
Nordnet Superfondet Norge618€
Nordnet Superrahasto Suomi687€

ETF -rahastot:
iShares Core MSCI Emerging Markets IMI UCITS ETF1 415€
iShares Core MSCI Japan IMI UCITS ETF276€
iShares Core S&P 500 UCITS ETF1 942€
db x-trackers MSCI Europe Small Cap Index UCITS ETF (DX2J)809€

Muut:
Bitcoin1 548€

 Image courtesy of Theeradech at FreeDigitalPhotos.net
Jos pidit artikkelistani, jaa se kavereillesi alla olevilla painikkeilla!

Avaa ilmainen osaketili Nordnetiin

 • Tilin avaaminen ei maksa mitään.
 • Osakkeiden säilyttäminen ei maksa mitään.
 • Nordnetin pohjoismaisiin indeksirahastoihin sijoittaminen ei maksa mitään.
Lue lisää

4 kommenttia:

 1. Hyvin säästetty! Menoja on monesti helpompi laskea kuin tuloja nostaa, ainakin jos on jotain mistä laskea...

  Osa noista mainitsemistasi säästöistä on itsellänikin käytössä. Ja viimeeksi tänään tuli kilpailutettua sähkö :)

  VastaaPoista
 2. Oletko hankkinut bitcoinit mitä kautta ja miten säilytät niitä?
  Ne kiinnostaisivat itseänikin kovasti ja tällä hetkellä blockchainin lompakko/paperilompakko säilyttämiseen ja Kraken bitcoinien ostamiseen ja myymiseen vaikuttaisivat omasta mielestä hyviltä vaihtoehdoilta. Paperilompakko voisi olla hyvä ratkaisu pidempään holdailuun. Entä muita yleisiä vinkkejä bitcoineihin liittyen?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hankin ne aikanaan bittiraha.fi -palvelun kautta. Minulla on Multibit koneella ja varmuuskopio USB -tikulla ja paperilla.

   Voisin kirjoittaa loppuviikosta blogitekstin bitcoin kokeilustani. Hankin ne kolme vuotta sitten ihan uteliaisuudesta. Maksoin niistä 125€ joten ihan mukavasti on kehittynyt, joskin riski on lievästi sanottuna korkea.

   En ole bitcoin asiantuntija. Tärkein neuvo on pitää avain tallessa! Aika monet on sen hukanneet...

   Poista