lauantai 25. helmikuuta 2017

Osakkeiden osto netissä

Osakkeiden osto netissä
Kynnys aloittaa osakesijoittaminen saattaa tuntua korkealta. Monimutkaiset talousindikaattorit, hienot termit, asiasta mitään ymmärtämättömien kavereiden ja vanhempien varoitukset, sekä elokuvien itsemurhiin päättyvät pörssiromahdukset ovat luoneet meille täysin vääränlaisen mielikuvan sijoittamisesta. Pyrin kirjoituksissani oikomaan yleisiä harhaluuloja ja korostamaan sitä, kuinka helppoa sijoittaminen itse asiassa on.

Miten osakkeita ostetaan?


Avaa itsellesi arvo-osuustili - se ei maksa mitään


Osakkeet olivat ennen paperisia osakekirjoja, jotka jätettiin yleensä pankin säilytettäväksi. Nykyään nämä osakekirjat ovat muuttuneet sähköisiksi arvo-osuuksiksi, joita säilytetään pankkiholvin sijaan arvo-osuustilillä. Arvo-osuustili on siis pankkitili, jossa voit säilyttää osakkeitasi. Sama pankki, joka tarjoaa sinulle arvo-osuustilin, tarjoaa samalla myös työkalut, joilla voit seurata osakekursseja ja tehdä osakekauppaa, eli myydä ja ostaa osakkeita netin kautta.

Ensimmäinen asia, jonka tarvitset on siis arvo-osuustili. Arvo-osuustiliä ei kannata avata perinteisen kivijalkapankin kautta, koska:
 • Kivijalkapankkien hinnat eivät yleensä ole kilpailukykyisiä. Välityspalkkiot ja mahdolliset säilytyskulut syövät tuottosi.
 • Pankit tyrkyttävät sinulle kaiken näköisiä omia rahastojaan ja muita sijoitustuotteita, joissa on kannaltasi järjetön kulurakenne. Pankit koijjaavat apinaa ihan surutta, joten jos et ole perehtynyt asiaan syvällisesti, en suosittele edes neuvottelemaan pankin kanssa sijoituksista.
 • Sijoituspankkien työkalut ovat paremmat, niiden kautta pääsee tekemään kauppaa monissa pörsseissä maailmanlaajuisesti ja niiden kautta saatavilla on suurempi määrä erilaisia rahoitustuotteita.
 • Sijoituspankkien kulut ovat todella alhaiset.

Nordnet on suomen suosituin osakevälittäjä. Käytän itse Nordnetiä ja minulla on siitä todella hyviä kokemuksia. Suosittelen Nordnetiä seuraavista syistä:
 • Luotettava pohjoismainen ja vakavarainen toimija.
 • Nordnet kuuluu talletussuojan piiriin, eli pankissa säilytettävä käteinen on suojattu 100 000 euron rajaan saakka.
 • Todella helppo ja monipuolinen suomenkielinen verkkopalvelu.
 • Suomenkielinen ja hyvin toimiva asiakaspalvelu.
 • Ilmainen kuukausisäästöohjelma.
 • Asiakkaille täysin kuluttomat indeksirahastot.
 • Todella kilpailukykyiset hinnat.
 • Arvo-osuustilin avaaminen ja osakkeiden säilyttämien ei maksa mitään.

Arvo-osuustilin avaamiseen menee vain muutamia minuutteja, eikä se maksa mitään! Voit luoda itsellesi arvo-osuustilin klikkaamalla tästä ja seuraamalla sivulla olevia ohjeita.

Osta osakkeita netissä


Osakkeiden ostaminen netissä on helppoa sen jälkeen kun olet avannut itsellesi arvo-osuustilin. Kirjaudu Nordnetiin käyttäjätunnuksen ja salasanan avulla, etsi haluamasi osake hakutoiminnolla ja paina osta -painiketta. Tämän jälkeen voit syöttää haluamasi määrän osakkeita, sekä kurssin, eli hinnan, mitä olet valmis maksamaan yhdestä osakkeesta. Nordnet tarjoaa valmiiksi kurssin, jolla viimeisin kauppa on toteutunut. Se on käytännössä osakkeen markkinahinta. Paina vielä osta -painiketta, minkä jälkeen toimeksiantosi näkyy kaupankäynti -välilehdellä. Kun kauppa toteutuu, eli joku myy osakkeita ostotoimeksiannossasi merkittyyn hintaan, osakkeet ilmestyvät arvo-osuustilillesi salkku -välilehden alle.

Arvo-osuustilillä pitää olla käteistä, jotta voit tehdä ostotoimeksiannon. Yleisnäkymässä, johon pääset kirjautumisen jälkeen, on Tee talletus -linkki, jota klikkaamalla voit siirtää rahaa verkkopankista arvo-osuustilillesi.

Kuinka paljon tarvitset rahaa ostaaksesi osakkeita?


Voit ostaa vaikka vain yhden osakkeen. Monien yritysten osakkeet maksavat vain muutamia euroja kappaleelta. Tämän lisäksi jokaisesta kaupankäyntitapahtumasta (osto tai myynti) menee välityspalkkio. Välityspalkkion suuruus muuttuu sen mukaan, kuinka paljon teet kauppaa. Jos ostat muutaman euron arvoisen osakkeen, etkä ole tehnyt muita kauppoja, välityspalkkion suuruus on 9 euroa. Alle 15 eurolla voit siis tehdä ensimmäisen osakekauppasi.

Yksittäisen osakkeen ostaminen ei välttämättä ole taloudellisesti kannattavaa, koska välityspalkkio on suuri suhteessa osakkeen hintaan, mutta se on hyvä tapa kokeilla, miten osakkeita ostetaan käytännössä. Voit säilyttää tämän ensimmäisen osakkeesi vaikka muistona - samalla tavalla kuin Roopen ensimmäinen kolikko oli hänen onnenlanttinsa.

Mitä seuraavaksi?


Sijoittamisessa, kuten niin monessa muussakin asiassa, tärkeintä on aloittaminen. Kun olet ostanut ensimmäisen osakkeesi, kannattaa miettiä sijoitusstrategiaasi, sekä sijoitusten hajauttamista. Kannattaa tutustua myös indeksirahastoihin ja ETF -tuotteisiin.

Kuukausisäästäminen on piensijoittajalle todella hyvä vaihtoehto. Se tarjoaa merkittäviä hyötyjä suoriin osakesijoituksiin verrattuna. Lue lisää kuukausisäästämisestä ja sen hyödyistä täältä.


Image courtesy of jk1991 at FreeDigitalPhotos.net
Jos pidit artikkelistani, jaa se kavereillesi alla olevilla painikkeilla!

Avaa ilmainen osaketili Nordnetiin

 • Tilin avaaminen ei maksa mitään.
 • Osakkeiden säilyttäminen ei maksa mitään.
 • Nordnetin pohjoismaisiin indeksirahastoihin sijoittaminen ei maksa mitään.
Lue lisää

7 kommenttia:

 1. Itseäni on lähinnä mitättänyt rahojen siirto sijoituspankkiin. Miten muut sen hoitavat? Ohjaatteko kuukausittain x määrän rahaa sijoituspankkiin tilisiirroilla? Oletan siis, että sijoituspankkissa ei ole käyttötiliä. Olen toistaiseksi pysytellyt Nordeassa, mutta avaan todennäköisesti tilin nordnettiin siinä vaiheessa kun voin säästää tuloistani vakituisesti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nordnetissä ei ole käyttötiliä, mutta arvo-osuustilillä voi toki silti pitää käteistä. Itse siirrän summan tilipäivänä käsin. Mitään viivettä siihen ei tule Nordnetin kanssa, eli summa on arvo-osuustilillä käytettävissä heti siirron jälkeen. Siiron saa myös helposti automatisoitua jos ei jaksa itse kliksutella.

   Poista
 2. Mulla menee Nordnettiin kuukausittain automaattisesti. Tarvitaan tili ja viitenumero. Siirrossa menee pari pankkipäivää.

  VastaaPoista
 3. Mulla menee Nordnettiin kuukausittain automaattisesti. Tarvitaan tili ja viitenumero. Siirrossa menee pari pankkipäivää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, toi on varmaan kätevin tapa ainakin kuukausisäästäjälle. Nordnetin ETF:ien ja indeksirahastojen kuukausiohjelmalla on tietyt kiinteät päivät, jolloin sijoitus tapahtuu, joten helppoa säätää niin että tilillä on aina tarvittava summa kuukausisijoitusta varten.

   Poista
 4. Nordnet on sinänsä ihan hyvä, mutta kyllä se vaan on helvetin kallis ostaessa osakkeita usasta ja etenkin kanadasta (20€) :(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suorat osakesijoitukset USA:aan kieltämättä aika kalliita. Itse hoidan jenkkisijoitukset kuukausisijoituksella ETF:ään, jolloin kuluja ei tule ostoista lainkaan.

   Poista