sunnuntai 17. maaliskuuta 2019

Ilmastonmuutos - totta vai tarua?

Ilmastonmuutos - totta vai tarua?
Ilmastonmuutoksesta jauhetaan joka tuubista. Eniten huolissaan ovat tietysti suurkaupunkien hipsterit, koska se on muodikasta. Kyllästyin kettutyttöihin ja viherpiipertäjiin jo about 20 vuotta sitten, enkä enää oikein jaksa niiden vouhotuksia.

Pirjo Heikkilän ja Kimmo Ohtosen Villien jäljillä -sarja oli aika lailla pohjanoteeraus. Ajellaan turistilauman kanssa jäänmurtajalla saastuttamassa merta ja kuvataan kannella mitä satutaan näkemään. Samat kaupunkihipsterit matkustelevat lentokoneilla ympäri maailmaa luontokonferenssista toiseen - ja sivuuttavat sujuvasti faktan (oiskohan Enbusken blogista), että yksi lento saastuttaa saman verran kuin henkilöauto vuodessa. Osasin muuten kairata avannon jäähän alle kouluikäisenä - TV:stä vähän hävetti katsella kun noin 35v Ohtonen yritti siinä tehdä, ilmeisesti elämänsä ensimmäistä pilkkireikää. Ei onnistunut. Avaa Ohtonen ensi kerralla kairan veivi, niin kädet pääsevät pyörimään ja saatat onnistua.

Onko ilmastonmuutos sitten tarua? Ei tietenkään ole. Ilmastonmuutoksen kieltävät tahot ovat joko epärehellisiä, tai vielä pahemmin sekaisin kuin virherpiiperöt. Itse vietän paljon aikaa luonnossa ja olen sen verran valistunut asioista, etten jaksa edes väitellä siitä, etteikö ilmiö olisi todellinen.

En jaksa kuitenkaan huolestua. Miksi? Koska ihmiskunta toimii samalla tavalla kuin pörssi. Pörssi ylireagoi milloin mihinkin suuntaan, mutta pitkällä tähtäimellä se on todella tehokas. Siinä vaiheessa kun ongelma on tarpeeksi suuri se ratkaistaan. Miten? No ratkaisuthan on todella helppoja: käytetään puhtaampaa energiaa (kyllä, se maksaa enemmän, so what?), istutetaan puita, ja jos mannerjäätikkö ei riitä heijastamaan lämpöä avaruuteen, jokainen voi asettaa katolleen peilin.

Suomessakin ollaan samaan aikaa huolissaan metsien hakkuista ja siitä, kuinka asutus keskittyy yhä enemmän kaupunkeihin. Uusimaa kasvaa valtavaa vauhtia ja muu Suomi autioituu. Eikös maaseudun autioituminen ja asutuksen keskittyminen kaupunkeihin tarkoita metsien kasvamista? Vai mitä niille pelloille tapahtuu? Kun Kajaanin viimeinen kajanikaani sammuttaa valot, eiköhän sinne ala mäntyä ja kuusta pukkaamaan.

No worries. Sähköautot yleistyvät ja päästöt vähenevät. Keinoja on kyllä olemassa ei homma ole siitä kiinni. Tarvitaan toki vielä monta hirmumyrskyä, metsäpaloa ja ties mitä katastrofeja, ennen kuin niiden toteuttamiseen löytyy riittävästi poliittista tahtoa.


Avaa ilmainen osaketili Nordnetiin

 • Tilin avaaminen ei maksa mitään.
 • Osakkeiden säilyttäminen ei maksa mitään.
 • Nordnetin pohjoismaisiin indeksirahastoihin sijoittaminen ei maksa mitään.
Lue lisää

6 kommenttia:

 1. Tässä yksi laskelma lentämisen suhteestä autoiluun. https://www.maaseuduntulevaisuus.fi/ymp%C3%A4rist%C3%B6/artikkeli-1.220697

  Koska koulutetut naiset synnyttävät vähemmän kuin kouluttamattomat on naisten koulutus tehokas isku ilmastonmuutosta vastaan. Naisten pankin kautta voi pikkurahalla kouluttaa naisia tai vaikkapa ostaa muutaman puun, ellei itsellä ole maata mihin taimia pistäisi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos linkistä! On se ihme juttu ettei lentoliikenteen vaikutuksista juuri puhuta.

   Naisten koulutus on mielenkiintoinen pointti. Koulutettu nainen haluaa kaksi lasta, köyhä taas tekee 5-10 lasta. Mikähän siinäkin syynä? Slumissa niin tylsää, että seksi ainoa huvi? Kun menee huonosti, seksipalveluiden kysyntä kasvaa - Suomessakin 90 -luvun laman myötä tuli toplesskuviot ja muutenkin seksipalveluiden kysyntä kasvoi.

   Naisten koulutus on monellakin mittarilla hyvä asia, vaikka juuri tällä hetkellä ollaan huolissaan liian pienestä syntyvyydestä. Mut tosiaan ilmaston näkökulmastahan se on vaan hyvä asia.

   Poista
 2. syntyvyyttä ei ole liian vähän. se vaan jakaantuu liian epätasaisesti.

  VastaaPoista
 3. Tää oli oikiasti aika hyvä. Näin mä ajattelen kans. Ylireagointia vaikka asia itsessään on totta. Mutta tuon syntyvyyden kanssa ollaan vielä ihmeissään. Ja nimenomaan Suomen syntyvyyden kanssa. Se tulee laskemaan ja pahasti ennen kuin jotain konkreettisia muutoksia tehdään.Suomi on yksi harvoja paikkoja missä lapsia ja heidän kasvattamistaan arvostettaisin vähemmän. Se näkyy monessa. Ja annappa ku otetaan 40v lisää niin jo hupenee naperot tästä maasta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Virossa tilanne taitaa olla vielä pahempi. Pieni kansa ja syntyvyys romahti neukkujen lähdettyä. Neuvostoliiton aikaan olot oli huonot, mutta kukaan ei ollut täysin tyhjän päällä. Perheitä perustettiin ja lapsia syntyi. Sitten siirryttiin markkinatalouteen yht äkkiä, mutta mitään markkinaa ei oikeastaan ole. Jostain luin, että naiset eivät uskalla siellä tehdä lapsia, koska mitään varmuutta ei ole oikeastaan mistään.

   Poista
 4. Ilmasto muuttuu ja lämpenee, kaikella on aikansa. Aina on ollut kylmempiä ja lämpimämpiä jaksoja. Ihminen ei tähän juurikaan pysty vaikuttamaan, halusi tai ei. Kaikki taloudellisesti järkevä toiminta tuottaa hiilidioksidipäästöjä. Se ajammeko työpaikalle dieselillä vai sähköllä (joka voi olla fossiilisesti tuotettua) ei vaikuta käytännössä mitään ilmaston lämpenemiseen. Kun tuotamme hiilidioksidia, kasvavat metsät enemmän ja sitovat hiilidioksidia itseensä. Luonnolla on kyllä kyky pitää itsensä tasapainossa.
  Jos ilmasto hieman lämpenee, moni maa hyötyy tästä! Suomi on näiden maiden joukossa. Hyötyinä pidempi kasvukausi ja leudompi talvi, pienemmät lämmityskulut ja paljon muita hyötyjä joita en ala nyt luettelemaan. Ilmastonmuutosta vastaan taisteleminen on turhaa, tuhlaa rahaa, aikaa ja kallisarvoisia resursseja. Keskittykäämme oikeisiin asioihin.

  VastaaPoista