lauantai 11. maaliskuuta 2017

Auton myyminen

Auton myyminen
Autosta luopumalla voi säästää paljon rahaa. Itse asun kuitenkin sellaisessa paikassa, ettei yleisillä liikkuminen ole vaihtoehto.

Vaihdoin oman autoni työpaikalta käyttöetuna saatuun leasing -autoon. Kirjoittelen myöhemmin, miksi päädyin liisariin. Käytetyn auton myyminen on helppoa, mutta kaupantekoon liittyy muutamia asioita, jotka kannattaa ottaa huomioon ja miettiä ennakkoon. Tässä ohjeet käytetyn auton myymiseen.

Myynti-ilmoitus


Myynti-ilmoituksen voi julkaista esimerkiksi Nettiautoon. Palvelu löytää auton tiedot automaattisesti rekisterinumeron perusteella, joten ilmoituksen tekeminen on helppoa. Ilmoitukseen kannattaa listata selvästi kaikki viat ja puutteet, joita autossa on. Pienetkin asiat kannattaa mainita, koska se antaa avoimen ja rehellisen kuvan.

Valokuvat ovat tärkeitä. Kannattaa käyttää auto pesussa ennen valokuvaamista ja ottaa riittävästi valokuvia. Auto kannattaa kuvata edestä, takaa ja molemmilta sivuilta ja tämän lisäksi takakontista, moottoritilasta, etuistuimista, takaistuimista ja kojelaudasta.

Auton esittely


Auton esittelyyn kannattaa valmistautua siten, että sinulla on kaikki kauppaan kuuluva (toiset renkaat ym.), tarvittavat asiakirjat ja kaikki avaimet valmiina. Ostaja saattaa tulla kaukaa ja osta ajoneuvon samantien. Silloin on tärkeää, ettei renkaita tarvitse lähteä hakemaan talvisäilytyksestä tms.

Jos autoa katsomaan tuleva haluaa käydä koeajelulla, lähde itse mukaan, tai tarkista henkilöllisyys ajokortista, ennen kuin luovutat auton koeajoon.

Kaupanteko


Alalla on paljon jobbareita ja kauppamiehiä. Kun julkaiset ilmoituksen, romanit ja autokauppiaat alkavat soitella välittömästi. He ovat kaupanteon ammattilaisia ja tinkivät armottomasti. Kannattaa siis varautua siihen, että kaupanteko voi olla aika aggressiivistakin.

Kun ostaja päättää ostaa auton, kannattaa tarvittavat asiakirjat täyttää saman tien.

Asiakirjat:
 • Rekisteröintitodistus. Osa II / Ilmoitusosa. Kun myyt auton, sinun on luovutettava ostajalle joko rekisteröintitodistuksen ilmoitusosa, tai vaihtoehtoisesti Trafin -verkkopalvelusta tulostettava varmenne. Trafin verkkopalveluun pääset kirjautumaan omilla pankkitunnuksillasi tästä.
 • Kauppakirja kannattaa aina tehdä. Netistä löytyy paljon valmiita kauppakirjapohjia, joita voit käyttää. Esimerkiksi if -vakuutusyhtiön kauppakirjapohja löytyy täältä.
 • Luovutusilmoitus kannattaa tehdä sekä Trafin sähköiseen palveluun, että omaan vakuutusyhtiöösi.

Maksu kannattaa vaatia käteisenä, tai sitten mennä ostajan kanssa pankkiin, jolloin saat kuitin tilisiirrosta ja voit varmistaa, että maksu on varmasti osoitettu sinun pankkitilillesi.


Image courtesy of dan at FreeDigitalPhotos.net
Jos pidit artikkelistani, jaa se kavereillesi alla olevilla painikkeilla!

Avaa ilmainen osaketili Nordnetiin

 • Tilin avaaminen ei maksa mitään.
 • Osakkeiden säilyttäminen ei maksa mitään.
 • Nordnetin pohjoismaisiin indeksirahastoihin sijoittaminen ei maksa mitään.
Lue lisää

2 kommenttia:

 1. Kaveri möi juuri autoa. Hänellä paloi pinna siihen kuinka moni tyyppi tuli ensin katsomaan autoa ja sitten vakuutti ostavansa sen huomenna. Ikinä ei tyypit tulleet sovittuun tapaamiseen eikä enää puhelimeenkaan vastattu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen kuullut että samanlaisia ongelmia on kun myy kamaa esim huuto.net:ssä. Joku varaa tuotteen ja sanoo ostavansa. Sitten ei ikinä kuulu mitään.

   Ei kannata poistaa myynti-ilmoitusta, tai luvata tavaraa kenellekään, ennen kuin rahat on kourassa.

   Poista