lauantai 15. huhtikuuta 2017

Kuinka rikastua?

Kuinka rikastua?
Päätin kirjoittaa tästä, ehkä vähän kuluneestakin aiheesta, koska se on kuitenkin kysymys, jota ihmiset ovat kyselleet sukupolvesta toiseen. Suurin osa aihetta käsittelevistä kirjoituksista on mielestäni täyttä hölynpölyä. Aloitetaanpa siis ampumalla alas muiden kirjoituksia.

Typerimmät ehdotukset rikastumisen keinoista


1. Kirjoita kirja


Monet sivustot ehdottavat kirjan kirjoittamista keinona saavuttaa passiivista tuloa ja rikastua. Helppoa kuin mikä - kirjoitat vain kirjan ja sitten nautit kuuluisuudesta ja seurailet kuinka rahaa tulee ovista ja ikkunoista.

Palataanpa maanpinnalle. Ensinnäkin kirjan kirjoittaminen on aivan hirvittävä urakka. Puhutaan vuoden tai vuosien työstä. Kirjoittaminen on todella rankkaa ja raskasta työtä. Kokeile vaikka.

Toiseksi, kaikista ei ole kirjailijoiksi. Sinun pitää olla poikkeuksellisen lahjakas pystyäksesi kirjoittamaan kaunokirjallisuutta, tai sitten sinulla pitää olla rautainen ammattitaito kirjoittaaksesi tietokirjallisuutta.

Kolmanneksi, jonkun pitäisi julkaista kirjasi. Kaikista kirjoitetuista kirjoista vain muutama prosentti julkaistaan. Hyvienkin tuotosten on vaikea päästä pinnalle, jos kirjoittajalla ei ole nimeä tai julkisuutta entuudestaan. Jos selviäisit urakasta ja saisit kirjasi valmiiksi, on todella suuri todennäköisyys sille, että sitä ei koskaan julkaistaisi.

Neljänneksi, kirjailijat tienaavat törkeän huonosti. Ammattikirjailijat tienaavat teoksillaan keskimäärin 2 000 euroa vuodessa. Monet ammattikirjailijat saavat lisäksi taiteilijantukea, jonka kanssa vuotuiset tulot asettuvat noin 10 000 euroon. Se on pienempi, kuin yhdenkään duunarialan minimipalkka. Hyvin harva kirjailija on rikas, hyvätuloinen, tai edes keskituloinen.

2. Tee mobiilisovellus


Erilaiset storet pursuavat mobiilisovelluksia. Niitä on aivan hirvittävästi. Aikaisemmin niitä myös latailtiin, mutta tilanne on muuttunut ja sovellusten lataaminen on vähentynyt. Miksi? Koska useimmat sovellukset ovat surkeita. Killer applikaatioista on puhuttu iät kaiket, mutta sellaisia ei ole koskaan keksitty. Ei yksittäisestä sovelluksesta ole paljoakaan iloa - sovelluksesa on hyötyä, vasta kun se on osa jotain todellista palvelua. Tarvitaan kokonainen ekosysteemi, jossa sovellus on vain pieni palanen.

Toimivat sovellukset ovat vain käyttöliittymä johonkin palveluun: pitsan tilaamiseen, hotellin varaamiseen, tai esimerkiksi rahan siirtoon. Varsinainen bisnes on se palvelu niiden takana.

Lisäksi toimivan mobiilisovelluksen rakentaminen on työlästä. Jotain sinne päin saa nopeasti aikaiseksi, mutta kun sovelluksen pitäisi toimia eri laitteilla (jotka muuttuvat jatkuvasti), eri kauppapaikoissa, erilaisilla laskutusperiaatteilla, sovellukset pitää pystyä päivittämään jne. Hyvin äkkiä puhutaankin jo mittavista projekteista.

Kaiken lisäksi ihmiset eivät ole valmiita maksamaan sovellusten käytöstä juuri mitään. Ne on totuttu saamaan ilmaiseksi.

3. Rikastu naimalla


Naiminen on kivaa ja avioliittokin menettelee. Korkean tason huorat käsittääkseni tienaavat varsin hyvin, mutta tässä yhteydessä tarkoitan naimalla rikastumisella sitä, että menee varakkaan henkilön kanssa naimisiin.

Tarviiko tämän ehdotuksen typeryyttä edes perustella? Voit toki rasvata tukkasi, laittaa valkosankaiset aurinkolasit päähäsi ja lähteä Uuno Turhapurona kotikaupunkisi yöhön etsimään rikasta seuraa tositarkoituksella. Onnistumisen mahdollisuudet lienevät aika kehnot.

4. Lottoa


Todennäköisyydet ovat sinua vastaan. Onnistumisen mahdollisuudet ovat olemattomat.

5. Rikastu urheilijana


Tätäkin on jossain ehdotettu. Monet urheilijat ovat uhranneet koko nuoruutensa treenaamiseen, eivätkä ole silti koskaan menestyneet. Hirvittävä määrä työtä on mennyt taloudellisessa mielessä aivan hukkaan. Jos urheilija olisi käyttänyt saman ajan opiskeluun ja työntekoon, useimmilla olisi sievoinen potti kerättynä. Lisäksi tähän täytyy tietenkin lisätä, että menestyäkseen pitää olla lahjakas, geenien pitää sopia lajiin ja tuuriakin tarvitaan, jotta loukkaantumisilta ym. vältytään.

Mikä huonoja ehdotuksia yhdistää?


Huomaatko, mikä edellä mainittuja huonoja ehdotuksia yhdistää? Se, että ne eivät ole keinoja rikastua, vaan niissä rikastuminen on vain seurausta menestykselle tai hyvälle tuurille. Jos menestyt ja pääset huipulle missä tahansa asiassa, todennäköisesti menestyt myös taloudellisesti. Kannustan tekemään mitä tahansa yllä mainituista asioista, jos sinulla on niihin lahjoja tai intohimoa. Jos osaat kirjoittaa, kirjoita upea kirja, jos olet lahjakas urheilija hyödynnä lahjojasi, lottoa jos se tuo jännitystä ja unelmia elämääsi ja nai miljonäärin tytär, jos olet sellaiseen ihastunut. Jos sen sijaan mietit nimenomaan keinoa, miten rikastua, sinun kannattaa miettiä muita vaihtoehtoja.

Yrittäminen


Yrittäminen on jo vaikeammin lokeroitava asia. Yrittämiseen liittyy riskejä ja epäonnistumisia. Onnistujistakin monet eivät koskaan rikastu - he vain pärjäävät yrittäjinä ja hankkivat yrittämisellä toimeentulonsa. Aikaisemmin mainitut asiat, kuten lahjakkuus ja tuuri vaikuttavat myös yrittäjiin. Monella menestyneellä yrittäjällä on yksinkertaisesti ollut hyvä tuuri - he ovat sattuneet tekemään oikeita asioita oikeaan aikaan.

Yrittäjä voi kuitenkin menestyä ihan silläkin, että haluaa rikastua. Ei se ole huono motivaattori yrittäjälle. Monet sarjayrittäjät yrittävät kaikkea. Kun homma ei toimi, yritys alas ja jotain muuta kehiin. Se kymmenes yritys voi sitten osua kultasuoneen. Jos tarpeeksi yrittää, on hyvät mahdollisuudet menestyä jossain vaiheessa. Tämä on kuitenkin rankka elämäntapa, eikä sovellu kaikille.

Miten sitten voit rikastua?


Toivottavasti en ole nyt masentanut sinua ja haaveitasi. Kuten yllä on esitetty, rikastua voi monella tapaa. Suurin osa menetelmistä ei kuitenkaan sovellu kenelle tahansa. Sinun pitää löytää oma tiesi.

On kuitenkin yksi tie, joka sopii meille kaikille:
 1. Tienaa enemmän kuin kulutat
 2. Sijoita ylijäävät tulot järkevästi hajauttaen
 3. Odota tarpeeksi kauan
Itse noudatan tätä strategiaa. Ratkaisu on hämmästyttävän yksinkertainen. Se on todella helppoa ja käytännössä lähes idioottivarma tapa vaurastua, koska korkoa korolle ilmiö tekee kaiken työn puolestasi. Tutustu tarkemmin sijoittamista, hajauttamista ja odottamista koskeviin kirjoituksini ja aloita tiesi kohti vauraampaa elämää jo tänään!


Image courtesy of fantasista at FreeDigitalPhotos.net
Jos pidit artikkelistani, jaa se kavereillesi alla olevilla painikkeilla!

4 kommenttia:

 1. Mutta mikä on rikkaan määritelmä? Onko rikas sellainen jolla on kasa rahaa tilillä vai sellainen joka ostaa kaikkea kallista?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä kysymys! Kehitysmaassa asuvien mielestä me kaikki suomalaiset olemme varmasti rikkaita - ja he ovat mielestäni aivan oikeassa. Rikas on epämääräinen, mutta kiehtova termi, siksi käytän sitä usein. Vauras tai varakas on paljon täsmällisempi, joskin nekin ovat täysin suhteellisia.

   Rikkaalla on omaisuutta. Esimerkiksi lainarahalla ostaminen ei tee kenestäkään rikasta. Joku kiteytti asian hyvin jotenkin näin "suurin osa ihmisistä ei oikeasti halua olla miljonääri, vaan he haluavat tuhlata miljoonan, mikä on ihan eri asia".

   Omalla mittapuullani miljonääri (vähintään 1 mlj omaisuutta) on rikas.

   Poista
  2. Mainitsemasi kolme kohtaa ovat selkeä keino rikastumiseen, mutta eivät avaa kriittisintä komponenttia, eli "tienaa".

   Kulutuksen säätely onnistunee monelta, samoin hajauttaminen. Odottaminenkin onnistuu jos ei tee mitään :)

   Hyvät tienestit ovat taasen saatavilla varmimmin hankkimalla koulutuksen arvostetulta alalta ja tekemällä töitä. Tämä vaatii sinnikkyyttä ja päättäväisyyttä, mutta ei välttämättä erityistä lahjakkuutta tai tuuria, ja eroaa siten aiemmin listaamistasi "taikatempuista". Rikastuminen seuraa sitten varmasti sijoittamalla jatkuvasti, hajautetusti, ja pitkäjänteisesti...

   Poista
  3. Hyvä pointti - voisinkin pohtia seuraavassa kirjoituksessa tulopuolta, eli tienaamista.

   Jossain kirjoitettiin, ettei sillä ole mitään merkitystä, mitä tienaa, koska vain tulojen ja kulujen erotus ratkaisee. Periaatteessa näin, mutta käytännössä kuluilla tulee alaraja vastaan, mistä ei enää voi tinkiä. Tulojen ja kulujen erotuksellakaan ei ole periaatteessa merkitystä, jos aikaa on tarpeeksi. Mutta, koska meillä on aikaa rajoitetusti ja pakollisia kuluja, tuloilla on tosiaan merkittävä vaikutus käytännössä.

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...