lauantai 29. heinäkuuta 2017

Sijoittamalla miljonääriksi!

Voisitko sinäkin olla miljonääri?


Sijoittamalla miljonääriksi
Miljoonassa on sitä jotain! Satatonnia on iso raha, 500 000 euroa on jo ihan merkittävä omaisuus, mutta miljoona on valtava summa. Minulle miljoonassa menee raja - alle miljoonan omistava voi olla vauras, mutta miljonääri on minun mittapuullani rikas.

Suhtautumiseni miljoonaan on toki tunnepitoinen, eikä loogisesti ajateltuna edes kovin relevantti. Rahan ostovoimahan on se, mikä oikeasti ratkaisee. Miljonäärejä pidettiin rikkaina jo markka-aikaan. Sitten kun siirryttiin euroihin, Suomesta hävisi yhdessä päivässä aika monta miljonääriä. Miljoona markkaa kun oli vain 170 000 euroa.

Joka tapauksessa miljoonan euron varallisuus olisi kiva joskus omistaa. Päätin laskea, kuinka suurilla kuukausierillä miljoonan voisi saada kokoon 10 vuodessa, 20 vuodessa, 30 vuodessa, 40 vuodessa ja 50 vuodessa. Laskelmat perustuvat pörssin keskimääräiseen kahdeksan prosentin vuosituottoon. Pörssien keskimääräiseen tuottoon pääsee helposti sijoittamalla kuukausittain indeksirahastoihin.

Miljonääriksi 10 vuodessa


Aloitetaan haastavasta päästä. Paljonko pitäisi sijoittaa kuukaudessa, jotta saavuttaa miljoonan euron omaisuuden kymmenessä vuodessa? Pörssien keskimääräisellä 8% tuotolla, kuukausierän pitäisi olla peräti 6 000 euroa. Voimmekin todeta, että tavalliselle palkansaajalle miljoonan euron omaisuuden saavuttaminen kymmenessä vuodessa esimerkiksi indeksirahastoon sijoittamalla on käytännössä mahdotonta.

Miljonääriksi 20 vuodessa


Paljonko miljoonaomaisuuden saavuttamiseen pitäisi sijoittaa 20 vuoden ajan? Jos vastauksesi on edellisen kohdan perusteella 3 000 euroa kuukaudessa, suosittelen lukemaan kirjoitukseni korkoa korolle -ilmiön voimasta. Oikea vastaus on nimittäin 1 800 euroa kuukaudessa. Summa on edelleen suuri, mutta ei mahdottoman suuri. Itselläni jää tällä hetkellä melkein tämän verran kuukaudessa sijoitettavaksi ja selvästi enemmän sitten, kun olen saanut asuntolainani maksettua.

Miljoonan saavuttaminen 20 -vuodessa on siis mahdollista, mutta edellyttää vähän keskivertoa parempaa tulotasoa ja varsin säästeliästä elämäntyyliä.

Miljonääriksi 30 vuodessa


Entä 30 vuodessa? 30 vuodessa saavutat miljoonaomaisuuden sijoittamalla 800 euroa kuukaudessa. Now we are talking! 800 euroa kuukaudessa ei ole enää lainkaan mahdoton summa. Keskipalkkainen suomalainen pystyy tämän verran säästämään kuukaudessa jos elää säästeliäästi.

30 vuotta on pitkä aika, mutta jos olet tällä hetkellä kolmekymppinen, olisit kuitenkin miljonääri jo selvästi ennen eläkeikää.

Miljonääriksi 40 vuodessa


40 vuodessa miljonääriksi pääset sijoittamalla noin 350 euroa kuukaudessa. Tämä on jo varsin pieni summa ja käytännössä lähes kuka tahansa työssä käyvä pystyy tämän verran säästämään.

Jos olet nyt parikymppinen, saavutat miljoonan ennen eläkeikää sijoittamalla vain 350 euroa kuukaudessa! Korkoa korolle ilmiö on selvästi ikärasistinen. Harmi etten itse ymmärtänyt aloittaa sijoittamista heti opiskelujen päätyttyä.

Miljonääriksi 50 vuodessa


Nyt homma menee jo helpoksi. Miljoonan saavuttaa 50 vuodessa sijoittamalla vain 150 euroa kuukaudessa. Kuka tahansa pystyy tähän!

Viisikymmentä vuotta on meille useimmille liian pitkä aika, mutta ajattele lapsiasi. Mitä jos säästäisit lapsellesi heti hänen syntymästään alkaen 150 euroa kuukaudessa? Kun lapsi tulee täysi-ikäiseksi hän jatkaisi sijoittamalla itse 150 euroa joka kuukausi. Tällä tavalla lapsesi olisi miljonääri viiskymppisenä. Lue lisää lapselle säästämisestä.

Milloin minä olen miljonääri?


Minulla on tällä hetkellä varallisuutta 270 000 euroa. Tarvitsen siis 730 000 euroa saavuttaakseni miljoonaomaisuuden. Sijoitusvarallisuuden osuus varallisuudestani on 80 000 euroa ja minulle jää kuukausittain säästöön noin 2 000 euroa. Tätä vauhtia olen miljonääri 13 vuoden kuluttua.

Aloita oma tiesi kohti miljoonaomaisuutta!


Korkoa korolle -laskurilla voit tehdä tarkempia laskelmia ja katsoa, millä aikataululla sinä voisit olla miljonääri. Toki tavoitteen ei tarvitse olla läheskään niin kunnianhimoinen. Tärkeintä on asettaa oma säästötavoitteesi, olipa se sitten 10 000 euroa, 100 000 euroa, 500 000 euroa tai vaikka mainitsemani miljoona.

Laskelmista näkyy hyvin selvästi, että mitä pidempi aikajänne, sitä helpompi tavoite on saavuttaa. Tärkeintä on siis aloittaa sijoittaminen mahdollisimman aikaisin. Aloita sijoittaminen jo tänään ja avaa maksuton arvo-osuustili Nordnetiin!


Image courtesy of sheelamohan at FreeDigitalPhotos.net
Jos pidit artikkelistani, jaa se kavereillesi alla olevilla painikkeilla!

Avaa ilmainen osaketili Nordnetiin

 • Tilin avaaminen ei maksa mitään.
 • Osakkeiden säilyttäminen ei maksa mitään.
 • Nordnetin pohjoismaisiin indeksirahastoihin sijoittaminen ei maksa mitään.
Lue lisää

10 kommenttia:

 1. Vaikka minulla on tavoite saada miljoona euro omaa pääomaa kasaan. Ajattelen silti että miljoona euro on kyllä todella paljon ja jopa ehkä liikaa omaa pääomaa. 8% tuotolla sillä saa kuukaudessa tuottoa 6666 euroa (1000000 x 0,08. / 12). Vaikka tuotto prosentti olisi huonompi niin tuolla eläisi vähän liian hyvin. Itse olen myös 'unohtanut' laskelmista pääoman syönnin. Eli jos pääomaa aikoo itse käyttää niin kyllä miljoona euroa on esim minulle 'liikaa'.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Miljoona on minullekin "liikaa" siinä mielessä että pienemmälläkin olisin taloudellisesti riippumaton :)

   Täytyy kuitenkin huomioida, että koko miljoona ei ole sijoitusomaisuutta. Minulla on asunnon arvo 250 000 joten miljoonasta sijoituksissa olisi 750 000.

   750k sen verran suuri että sen hajauttausin varmaan eri omaisuusluokkiin eli valtaosa pörssissä mutta rinnalle pienempituottoisia korkosijoituksia tasaamaan riskiä. Tämä laskisi kokonaistuottoa.

   Poista
 2. Lyhyt aikaperiodi on siksi harhaanjohtava, ettei 8% tuotto toteudu tasaisesti. Joskus 10 tai 20 vuotta saattaa mennä niin, että toteutuu enemmän tai vähemmän. Laskelma on siis hyvin teoreettinen. Itse suosittelisin menetelmää joka estäisi sen, että on täysipainoisesti osakkeissa silloin kun markkinoilla rytisee kovaa. Jos olisi pystynyt olemaan edes osittain pois markkinoilta 2000-2003 ja 2008 olisi tuotto selvästi parempaa. Yksinkertainen tekninen menetelmä voisi auttaa tässä ja katkaista osan tappioista: esimerkiksi menetelmä jossa poistutaan kokonaan tai osittain markkinoilta, kun MACD-indikaattori tippuu negatiiviseksi kuukausikaaviossa. Kuuluisa esimerkki on tietenkin Japani, jossa tuotot ovat jääneet hyvin mataliksi vuosikymmeniä kestäneen pörssilaksun vuoksi (1989-2009). Periaatteessa tällainen ei ole mahdotonta esim. Euroopassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olet oikeassa 8% toteutuu kaikkea muuta kuon tasaisesti. Itse en luota teknisiin menetelmiin. Jälkikäteen on helppoa katsoa mitä olisi kannattanut tehdä. Teknisillä menetelmillä saattaa saada merkittävää ylituottoa, mutta niillä voi tulla myös pahasti pataan. Ainakaan itselläni ei osaaminen riitä niihin. Toki silti välttelen seuraava romahdusta käteispainolla tällälin hetkellä :)

   Oman salkkuni olen hajauttanut maailmanlaajuisesti, joten tuotto ei ole pelkästään esim. EU alueen varassa.

   Poista
  2. Mitä muuten MACD sanoo euroopan nykytilanteesta?

   Poista
 3. Mulle riittäs vaa siivu millistä, ehkä 300 000€. Se kuulostaisi aika passelilta summalta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. 300 000 sijoitettuna vois nipin napin riittää, mut kämppä pitäs ainakin minulla olla päälle. Ja sit on aika iso riski, että kun kurssit on alhaalla joutuu nostamaan rahaa elämiseen ja myymään pohjalla.

   Toki minulla vaikuttaa sekin että emäntäkin pitää elättää samalla potilla :)

   Poista
 4. Kannattaa ottaa huomioon, että korkoa korolle ilmiö ei toteudu rahastoissa, ellei niitä välissä myy ja osta voitoilla uudestaan, tai ellei tuotto-osuutta sijoita pörssiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tästä syystä suosittelen käyttämään ainoastaan kasvuosuusrahastoja. Onneksi suurin osa indeksirahastoista toimii kasvuosuusperiaatteella, eli ne sijoittaa tuotot automaattisesti uudelleen.

   Tuotto-osuusrahastoja kannattaa käyttää vain jos tarvitsee tuoton elämiseen. Muuten joutuu suotta maksamaan verot tuotosta joka vuosi.

   Poista
 5. Meidän perheemme menot ovat kuukaudessa 6100 euroa. Tarvitsemme pääomatuloja 9800 euroa/kk että meillä jää käteen tarvitsemamme netto. Osinkotuloja ja pääomatuloja salkusta irtoaa noin 4% vuosittain. Siis kun salkku on 2,94 miljoonaa niin voimme molemmat jäädä pois työelämästä ja elättää perheen nykyisellä kulutuksella, ilman että joudumme syömään kuormasta.

  VastaaPoista