lauantai 12. toukokuuta 2018

Blogin kaupallisuus

"Mullon taskussa kakskytä senttiä vain. Sinä siihen et suostu edes vilkaisemaan. Pari kymmentä vaivaista senttiä vain. Se sut saa tuskin naurahmaan." -Popeda

Taustaa


Blogin kaupallisuus
Välillä, kun kirjoitan Nordnetia koskevan, tai sitä sivuavan kirjoituksen, joku kommentoi kriittisesti mainostuloista, tai siitä kuinka vaikeeta on löytää puolueettomia mielipiteitä. Minua nämä kommentit vähän hymyilyttävät. Monestakin syystä.

Ensinnäkin pyrin kirjoittamaan lukijoita oikeasti kiinnostavista asioista. Jos en näin tekisi, blogillani ei olisi juurikaan lukijoita.

Toisekseen me suomalaiset olemme pohjimmiltamme aika kateellista kansaa. Meitä harmittaa kovasti, jos joku hyötyy jostain asiasta. Kateus vie suhteellisuudentajun ja sumentaa kykymme nähdä kokonaisuuksia. Affiliatetulot ovat naurettavan pieniä suhteessa työmäärään. Ei kukaan täysijärkinen blogia kirjoita pelkästään ansaintamielessä. Toki jatkuva tulovirta piristää ja pitää motivaatiota yllä ja pienistä puroista kertyy suurempia summia ajan myötä.

Kolmanneksi taustalla on ajatus siitä, että kaupallisuus on lähtökohtaisesti jotenkin paha asia. Tämä ei mielestäni pidä paikkaansa. Asiahan on itseasiassa juuri päin vastoin. Avataanpa asiaa vähän tarkemmin.

Win-win-win


Jos joku hyötyy, se ei ole toiselta pois. Itseasiassa Nordnet affiliate on mainio esimerkki aidosta win-win-win tilanteesta, jossa kaikki osapuolet hyötyvät.

Eniten hyötyy lukija, joka päättää aloittaa sijoittamisen. Ilmaisen arvo-osuustilin avaaminen on monelle ensimmäinen askel loppuelämän mittaiselle harrastukselle, joka nostaa elintasoa ja johtaa vauraampaan elämään. Itseasiassa koen tekeväni suorastaan hyväntekeväisyyttä kannustaessani ihmisiä aloittamaan sijoittamisen. Kuinka toivonkaan, että olisin itse vaikka viisitoista vuotta sitten lukenut kirjoituksen, joka olisi inspiroinut minut aloittamaan sijoittamisen jo silloin.

Nordnet hyötyy yhteistyöstä, koska arvo-osuustilin avaaminen johtaa parhaassa tapauksessa vuosikymmeniä kestävään asiakassuhteeseen. Affiliate on kustannustehokasta ja täysin riskitöntä markkinointia - Nordnetin tarvitsee maksaa ainoastaan uusista asiakkaista.

Vähiten hyötyy bloggaaja, joka saa palkkioksi pienen, kertaluontoisen korvauksen. Bloggaaja on kuin tulevan avioparin toisilleen esitellyt, bestmaniksi joutuva kaveri. Toiset saavuttavat ikuisen onnen, bestman saa palkaksi palan hääkakkua. Turha siitä on kenenkään olla kateellinen.


Kaupallisuus antaa kaiken vallan asiakkaalle


Hienoa kaupallisuudessa on se, että se antaa kaiken vallan asiakkaille. Jos sisältö ei kiinnosta, tai mainonta koetaan häiritsevänä, asiakkaat äänestävät jaloillaan, olipa kyseessä sitten jääkiekko-ottelu, konsertti, elokuva tai vaikkapa blogikirjoitus. Tuotteet ja palvelut ja niiden mainonta pyritään tekemään sellaiseksi, että ne miellyttävät asiakkaita. Tämä ei koske pelkästään tuotteita ja markkinointia, vaan myös tärkeitä yhteiskunnallisia asioita. Monet kuluttajat, minä mukaan luettuna, ovat alkaneet boikotoida kauppaketju Kärkkäistä, koska sen omistaja Juha Kärkkäinen on ilmaissut rasistisia mielipiteitä. Samalla tavalla kuluttajat ohjaavat omalla käyttäytymisellään yrityksiä vihreämpiin arvoihin, lapsityövoiman kitkemiseen jne.

Neuvostoliitossa, jossa sai mainostaa ainoastaan Stalinia, tai nykyisessä Pohjois-Koreassa, tämä ei ole mahdollista. Jos niissä saisi vapaasti yrittää ja markkinoida, asiat muuttuisivat paremmiksi.

Elämä ilman mainontaa


Kuvitellaanpa elämää ilman mainoksia. Kuinka paljon vaikkapa lätkämatsissa pelaajien paidoissa olevat mainokset häiritsevät? Maksaisiko yleisö mielummin kolminkertaisen hinnan lipusta, jotta hallissa ei olisi yhtään mainoksia?

Tai entäpä, jos jokainen TV -kanava verottaisi maksun suoraan palkasta, katsoipa kuluttaja televisiota tai ei. Kymmenkertainen YLE -vero. Ehkä on kuitenkin mukavampaa, että ohjelmien välissä on mainoskatko, jossa näemme tulevia elokuvia, saamme lahjaideoita, tai voimme käväistä vaikka jääkaapilla? Lisäksi kanavat kilpailevat katselijoista, joten ne pyrkivät aidosti näyttämään meitä kiinnostavaa sisältöä. Toisin kuin YLE, joka laittaa rahansa mielivaltaisesti sinne, mikä virkamiehiä milloinkin sattuu huvittamaan.

Lehdet, kadunvarret, mainosikkunat, jne. - ne kaikki ovat täynnä mainoksia ja hyvä niin. Ne nuolevat meidän kuluttajien varpaita.

Loppukaneetti


Lopuksi voidaan todeta, että tämä on kaupallinen blogi. Kirjoitan ajatuksiani pääosin sellaisista asioista, joiden uskon oikeasti kiinnostavan lukijoita - ja kyllä, jos voin sillä saavuttaa pientä passiivista tulovirtaa, otan sen oikein mielelläni vastaan. Korvausta vastaan en ole koskaan kirjoittanut, eikä kukaan muu ole ikinä vaikuttanut tekstieni sisältöön. Tarjouksia on kyllä tullut, mutta en näe mitään järkeä julkaista jonkun toisen tekstejä omassa blogissani. Mielummin julkaisen ihan omia mielipiteitäni - se on minulle koko homman pointti.

Tässä vielä hauska video, missä Nordnet laskee leikkiä omalla kaupallisuudellaan:


Avaa ilmainen osaketili Nordnetiin

 • Tilin avaaminen ei maksa mitään.
 • Osakkeiden säilyttäminen ei maksa mitään.
 • Nordnetin pohjoismaisiin indeksirahastoihin sijoittaminen ei maksa mitään.
Lue lisää

5 kommenttia:

 1. Mainosahoitteisuus ja kaupallisuus tuovat kyllä paikoittain sivuvaikutuksinaan hyvää sisältöä, mutta eivät aina parasta mahdollista sisältöä. En haluaisi maailmaa ilman mainoksia, mutta missä kohtaa niistä on enemmän hyötyä, ja missä kohtaa enemmän haittaa, se ei ole ihan niin selvää.

  Yleisradion virkamiehet mielivaltaisuudessaan päättävät varsin luotettavasti tehdä monipuolisesti sellaista laadukasta ohjelmaa, jota ei kaupallisilta markkinoilta löydy, eikä sitä kukaan tekisi, vaikka Yle jostain syystä katoaisi ja jättäisä pelikenttänsä tyhjäksi. Yle ei ole virheetön, kaukana siitä, mutta kun kaupallista sisältöä ajattelee, niin monella tapaa korvaamaton.

  Itsekin opetan työkseni mieluiten järjestelmässä, jossa virkamiehet mielivaltaisesti päättävät rahoituksesta, ja opetuskin on ihan sitä, mitä virkakoneistoa milloinkin sattuu huvittamaan, ilman mitään kaupallisen kilpailun ja markkiointisopimusten kaikkia osapuolia hyödyttävää vaikutusta.

  Blogisaani kyllä julkaisen affiliate-mainoksia, mutta (jos Nordnet jätetään laskuista) en ole lainkaan varma, onko niistä mainoksista mitään hyötyä lukijoille. Kun blogi on sillä tavoin epäkaupallinen, että sisältöä siihen tulee lähes ilman korrelaatiota mainostuloihin tai lukijamääriin, niin eihän tässä ole muuta keinoa, kuin jäädä vain sen mielivaltaisen huvituksen ohjaamaksi, Ylen ja virkamiesten tapaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen dokumenttisarjojen suuri ystävä ja aikaisemmin ajattelin, että ilman Yleä ja vastaavia niitä ei välttämättä syntyisi. Mutta National Geographic myötä olen huomannut, että kyllä tosi hyviä dokumentteja saadaan ihan kaupallisesti tuotettunakin.

   Koulutuksen näkökulmasta en ole tullut asiaa koskaan ajatelleeksi. Mielenkiintoinen pointti. Mitenköhän toimisi mainosrahotteinen koulu :) Kirjat olisivat täynnä mainoksia ja luennoilla aivopestäisiin tietyn firman tuotteisiin... Noh, eihän se varmaan toimisi.

   Poista
 2. Minua ei ole haitannut mainonta blogissasi, ja jos niistä tuloja saat, niin hyvä sinulle. Luen paljon kaikenlaisia blogeja ja kyllähän siellä yleensä jo otsikosta tietää, että kysymyksessä on kaupallinen yhteistyö. Välillä ne ärsyttää ja silloin jätän lukematta. Toisaalta saahan niistä tietoa jostain itseä kiinnostavasta tuotteesta. Itse en juurikaan katso televisiosta mainoskanavia, koska laatua sieltä saa hakemalla hakea. Siis välttämättä mainokset ei ärsytä, vaan ohjelmatarjonta.
  Olen iloinen Yle-veronmaksaja. Yle on ollut elämässäni aina ja sen laatuun voin toivottavasti jatkossakin luottaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samat sanat, ainoastaan jossain blogeissa ja lehdissä silmille hyppäävät popup bannerit ärsyttää. Epäilen, ettei sen tyylinen mainonta edes pure kovin hyvin.

   Minua rassaa muuten blogeissa eniten EU vaatimat evästeilmoitukset. Käytännössä kaikki sivustot käyttävät evästeitä, jotka ovat täysin harmittomia.

   Iltalehden kaupalliset yhteistyöt, joissa Teittisen kaikki vaivat hävisivät kun hän osti 10 000€ sängyn lähinnä hymyilyttävät 😃

   Ei minulla sinänsä ole mitään Yleä vastaan. Mutta jos ohjelmisto olisi kokonaan Ylen varassa, niin aika köyhäksi jäisi. Suomeen mahtuu kyllä yksi Yle kunhan kaupalliset kanavat rikastaa tarjontaa.

   Poista
 3. Kenen leipää syöt, sen lauluja laulat.. On itse asiassa aika ärsyttävä sananlasku, mutta se sisältää totuuden siemenen.

  Kaupallisuus ei isommassa mittakaavassa ole todellakaan paha asia, vaan monen hyvän asian mahdollistaja. Bloggari on kuitenkin aktiivinen toimija, jonka voi olla vaikea olla asiantuntijuudessaan objektiivinen, jos taustalla on voimakas kaupallinen vaikuttaja. Lukijalle taas bloggarin objektivisuus on todella tärkeä asia, koska hän haluaa saada puolueetonta tietoa asiasta.

  Tästä syystä kateellisuuskortin nostaminen tässä yhteydessä ihmetyttää. Itse kun olen kritisoinnut bloggarikollegoita Affiliate- markkinoinnista, kyse ei ole mahdollisista mainostuloista, vaan nimenomaan objektiivisuuden puutteesta, joka on seurausta markkinoinnista.

  Minäkin olen saanut Nordnetiltä Affiliate- tuloja, mutta siitä huolimatta kritisoin yhtiön toimintaa, jos siihen löytyy aihetta. Esimerkkinä tektsti, jonka kirkoitin kun Nordnet lopetti "pikkukaupat"- kampanjan viime syksynä: https://mammuttiblogi.com/2017/09/04/nordea-vs-nordnet/

  Tällä postilla haluan rohkaista osoittamaan kehujen lisäksi myös kritiikkiä kaikkia toimijoita kohtaan, koska mikään palvelu ei tässä maailmassa ole täydellinen. Jos Affiliate- tulot ovat bloggauksessa sivuseikka, kannattaa objektiivisuus nostaa ykköseksi.

  mammuttiblogi.com

  VastaaPoista